Brøndby-software til mobilnet stormer frem

Brøndby-selskabet Nettest, der tidligere var smertensbarnet i GN Store Nord, går under sin nye ejer en gylden fremtid i møde. Nettests software til overvågning af mobilnet har sat sig på en fjerdedel af verdensmarkedet, og efter masseafskedigelser skriver direktøren igen under på ansættelseskontrakter.

Brøndby-selskabet Nettest, der udvikler software og apparater til test af tele- og mobilnetværk, har stået bag et af danmarkshistoriens største underskud. Nu gør virksomheden et næsten lige så opsigtsvækkende comeback.

I 2001 var Nettest hovedårsagen til, at GN Store Nord tabte over ni milliarder kroner, og alene sidste år lød Nettest eget underskud på 4,8 milliarder kroner.

Nytårsaftensdag 2002 solgte GN Store Nord Nettest for en krone, og under den nye ejer, investeringsselskab Axcel, er der kommet andre boller på suppen. Sidste år bød således på et overskud på 50 millioner kroner, hvoraf de 16 millioner kroner dog skyldes en positiv skattepost.

Væk er alle de nedskrivninger, som gav de enorme underskud. Nedskrivningerne var først og fremmest en følge af, at GN Store Nord betalte næsten ni milliarder af de kroner, som selskabet fik for at sælge sin aktiepost i Sonofon, for franske Photonetics.

Fra 600 til 25 medarbejdere
Det er en af de værste investeringer i dansk erhvervshistorie. De nye Nettest-ejere har barberet Photonetics ned til et absolut minimum. Tilbage er blot patenterne og 25 medarbejdere. Da Photonetics var på sit højeste, beskæftigede selskabet 600 ansatte.

Det franske selskab udvikler udstyr til at taste optiske netværk og komponenter. En del af den forretning har Nettest-direktør Allan J. Vestergaard sammen med sin bestyrelsesformand, den tidligere Telia- og Ericsson-direktør Kaj Juul-Pedersen, lukket.

Nettest vil udelukkende levere software og udstyr til teleoperatører. Tidligere solgte Brøndby-virksomheden også testudstyr til de fabrikker og laboratorier, der fremstillet optiske komponenter.

Nettest Holding A/S Årsregnskab
Millioner kroner20032002
Omsætning550830
Resultat af primær drift (EBIT)48-4.771
Resultat før skat 34-4.869
Resultat50-4.822
Egenkapital140-71
Antal ansatte480797
For Nettest var det dog ikke tilstrækkeligt at lukke et forretningsområde. Sidste år skilte selskabet sig af med omkring 370 medarbejdere, heraf de 100 ved frasalg. Det gik ud over alle forretningsområder - også de ansatte i Brøndby. Der arbejder i dag omkring 200.

Hyrer igen
De nåede dog allerede inden årsskiftet at møde nye ansigter i kantinen. Nettest har allerede oprustet med 50 medarbejdere i forhold til lige efter nedskæringerne, så hele koncernen i dag betaler løn til 480.

- Det ligger i vores budget, at der også skal hyres flere i år, men vi er forsigtige mennesker og vil gerne se, at året kommer godt fra start, siger Allan J. Vestergaard.

Det er på hovedkontoret i Brøndby, at størstedelen af Nettest nye vækstområde er samlet. Det gælder software til overvågning af mobilnetværk. Tidligere var det kun en lille del af selskabets forretning, men i dag bliver der solgt for lige så stort et beløb software som testudstyr.

Det forretningsområde er i voldsom vækst, og ifølge Allan J. Vestergaard har Nettest i dag en markedsandel på omkring en fjerdedel på verdensplan. Dermed er Brøndby-softwaren lige så udbredt som de to største konkurrenter, amerikanske Inet og det tidligere HP-selskab Agilent.

Axcel har netop besluttet at skyde 25 millioner kroner yderligere ind i Nettest. De penge er ifølge Allan J. Vestergaard nødvendige, fordi selskabet venter nye og store ordrer på sin software til mobilnetværk. De kan lyde på helt op til mellem 10 og 100 millioner kroner, og Nettest binder penge i det personale, som leverer ordrerne, før hele betalingen falder.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2021

Gennem målrettede opkøb og egenudvikling tilbyder SAP i dag en produktpalette, der blandt andet omfatter avancerede analyseredskaber, HR-systemer og helt- eller delvist cloud-baserede løsninger. Få muligheden for at møde erfarne it-folk, der kan hjælpe dig videre på din SAP-rejse.

13. april 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021 - trends, teknologi, innovation og organisationsformer

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

15. april 2021 | Læs mere


Sådan gør IT bæredygtighed til en god forretning

Presset øges i disse år på virksomheder for at begrænse klimabelastningen. IT og teknologi spiller en nøglerolle i arbejdet, hvilket er emnet for denne konference. Her kan du blive klogere på, hvordan du aktivt arbejder for at kombinere effektiv og lønsom forretningsdrift med en effektiv bæredygtighedsindsats.

20. april 2021 | Læs mere


Premium
NNIT-selskabet Scales efter nedlukning af svenske og norske selskaber: De store vækstmuligheder ligger i Danmark
Interview: I løbet af 2020 har det NNIT-ejede Scales lukket sine datterselskaber i Norge og Sverige. I stedet fokuserer ERP-selskabet udelukkende på Danmark de næste par år, forklarer, forklarer CEO Hasse Bergman. Se her, hvorfor selskabet har afviklet de to nordiske enheder.
Computerworld
Sundhed.dk er klar med vaccinepas: Sådan finder du det
Regeringen har sendt et digitalt coronapas i udbud, men allerede nu kan du få adgang til et digitalt vaccinepas, der dokumenterer din vaccinationsstatus.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Sådan prioriterer IT-sikkerhedschefernes indsatsen i 2021
I denne undersøgelse fra F-Secure giver knap 2.000 ledende personer på tværs af hele Europa deres bud på, hvor de vil prioritere indsatsen i år – og hvad de opfatter som virksomhedernes mest presserende udfordringer på cybersikkerhedsfronten.