Artikel top billede

Intel har implementeret en teknologi,der sænker effektforbruget og øger effektiviteten drastisk, ved præcist at styre spændingen til transistorerne i processorens registre, der ses midt i illustrationen.

Intels hemmelige våben gemt bag kedelig titel

Intel har presset strømforbruget helt i bund og ydelsen op på servprocessor - men gemmer indtil videre processoren bag en søvndyssende titel.

SAN FRANCISCO: Intel har netop løftet sløret for firmaets hemmelige våben, der skal give dets processorer større effektivitet.

Det hemmelige våben bliver præsenteret i denne uge på ISSCC (International Solid State Ciruits Conference) her i San Francisco.

Det hemmelige våben bliver præsenteret under den søvndyssende titel Adaptive and Resilient Domino Register File in 22nm Tri-Gate CMOS Featuring In-Situ Timing Margin and Error Detection for Tolerance to Within-Die Variation, Voltage Droop, Temperature and Aging.

Bag den title gemmer sig det faktum, at det er lykkedes Intel at fremstille en processor der bruger 67 procent mindre energi, samtidig med at effektiviteten stiger med 21 procent.

En traditionel processor spilder en masse energi, fordi der skal tages hensyn til fremstillingsvariationer, temperatursvingninger samt processorens ældning. Dette sker ved at lægge en række statistiske sikkerhedsmarginer ind, således at spændingen altid ligger inden for disse.

Intels opfindelse går ud på, at måle dynamisk, hvor disse marginer skal ligge, hvorfor spændingen kan sænkes aggressivt, hvilket medfører den øgede effektivitet. Samtidig giver en dynamisk måling af timingen mulighed for at øge ydeevnen.

22 nm procesteknologien - men ikke den nyeste

Processoren, som Intel har fremstillet, er designet i 22 nm procesteknologi, hvilket altså er en generation bagefter de nyeste processorer.

Intel har arbejdet på projektet i en række år og har tidligere vist fremskridt, som dog stort set er ignoreret af pressen på grund af projektets kedelige titel.

Som det fremgår af illustrationen, er det især den såkaldte "register file", der er udfordringen.

Det er i denne, at alle processoren registre eksisterer. Disse består ad transistorer, der fungerer som hukommelse, mens alle andre transistorer fungerer som logiske transistorer. Og netop hukommelsestransistorerne er det store problem, da de kræver en meget mere nøjagtig spændingsforsyning. Men da de sidder midt blandt andre transistorer, kan de ikke få deres egen strømforsyning, således som det er tilfældet med de øvrige hukommelsestransistorer, der blandt andet udgør processorens cache.

Intel har endnu ikke implementeret teknologien i et kommercielt produkt, men vi har jo heller ikke set serverprocessorer i 14 nm teknologi endnu. Kommer teknologien ikke i spil her, kommer den helt sikkert, når vi om nogle år kommer til den 10 nm-baserede teknologi.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til NIS2 - indhold, krav og konsekvenser

På dagen vil du både få et koncentreret, fokuseret overblik over de juridiske aspekter og de krav, du vil skulle leve op til. Du går også hjem med praktisk viden fra eksperter, der arbejder med NIS2-compliance på både det tekniske og organisatoriske niveau.

28. februar 2024 | Læs mere


Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Vi dykker ned i, hvordan du finder den perfekte pasform for netop din virksomhed. Vi ser på, hvordan du kan imødekomme jeres behov for fleksibilitet og hurtig udvikling, samtidig med at håndtere udfordringerne ved cloud-tjenester.

29. februar 2024 | Læs mere


Faldgruber og forberedelser når du skal implementere Dynamics 365 FO

På dette webinar stiller vir skarpt på overvejelser, forberedelser, forretning og faldgruber, så din virksomhed får det bedste udgangspunkt for jeres Dynamics 365-implementering. Du bliver også klogere på at håndtere master data, som er et af de absolut vigtigste områder i ethvert ERP-projekt, og på hvorfor Dynamics 365 FO er en del af et samlet cloud-transformationsprojekt.

29. februar 2024 | Læs mere