Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Google: Sådan sikrer vi høj oppetid på vores tjenester

Google henter meget høj oppetid ved at give team-folkene bag hver enkelt Google-tjeneste lov til, at tjenesterne går ned. Se her, hvordan det hænger sammen.

Oppetid er afgørende for et internet-selskab af Googles størrelse - ikke mindst når det gælder selskabets satsning rettet mod erhvervslivet og professionelle, cloud-baserede løsninger.

Google har gennem årene udviklet en særlig tilgang til oppetid, som Ben Treynor, der er udviklingschef og grundlægger af Googles såkaldte reliability-team, har stået i spidsen for.

Først og fremmest sigter Google ikke efter 100 procent oppetid, da det er et urealistisk mål at sætte sig, mener Ben Treynor.

Hvert Google-produkt har derfor fået fastlagt den maksimalt acceptable nedetid i de SLA'er, der hører til hvert produkt.

Med en maksimal acceptabel nedetid på for eksempel 0,01 procent (altså oppetid på 99,9 procent) kan en tjeneste 'lovligt' være nede i 43 minutter om måneden eller otte timer og 40 minutter om året.

Ben Treynor kalder denne tilladte nedetid for 'fejl-budgettet.'

Internt i Google-organisationen gælden den tommelfinger-regel, at de forskellige team-ledere og deres hold ikke behøver at være helt perfekte - sålænge de kan levere mindre nedetid end SLA'en for det produkt, som de passer, tilsiger.

Det betyder, at hvert produkt-team kan trække på deres eget 'fejl-budget,' som bare ikke må overskrides - og som helst skal være langt fra udfyldt.

Ben Treynor siger, at de traditionelle modeller for oppetid næsten altid er plaget af, at de såkaldte 'site reliability engineers' - altså driftsfolkene - ikke har samme tilgang til arbejdet som produkt-cheferne.

Produkt-cheferne vil nemlig altid gerne tilføre flere services og flere løsninger til produktet, mens drifts-folkene ikke bryder sig om forandringer, fordi alle forandringer - og ikke mindst nye løsninger - altid medfører nye problemer.

Ifølge Ben Treynor giver 'fejl-budgettet' i SLA'erne plads til, at produkt-cheferne og drifts-folkene kan mødes et sted på midten.

Er nødt til at fokusere på stabilitet

For produkt-folkene kan kun launche nye løsninger, hvis produktet lever op til oppetids-kravene i SLA'en. Er nedetiden større, end det maksimalt er tilladt i SLA'en, kan teamet ikke sætte nye løsninger og services i søen.

Ifølge Google ligger fidusen i, at produkt-folkene med denne regel er nødt til at fokusere på at udvikle pålidelige og stabile systemer, fordi de ellers får problemer med den videre udvikling.

Med plads til en smule nedetid får udviklerne til gengæld en smule spillerum, så udviklingen ikke bliver forkrampet og for langvarig, fordi ingen tør tage chancer.

Tilgangen ser faktisk ud til at virke. I hvert fald viser tal fra analysehuset CloudHarmony, at Googles cloud-platform er blandt de mest stabile af de store platforme.

I fjor var Google Cloud Platform således nede i alt 4,46 timer, mens Microsoft Azure til sammenligning var nede i 39,77 timer med i alt 92 nedbrud.

Amazon Web Services - der især er stor på det amerikanske marked - var kun nede i 2,41 timer hele sidste år.

Du kan se mere om de store cloud-tjenesters nedetid her: Opgørelse: Så ofte går dine cloud-løsninger i sort

Du kan se Ben Treynor fortælle om Googles tilgang til nedetid og oppetid her.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere