OVERBLIKDramatisk dag i retten: 34-årig tilstår datatyveri mod Netcompany

Artikel top billede

(Foto: Lars Jacobsen)

Brugte smartphones sælger som varmt brød: Så stort er markedet

Der er masser af salg i smartphones, men en betydelig del af de solgte telefoner er faktisk slet ikke nye.

'Refurbished' er et begreb, der efterhånden har vundet godt indpas i it-markedet, hvor eksempel brugte smartphones, tablets eller pc'er bliver solgt videre til nye ejere via butikker eller på dba.dk og guloggratis.dk.

Der er også et betydeligt marked for at installere brugte hardware-komponenter i nye produkter eller produkter, der er defekte og derfor er sendt til service. 

Denne form for genbrug og gensalg af it-produkter kommer vi til at se meget mere til i de kommende år. Analysefirmaet Gartner vurderer, at det globale marked for refurbished smartphones vil vokse til 120 millioner enheder i 2017.

Til den tid vil denne type produkter generere en global omsætning på omkring 91 milliarder kroner om året mod de omkring 45 milliarder, der blev omsat for i 2014.

"Når forbrugere på modne markeder opgraderer deres smartphone hver 18. eller 20. måned, er det uundgåelige spørgsmål, hvad der sker med den gamle enhed?" lyder det fra analytiker Meike Escherich fra Gartner.

"Mens kun syv procent af smartphones ender i officielle genbrugs-programmer, får 64 procent et nyt liv," skriver Gartner og forklarer, at denne gruppe af smartphones fordeler sig med 23 procent, der gives videre til andre brugere, og 41 procent, der handles eller sælges privat.

"Denne stigning i genbrug af smartphones vil ikke kun få en indflydelse på salget af nye enheder, men også omsætnings-strømmene hos alle dem, der er involveret i denne smartphone supply chain."

Dansk sag om brugt hardware i iPhone 

Mens selv refurbished-konceptet giver rigtig god mening, ikke mindst i forhold til miljøet, har der også allerede været sager, hvor genbrug af komponenter ikke er blevet modtaget godt af forbrugere.

Herhjemme har vi haft en opsigtsvækkende sag, hvor Apple som erstatning for en defekt telefon gav en refurbished iPhone til en forbruger.

I juli sidste år afgjorde Forbrugerklagenævnet, at det ikke var i orden - men senere valgte Apple at trodse den afgørelse.

Denne sag verserer stadig i retssystemet - læs mere om det her.

Læs også:

Dansker vandt klagesag over Apple: Nu slæber it-giganten ham i retten

Danske DCC tjener kassen på at gøre genbrugs-pc'er sexede
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til NIS2 - indhold, krav og konsekvenser

På dagen vil du både få et koncentreret, fokuseret overblik over de juridiske aspekter og de krav, du vil skulle leve op til. Du går også hjem med praktisk viden fra eksperter, der arbejder med NIS2-compliance på både det tekniske og organisatoriske niveau.

27. februar 2024 | Læs mere


Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Vi dykker ned i, hvordan du finder den perfekte pasform for netop din virksomhed. Vi ser på, hvordan du kan imødekomme jeres behov for fleksibilitet og hurtig udvikling, samtidig med at håndtere udfordringerne ved cloud-tjenester.

28. februar 2024 | Læs mere


Faldgruber og forberedelser når du skal implementere Dynamics 365 FO

På dette webinar stiller vir skarpt på overvejelser, forberedelser, forretning og faldgruber, så din virksomhed får det bedste udgangspunkt for jeres Dynamics 365-implementering. Du bliver også klogere på at håndtere master data, som er et af de absolut vigtigste områder i ethvert ERP-projekt, og på hvorfor Dynamics 365 FO er en del af et samlet cloud-transformationsprojekt.

28. februar 2024 | Læs mere