Artikel top billede

Sikkerhedsbombe: Bærbar teknologi kan smadre virksomhedens sikkerhed

Wearables som smarte computerbriller og smartwatches er en af de mest rødglødende it-trends og vinder nu indpas i virksomhederne. Men sikkerhedstruslerne står nærmest i kø.

Wearables er et af de helt hotte emner i den globale it-industri, og der findes efterhånden hverken den hardware- eller softwarevirksomhed, der ikke har planer i retning af de bærbare teknologier.

It-industrien har set sig lun på smarte computer-ure og -briller, fitness-trackere med sensorer ad libitum.

Det er ikke kun forbrugerne, der er målgruppen, også virksomhedssegmentet ser lovende ud på et marked, der ventes at eksplodere i størrelse i de kommende år.

Fra fabrikker til hospitaler og service-virksomheder: Wearables ventes at vinde indpas i den helt store stil.

Dermed skabes også en latent sikkerhedsbombe.

Derfor kan teknologierne give problemer

Budskabet kommer fra flere forskellige sider. Konsulentfirmaet Accenture har en længere kommentar om truslerne, der følger med de baærbare teknologier i virksomhederne.

"Jeg taler hver uge med virksomheder, der aktivt udforsker smartglasses og smartwatches for at øge medarbejdernes produktivitet og effektivitet og samtidig reducere omkostninger."

"Disse fremadtænkende virksomheder innoverer med brugsscenarier med warables," lyder det fra Brent Blum, Wearable Technology Practice Lead hos Accenture.

Han fremhæver eksempelvis, hvordan man med wearables kan forbedre medarbejdernes kommunikation og arbejdsgange og mindske tidsforbruget og risici i farlige arbejdssituationer.

"Men der er et område, som virksomhederne endnu ikke adresserer proaktivt: sikkerhed og privacy ved wearables.

"... selv hvis din virksomhed har taget sine forholdsregler for sikkert at kunne styre mobile enheder inden for de fire vægge, kan det være utilstrækkeligt i forhold til wearables, der vil teste rækkevidden og skalerbarheden i en eksisterende implementering af mobil sikkerhed."

Her er truslerne

Brent Blum forklarer, at det er kendetegnende ved wearables, at de kan tilgå bestemte virksomhedsdata i realtid og i sagens natur kan bæres alle steder af brugerne, så de også kan opsamle data konstant og være always on.

"Det er grunden til, at sikkerhedschefer er nødt til at være ekstra opmærksomme på at bevare fortroligheden, integriteten og tilgængeligheden i forhold til bærbare displays."

"Endnu vigtigere er det at forberede sig tidligt og udarbejde sikkerhedspolitikker, procedurer og krypterings-protokoller, før wearables udrulles."

Blandt de konkrete sikkerhedstrusler, Accenture remser op, er datalækager, phishing og man-in-the-middle-angreb rettet mod wearables. Firmaet nævner også risikoen for, at personlige informationer kan havne i de helt forkerte hænder.

CIO'en skal være på vagt

Og det er langt fra kun Accenture, er råber vagt i gevær med de nye, bærbare teknologier, som mange virksomheder nu så småt begynder at implementere.

Eksempelvis påpegede en stifter af sikkerhedsfirmaet Appthority, Domingo Guerra, for nylig i Informationweek, den grundlæggende trussel, der følger med de bærbare teknlogier:

"Fordi de er nødt til at være meget integrerede og forbundne, er der også sikkerhedsrisici."

"Set ud fra et sikkerhedsperspektiv er vi nødt til at sikre, at vi lærer at det, vi så med mobilitet," forklarede han med henvisning til smartphones, tablets og apps, der også skabte nye sikkerhedsudfordringer i mange virksomheder, da de blev implementeret.  

Vores kolleger på det amerikanske CIO.com har en god introduktion til sikkerhed i forbindelse med brugen af wearables i virksomheder.

"En udfordring, CIO'er står med med wearables, er, at MDM software (mobile device managment, red.) ofte ikke er klar fra leverandørerne. Mange af disse enheder har ikke engang SDK'er til at muliggøre sikkerhedssoftware," lyder det blandt andet fra en Gartner-rådgiver.

Læs også:

CES 2015: Her er de vigtigste emner på verdens største teknologimesse

Så vilde er de nye sensorer: Skaber enorme forretningsmuligheder

Trenden du ikke slipper for: It-produkterne klæber til kroppen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere