Artikel top billede

Intel har implementeret en teknologi,der sænker effektforbruget og øger effektiviteten drastisk, ved præcist at styre spændingen til transistorerne i processorens registre, der ses midt i illustrationen.

Intels hemmelige våben gemt bag kedelig titel

Intel har presset strømforbruget helt i bund og ydelsen op på servprocessor - men gemmer indtil videre processoren bag en søvndyssende titel.

SAN FRANCISCO: Intel har netop løftet sløret for firmaets hemmelige våben, der skal give dets processorer større effektivitet.

Det hemmelige våben bliver præsenteret i denne uge på ISSCC (International Solid State Ciruits Conference) her i San Francisco.

Det hemmelige våben bliver præsenteret under den søvndyssende titel Adaptive and Resilient Domino Register File in 22nm Tri-Gate CMOS Featuring In-Situ Timing Margin and Error Detection for Tolerance to Within-Die Variation, Voltage Droop, Temperature and Aging.

Bag den title gemmer sig det faktum, at det er lykkedes Intel at fremstille en processor der bruger 67 procent mindre energi, samtidig med at effektiviteten stiger med 21 procent.

En traditionel processor spilder en masse energi, fordi der skal tages hensyn til fremstillingsvariationer, temperatursvingninger samt processorens ældning. Dette sker ved at lægge en række statistiske sikkerhedsmarginer ind, således at spændingen altid ligger inden for disse.

Intels opfindelse går ud på, at måle dynamisk, hvor disse marginer skal ligge, hvorfor spændingen kan sænkes aggressivt, hvilket medfører den øgede effektivitet. Samtidig giver en dynamisk måling af timingen mulighed for at øge ydeevnen.

22 nm procesteknologien - men ikke den nyeste

Processoren, som Intel har fremstillet, er designet i 22 nm procesteknologi, hvilket altså er en generation bagefter de nyeste processorer.

Intel har arbejdet på projektet i en række år og har tidligere vist fremskridt, som dog stort set er ignoreret af pressen på grund af projektets kedelige titel.

Som det fremgår af illustrationen, er det især den såkaldte "register file", der er udfordringen.

Det er i denne, at alle processoren registre eksisterer. Disse består ad transistorer, der fungerer som hukommelse, mens alle andre transistorer fungerer som logiske transistorer. Og netop hukommelsestransistorerne er det store problem, da de kræver en meget mere nøjagtig spændingsforsyning. Men da de sidder midt blandt andre transistorer, kan de ikke få deres egen strømforsyning, således som det er tilfældet med de øvrige hukommelsestransistorer, der blandt andet udgør processorens cache.

Intel har endnu ikke implementeret teknologien i et kommercielt produkt, men vi har jo heller ikke set serverprocessorer i 14 nm teknologi endnu. Kommer teknologien ikke i spil her, kommer den helt sikkert, når vi om nogle år kommer til den 10 nm-baserede teknologi.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere