Artikel top billede

Smartwatches en tikkende bombe: Endnu farligere i trafikken end mobiltelefonen

Et britisk trafikinstitut har undersøgt, om smartwatches gør din kørsel mere eller mindre sikker end din smartphone. Og konklusionen er ikke positiv for de små håndledscomputere.

En ny undersøgelse fra det britiske Transport Research Laboratory (TRL) har for nyligt undersøgt effekten af smartwatches i trafikken.

Vi har altid fået af vide, af mobiltelefonen er en af de største dræbere i trafikken, og mobilen er da også forbudt at bruge uden brug af headset eller lignende (§ 55 a i straffeloven).

Men smartwatches er tilsyneladende endnu værre forstyrrelseselementer end mobilerne. I hvert fald har de britiske forskere vist, at en bilist, der kigger ned i sit smartwatch, er 2,52 sekunder om at reagere på en nødmanøvre.

Til sammenligning tager det "kun" 1,83 sekunder at reagere for en bilist, der bruger sin smartphone, og kun 0,9 sekunder, hvis man sidder og taler med en medpassager.

Det har fået flere politikere i Storbritannien til at råbe op om, at også smartwatches skal forbydes under kørsel.

I alt er der siden 2003, hvor mobiltelefonen blev ulovliggjort i de britiske biler, blevet dræbt over 22 mennesker, hvor man med sikkerhed har kunne pege på mobiltelefonen som synder.

Sikker Trafik: "Ligemeget om det er et ur eller smartphone"
Herhjemme er det Rådet for Sikker Trafik, som blandt andet forsøger at få os alle til at slippe mobilen, når vi kører bil.

Specialkonsulent hos Sikker Trafik, Søren Troels Berg, er ikke glad for, at der kommer endnu en ting ind i bilen, som kan forstyrre bilisten.

"Det er alarmerende, at der nu kommer endnu en distraherende effekt, som billisterne skal tage hensyn til, eftersom at vi allerede nu har svært ved at koncentrere os. Om det er en smartphone eller et smartwatch, det er underordnet," siger Søren Troels Berg.

Han forklarer, at det ofte er svært at finde ud af, hvad det egentlig er, som er den mest forstyrrende faktor, når uheld sker. Derfor kan han heller ikke sige, hvor ofte mobilen er skyld i danske uheld, men den gør det absolut ikke lettere, når man sidder fast i flere timer i en bil på motorvejen.

"Vi keder os meget i bilen, og derfor forsøger vores hjerne altid at lave noget aktivt. Derfor piller vi ved radioen, papirer fra arbejde, snakker med børnene på bagsædet og så videre. Det er jo også derfor, at vi er ude og fortælle folk, at de skal køre bil, når de kører bil, " siger Søren Troels Berg. 

Læs også: 

Test af Android Wear smartwatch: Statussymbol med stort potentiale
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere