Artikel top billede

Intel har implementeret en teknologi,der sænker effektforbruget og øger effektiviteten drastisk, ved præcist at styre spændingen til transistorerne i processorens registre, der ses midt i illustrationen.

Intels hemmelige våben gemt bag kedelig titel

Intel har presset strømforbruget helt i bund og ydelsen op på servprocessor - men gemmer indtil videre processoren bag en søvndyssende titel.

SAN FRANCISCO: Intel har netop løftet sløret for firmaets hemmelige våben, der skal give dets processorer større effektivitet.

Det hemmelige våben bliver præsenteret i denne uge på ISSCC (International Solid State Ciruits Conference) her i San Francisco.

Det hemmelige våben bliver præsenteret under den søvndyssende titel Adaptive and Resilient Domino Register File in 22nm Tri-Gate CMOS Featuring In-Situ Timing Margin and Error Detection for Tolerance to Within-Die Variation, Voltage Droop, Temperature and Aging.

Bag den title gemmer sig det faktum, at det er lykkedes Intel at fremstille en processor der bruger 67 procent mindre energi, samtidig med at effektiviteten stiger med 21 procent.

En traditionel processor spilder en masse energi, fordi der skal tages hensyn til fremstillingsvariationer, temperatursvingninger samt processorens ældning. Dette sker ved at lægge en række statistiske sikkerhedsmarginer ind, således at spændingen altid ligger inden for disse.

Intels opfindelse går ud på, at måle dynamisk, hvor disse marginer skal ligge, hvorfor spændingen kan sænkes aggressivt, hvilket medfører den øgede effektivitet. Samtidig giver en dynamisk måling af timingen mulighed for at øge ydeevnen.

22 nm procesteknologien - men ikke den nyeste

Processoren, som Intel har fremstillet, er designet i 22 nm procesteknologi, hvilket altså er en generation bagefter de nyeste processorer.

Intel har arbejdet på projektet i en række år og har tidligere vist fremskridt, som dog stort set er ignoreret af pressen på grund af projektets kedelige titel.

Som det fremgår af illustrationen, er det især den såkaldte "register file", der er udfordringen.

Det er i denne, at alle processoren registre eksisterer. Disse består ad transistorer, der fungerer som hukommelse, mens alle andre transistorer fungerer som logiske transistorer. Og netop hukommelsestransistorerne er det store problem, da de kræver en meget mere nøjagtig spændingsforsyning. Men da de sidder midt blandt andre transistorer, kan de ikke få deres egen strømforsyning, således som det er tilfældet med de øvrige hukommelsestransistorer, der blandt andet udgør processorens cache.

Intel har endnu ikke implementeret teknologien i et kommercielt produkt, men vi har jo heller ikke set serverprocessorer i 14 nm teknologi endnu. Kommer teknologien ikke i spil her, kommer den helt sikkert, når vi om nogle år kommer til den 10 nm-baserede teknologi.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI & machine learning i dagligdagen – teknologi og best practice

Kunstig intelligens og machine learning er i gang med at forandre de måder, som vi arbejder på i organisationer og virksomheder - både i det store og i det små. Bliv inspireret til hvordan kan du selv udnytte dem til at gøre din organisation klogere, skarpere og mere effektiv.

06. december 2022 | Læs mere


ERP løsninger til SMV segmentet

For små og mellemstore virksomheder gemmer der sig meget store muligheder for effektivisering og data-udnyttelse i valget af ERP-system. Med det rigtige valg kan man udnytte eksempelvis machine learning, AI, procesautomatisering og meget andet på tværs af hele organisationen til blandt andet lagerstyring, produktion, distribution, intelligent afrapportering.

07. december 2022 | Læs mere


Identity & Access Management - sådan holder du din virksomhed sikker

God styring af brugerrettigheder er en af de mest effektive måder til at højne it-sikkerheden. For det kan hurtigt gå galt, hvis system-rettigheder, system-adgang og lignende ikke hele tiden opdateres. Kom og hør om erfaringer og muligheder til hurtigt og nemt hele tiden at sikre, at der er styr på brugerrettighederne i hele din organisation- også uden at genere brugerne.

08. december 2022 | Læs mere