Brøndby-software til mobilnet stormer frem

Brøndby-selskabet Nettest, der tidligere var smertensbarnet i GN Store Nord, går under sin nye ejer en gylden fremtid i møde. Nettests software til overvågning af mobilnet har sat sig på en fjerdedel af verdensmarkedet, og efter masseafskedigelser skriver direktøren igen under på ansættelseskontrakter.

Brøndby-selskabet Nettest, der udvikler software og apparater til test af tele- og mobilnetværk, har stået bag et af danmarkshistoriens største underskud. Nu gør virksomheden et næsten lige så opsigtsvækkende comeback.

I 2001 var Nettest hovedårsagen til, at GN Store Nord tabte over ni milliarder kroner, og alene sidste år lød Nettest eget underskud på 4,8 milliarder kroner.

Nytårsaftensdag 2002 solgte GN Store Nord Nettest for en krone, og under den nye ejer, investeringsselskab Axcel, er der kommet andre boller på suppen. Sidste år bød således på et overskud på 50 millioner kroner, hvoraf de 16 millioner kroner dog skyldes en positiv skattepost.

Væk er alle de nedskrivninger, som gav de enorme underskud. Nedskrivningerne var først og fremmest en følge af, at GN Store Nord betalte næsten ni milliarder af de kroner, som selskabet fik for at sælge sin aktiepost i Sonofon, for franske Photonetics.

Fra 600 til 25 medarbejdere
Det er en af de værste investeringer i dansk erhvervshistorie. De nye Nettest-ejere har barberet Photonetics ned til et absolut minimum. Tilbage er blot patenterne og 25 medarbejdere. Da Photonetics var på sit højeste, beskæftigede selskabet 600 ansatte.

Det franske selskab udvikler udstyr til at taste optiske netværk og komponenter. En del af den forretning har Nettest-direktør Allan J. Vestergaard sammen med sin bestyrelsesformand, den tidligere Telia- og Ericsson-direktør Kaj Juul-Pedersen, lukket.

Nettest vil udelukkende levere software og udstyr til teleoperatører. Tidligere solgte Brøndby-virksomheden også testudstyr til de fabrikker og laboratorier, der fremstillet optiske komponenter.

Nettest Holding A/S Årsregnskab
Millioner kroner20032002
Omsætning550830
Resultat af primær drift (EBIT)48-4.771
Resultat før skat 34-4.869
Resultat50-4.822
Egenkapital140-71
Antal ansatte480797
For Nettest var det dog ikke tilstrækkeligt at lukke et forretningsområde. Sidste år skilte selskabet sig af med omkring 370 medarbejdere, heraf de 100 ved frasalg. Det gik ud over alle forretningsområder - også de ansatte i Brøndby. Der arbejder i dag omkring 200.

Hyrer igen
De nåede dog allerede inden årsskiftet at møde nye ansigter i kantinen. Nettest har allerede oprustet med 50 medarbejdere i forhold til lige efter nedskæringerne, så hele koncernen i dag betaler løn til 480.

- Det ligger i vores budget, at der også skal hyres flere i år, men vi er forsigtige mennesker og vil gerne se, at året kommer godt fra start, siger Allan J. Vestergaard.

Det er på hovedkontoret i Brøndby, at størstedelen af Nettest nye vækstområde er samlet. Det gælder software til overvågning af mobilnetværk. Tidligere var det kun en lille del af selskabets forretning, men i dag bliver der solgt for lige så stort et beløb software som testudstyr.

Det forretningsområde er i voldsom vækst, og ifølge Allan J. Vestergaard har Nettest i dag en markedsandel på omkring en fjerdedel på verdensplan. Dermed er Brøndby-softwaren lige så udbredt som de to største konkurrenter, amerikanske Inet og det tidligere HP-selskab Agilent.

Axcel har netop besluttet at skyde 25 millioner kroner yderligere ind i Nettest. De penge er ifølge Allan J. Vestergaard nødvendige, fordi selskabet venter nye og store ordrer på sin software til mobilnetværk. De kan lyde på helt op til mellem 10 og 100 millioner kroner, og Nettest binder penge i det personale, som leverer ordrerne, før hele betalingen falder.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan gør IT bæredygtighed til en god forretning

Presset øges i disse år på virksomheder for at begrænse klimabelastningen. IT og teknologi spiller en nøglerolle i arbejdet, hvilket er emnet for denne konference. Her kan du blive klogere på, hvordan du aktivt arbejder for at kombinere effektiv og lønsom forretningsdrift med en effektiv bæredygtighedsindsats.

20. april 2021 | Læs mere


The Successful Journey to the Cloud

Cloud usage on enterprise level is growing rapidly and for good reason. With the flexibility and scalability offered by cloud, businesses and organizations can harness new technologies, increase resiliency and adapt to changing demands at an unprecedented level. In this webinar we address some of the important issues to consider when embarking on your cloud adoption journey.

21. april 2021 | Læs mere


IT Security 2021

Strategic IT Security 2021 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

22. april 2021 | Læs mere


Premium
Efter vanskeligt år jagter aarhusianske Mjølner nu tocifrede vækstrater: Vil for alvor indtage Sjælland - her er planen
Interview: Efter et corona-plaget år er aarhusianske Mjølner Informatics nu klar til at trykke på speederen. Topchef Brian Gottorp Jeppesen forventer tocifrede vækstrater, der især skal hentes fra det sjællandske marked. Se hans plan for 2021 her.
Computerworld
Næste uge går det løs: Apple inviterer til event på utraditionel vis
Apples store event i næste uge blev afsløret af Siri før tid. Få overblik over, hvad Apple ventes af løfte sløret for.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Salesforce er blevet populær hos IT-kriminelle – luk sikkerhedshullerne før det går galt
Mange bygger en stor del af deres IT-strategi på Salesforce, men glemmer at sikre cloudplatformen. Læs her, hvordan du forebygger ødelæggende angreb og kritiske datatab.