BREAKING:Preben Damgaard er død

Artikel top billede

Anklage: Kaspersky står i ledtog med russiske spioner

Det dårlige forhold mellem Rusland og Vesten slår nu også igennem i it-branchen, hvor det russiske firma Kaspersky beskyldes for at have meget tætte relationer til hjemlandets efterretningstjenester.

Nuværende og tidligere ansatte hos den russiske sikkerhedsproducent Kaspersky Lab beskylder ifølge Bloomberg selskabet for at have meget tætte forbindelse til russiske sikkerheds- og efterretningstjenester.

Siden 2012 er store dele af selskabets ledelse angiveligt blevet erstattet med personer, der er nært knyttet til sikkerhedstjenesten FSB, som normalt betragtes som efterfølgeren til Sovjet-tidens KGB.

Og ledige job i Kaspersky Labs topledelse tilbydes nu kun russere, siger kilderne til Bloomberg.

Stifteren af Kaspersky Lab, Eugene Kaspersky, er i sin tid uddannet i blandt andet kryptografi på en skole, der var finansieret af KGB og det russiske forsvarsministerium, og han har ifølge Bloombergs kilder fortsat tætte forbindelser til folk fra efterretningstjenesterne.

Bloombergs kilder hævder blandt andet, at Eugene Kaspersky afholder ugentlige sauna-fester for en udvalgt kreds af fem til ti personer.

Den centrale kontakt mellem Kaspersky Labs og den russiske regering er selskabets juridiske chef, Igor Chekunov.

Skæv balance

Påstandene om samarbejde med de russiske myndigheder underbygges ifølge Bloomberg af, at Kaspersky Lab jævnlig afslører forskellige former for it-spionage, som vestlige myndigheder angiveligt står bag. Til gengæld har Kaspersky kun i meget begrænset omfang afsløret spionage fra russisk side.

Den skæve balance er ifølge Bloomberg ikke enestående. Et selskab som amerikanske FireEye har på samme måde tætte forbindelser til CIA, som også har investeret i selskabet.

Fireeye har gjort et stort nummer ud af at afsløre kinesiske og russiske cyber-angreb, men har til gengæld været tavse om amerikansk spionage.

Talsmænd for Kaspersky Lab afviser over for The Register, at selskabet er tilknyttet FSB. I en udtalelse siger selskabet, at man samarbejder med justitsmyndigheder over hele verden, så længe man overholder national og international lovgivning.

Oplysningerne om jævnlige sauna-møder med repræsentanter for efterretningstjenesterne er ifølge Kaspersky Lab falske.

Eugene Kaspersky selv har reageret kraftigt på Bloombergs artikel i et blogindlæg. Han fastholder, at Kaspersky Lab offentliggør oplysninger om cyberangreb og -kriminalitet uden at skele til, hvem der står bag.

Han peger blandt andet på, at de belastende oplysninger om forbindelse til russisk spionage kommer efter, at Kaspersky Lab er kommet med en række afsløringer om hacker-fællesskabet Equation Group, som mange mener, at amerikanske NSA står bak.

Eugene Kaspersky har desuden udsendt en række beskeder om sagen på Twitter, hvor han blandt andet ironiserer over påstandene om særlige sauna-fester med russisk spioner. Han lover blandt andet, at selskabets årlige konference vil inkludere saunabesøg, svedekasser og at man vil aflsutte konferencen med en ridetur til stranden på ryggen af bjørne.

Læs også:

Mystiske navne fundet i skjult spionkode på millioner af harddiske: Står NSA bag?

Kaspersky satser stort på salg til virksomheder
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI & machine learning i dagligdagen – teknologi og best practice

Kunstig intelligens og machine learning er i gang med at forandre de måder, som vi arbejder på i organisationer og virksomheder - både i det store og i det små. Bliv inspireret til hvordan kan du selv udnytte dem til at gøre din organisation klogere, skarpere og mere effektiv.

06. december 2022 | Læs mere


ERP løsninger til SMV segmentet

For små og mellemstore virksomheder gemmer der sig meget store muligheder for effektivisering og data-udnyttelse i valget af ERP-system. Med det rigtige valg kan man udnytte eksempelvis machine learning, AI, procesautomatisering og meget andet på tværs af hele organisationen til blandt andet lagerstyring, produktion, distribution, intelligent afrapportering.

07. december 2022 | Læs mere


Identity & Access Management - sådan holder du din virksomhed sikker

God styring af brugerrettigheder er en af de mest effektive måder til at højne it-sikkerheden. For det kan hurtigt gå galt, hvis system-rettigheder, system-adgang og lignende ikke hele tiden opdateres. Kom og hør om erfaringer og muligheder til hurtigt og nemt hele tiden at sikre, at der er styr på brugerrettighederne i hele din organisation- også uden at genere brugerne.

08. december 2022 | Læs mere