Læs også:GDPR-ekspert efter Helsingør-afgørelse fra Datatilsynet: Her er de vigtigste hovedpointer

Brøndby-software til mobilnet stormer frem

Brøndby-selskabet Nettest, der tidligere var smertensbarnet i GN Store Nord, går under sin nye ejer en gylden fremtid i møde. Nettests software til overvågning af mobilnet har sat sig på en fjerdedel af verdensmarkedet, og efter masseafskedigelser skriver direktøren igen under på ansættelseskontrakter.

Brøndby-selskabet Nettest, der udvikler software og apparater til test af tele- og mobilnetværk, har stået bag et af danmarkshistoriens største underskud. Nu gør virksomheden et næsten lige så opsigtsvækkende comeback.

I 2001 var Nettest hovedårsagen til, at GN Store Nord tabte over ni milliarder kroner, og alene sidste år lød Nettest eget underskud på 4,8 milliarder kroner.

Nytårsaftensdag 2002 solgte GN Store Nord Nettest for en krone, og under den nye ejer, investeringsselskab Axcel, er der kommet andre boller på suppen. Sidste år bød således på et overskud på 50 millioner kroner, hvoraf de 16 millioner kroner dog skyldes en positiv skattepost.

Væk er alle de nedskrivninger, som gav de enorme underskud. Nedskrivningerne var først og fremmest en følge af, at GN Store Nord betalte næsten ni milliarder af de kroner, som selskabet fik for at sælge sin aktiepost i Sonofon, for franske Photonetics.

Fra 600 til 25 medarbejdere

Det er en af de værste investeringer i dansk erhvervshistorie. De nye Nettest-ejere har barberet Photonetics ned til et absolut minimum. Tilbage er blot patenterne og 25 medarbejdere. Da Photonetics var på sit højeste, beskæftigede selskabet 600 ansatte.

Det franske selskab udvikler udstyr til at taste optiske netværk og komponenter. En del af den forretning har Nettest-direktør Allan J. Vestergaard sammen med sin bestyrelsesformand, den tidligere Telia- og Ericsson-direktør Kaj Juul-Pedersen, lukket.

Nettest vil udelukkende levere software og udstyr til teleoperatører. Tidligere solgte Brøndby-virksomheden også testudstyr til de fabrikker og laboratorier, der fremstillet optiske komponenter.

Nettest Holding A/S Årsregnskab
Millioner kroner20032002
Omsætning550830
Resultat af primær drift (EBIT)48-4.771
Resultat før skat 34-4.869
Resultat50-4.822
Egenkapital140-71
Antal ansatte480797
For Nettest var det dog ikke tilstrækkeligt at lukke et forretningsområde. Sidste år skilte selskabet sig af med omkring 370 medarbejdere, heraf de 100 ved frasalg. Det gik ud over alle forretningsområder - også de ansatte i Brøndby. Der arbejder i dag omkring 200.

Hyrer igen

De nåede dog allerede inden årsskiftet at møde nye ansigter i kantinen. Nettest har allerede oprustet med 50 medarbejdere i forhold til lige efter nedskæringerne, så hele koncernen i dag betaler løn til 480.

- Det ligger i vores budget, at der også skal hyres flere i år, men vi er forsigtige mennesker og vil gerne se, at året kommer godt fra start, siger Allan J. Vestergaard.

Det er på hovedkontoret i Brøndby, at størstedelen af Nettest nye vækstområde er samlet. Det gælder software til overvågning af mobilnetværk. Tidligere var det kun en lille del af selskabets forretning, men i dag bliver der solgt for lige så stort et beløb software som testudstyr.

Det forretningsområde er i voldsom vækst, og ifølge Allan J. Vestergaard har Nettest i dag en markedsandel på omkring en fjerdedel på verdensplan. Dermed er Brøndby-softwaren lige så udbredt som de to største konkurrenter, amerikanske Inet og det tidligere HP-selskab Agilent.

Axcel har netop besluttet at skyde 25 millioner kroner yderligere ind i Nettest. De penge er ifølge Allan J. Vestergaard nødvendige, fordi selskabet venter nye og store ordrer på sin software til mobilnetværk. De kan lyde på helt op til mellem 10 og 100 millioner kroner, og Nettest binder penge i det personale, som leverer ordrerne, før hele betalingen falder.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan arbejder de dygtigste CIOs med ledelse, organisation og strategi

Sparringspartner, forretningsudvikler, projektleder, evangelist, strateg og ikke mindst chef. CIO-rollen er under voldsom forandring – hvor især ledelses- og strategidelen får stadig større plads i de komplekse it-organisationer.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital