Artikel top billede

Anklage: Kaspersky står i ledtog med russiske spioner

Det dårlige forhold mellem Rusland og Vesten slår nu også igennem i it-branchen, hvor det russiske firma Kaspersky beskyldes for at have meget tætte relationer til hjemlandets efterretningstjenester.

Nuværende og tidligere ansatte hos den russiske sikkerhedsproducent Kaspersky Lab beskylder ifølge Bloomberg selskabet for at have meget tætte forbindelse til russiske sikkerheds- og efterretningstjenester.

Siden 2012 er store dele af selskabets ledelse angiveligt blevet erstattet med personer, der er nært knyttet til sikkerhedstjenesten FSB, som normalt betragtes som efterfølgeren til Sovjet-tidens KGB.

Og ledige job i Kaspersky Labs topledelse tilbydes nu kun russere, siger kilderne til Bloomberg.

Stifteren af Kaspersky Lab, Eugene Kaspersky, er i sin tid uddannet i blandt andet kryptografi på en skole, der var finansieret af KGB og det russiske forsvarsministerium, og han har ifølge Bloombergs kilder fortsat tætte forbindelser til folk fra efterretningstjenesterne.

Bloombergs kilder hævder blandt andet, at Eugene Kaspersky afholder ugentlige sauna-fester for en udvalgt kreds af fem til ti personer.

Den centrale kontakt mellem Kaspersky Labs og den russiske regering er selskabets juridiske chef, Igor Chekunov.

Skæv balance

Påstandene om samarbejde med de russiske myndigheder underbygges ifølge Bloomberg af, at Kaspersky Lab jævnlig afslører forskellige former for it-spionage, som vestlige myndigheder angiveligt står bag. Til gengæld har Kaspersky kun i meget begrænset omfang afsløret spionage fra russisk side.

Den skæve balance er ifølge Bloomberg ikke enestående. Et selskab som amerikanske FireEye har på samme måde tætte forbindelser til CIA, som også har investeret i selskabet.

Fireeye har gjort et stort nummer ud af at afsløre kinesiske og russiske cyber-angreb, men har til gengæld været tavse om amerikansk spionage.

Talsmænd for Kaspersky Lab afviser over for The Register, at selskabet er tilknyttet FSB. I en udtalelse siger selskabet, at man samarbejder med justitsmyndigheder over hele verden, så længe man overholder national og international lovgivning.

Oplysningerne om jævnlige sauna-møder med repræsentanter for efterretningstjenesterne er ifølge Kaspersky Lab falske.

Eugene Kaspersky selv har reageret kraftigt på Bloombergs artikel i et blogindlæg. Han fastholder, at Kaspersky Lab offentliggør oplysninger om cyberangreb og -kriminalitet uden at skele til, hvem der står bag.

Han peger blandt andet på, at de belastende oplysninger om forbindelse til russisk spionage kommer efter, at Kaspersky Lab er kommet med en række afsløringer om hacker-fællesskabet Equation Group, som mange mener, at amerikanske NSA står bak.

Eugene Kaspersky har desuden udsendt en række beskeder om sagen på Twitter, hvor han blandt andet ironiserer over påstandene om særlige sauna-fester med russisk spioner. Han lover blandt andet, at selskabets årlige konference vil inkludere saunabesøg, svedekasser og at man vil aflsutte konferencen med en ridetur til stranden på ryggen af bjørne.

Læs også:

Mystiske navne fundet i skjult spionkode på millioner af harddiske: Står NSA bag?

Kaspersky satser stort på salg til virksomheder
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til NIS2 - indhold, krav og konsekvenser

På dagen vil du både få et koncentreret, fokuseret overblik over de juridiske aspekter og de krav, du vil skulle leve op til. Du går også hjem med praktisk viden fra eksperter, der arbejder med NIS2-compliance på både det tekniske og organisatoriske niveau.

28. februar 2024 | Læs mere


Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Vi dykker ned i, hvordan du finder den perfekte pasform for netop din virksomhed. Vi ser på, hvordan du kan imødekomme jeres behov for fleksibilitet og hurtig udvikling, samtidig med at håndtere udfordringerne ved cloud-tjenester.

29. februar 2024 | Læs mere


Faldgruber og forberedelser når du skal implementere Dynamics 365 FO

På dette webinar stiller vir skarpt på overvejelser, forberedelser, forretning og faldgruber, så din virksomhed får det bedste udgangspunkt for jeres Dynamics 365-implementering. Du bliver også klogere på at håndtere master data, som er et af de absolut vigtigste områder i ethvert ERP-projekt, og på hvorfor Dynamics 365 FO er en del af et samlet cloud-transformationsprojekt.

29. februar 2024 | Læs mere