Artikel top billede

Anklage: Kaspersky står i ledtog med russiske spioner

Det dårlige forhold mellem Rusland og Vesten slår nu også igennem i it-branchen, hvor det russiske firma Kaspersky beskyldes for at have meget tætte relationer til hjemlandets efterretningstjenester.

Nuværende og tidligere ansatte hos den russiske sikkerhedsproducent Kaspersky Lab beskylder ifølge Bloomberg selskabet for at have meget tætte forbindelse til russiske sikkerheds- og efterretningstjenester.

Siden 2012 er store dele af selskabets ledelse angiveligt blevet erstattet med personer, der er nært knyttet til sikkerhedstjenesten FSB, som normalt betragtes som efterfølgeren til Sovjet-tidens KGB.

Og ledige job i Kaspersky Labs topledelse tilbydes nu kun russere, siger kilderne til Bloomberg.

Stifteren af Kaspersky Lab, Eugene Kaspersky, er i sin tid uddannet i blandt andet kryptografi på en skole, der var finansieret af KGB og det russiske forsvarsministerium, og han har ifølge Bloombergs kilder fortsat tætte forbindelser til folk fra efterretningstjenesterne.

Bloombergs kilder hævder blandt andet, at Eugene Kaspersky afholder ugentlige sauna-fester for en udvalgt kreds af fem til ti personer.

Den centrale kontakt mellem Kaspersky Labs og den russiske regering er selskabets juridiske chef, Igor Chekunov.

Skæv balance

Påstandene om samarbejde med de russiske myndigheder underbygges ifølge Bloomberg af, at Kaspersky Lab jævnlig afslører forskellige former for it-spionage, som vestlige myndigheder angiveligt står bag. Til gengæld har Kaspersky kun i meget begrænset omfang afsløret spionage fra russisk side.

Den skæve balance er ifølge Bloomberg ikke enestående. Et selskab som amerikanske FireEye har på samme måde tætte forbindelser til CIA, som også har investeret i selskabet.

Fireeye har gjort et stort nummer ud af at afsløre kinesiske og russiske cyber-angreb, men har til gengæld været tavse om amerikansk spionage.

Talsmænd for Kaspersky Lab afviser over for The Register, at selskabet er tilknyttet FSB. I en udtalelse siger selskabet, at man samarbejder med justitsmyndigheder over hele verden, så længe man overholder national og international lovgivning.

Oplysningerne om jævnlige sauna-møder med repræsentanter for efterretningstjenesterne er ifølge Kaspersky Lab falske.

Eugene Kaspersky selv har reageret kraftigt på Bloombergs artikel i et blogindlæg. Han fastholder, at Kaspersky Lab offentliggør oplysninger om cyberangreb og -kriminalitet uden at skele til, hvem der står bag.

Han peger blandt andet på, at de belastende oplysninger om forbindelse til russisk spionage kommer efter, at Kaspersky Lab er kommet med en række afsløringer om hacker-fællesskabet Equation Group, som mange mener, at amerikanske NSA står bak.

Eugene Kaspersky har desuden udsendt en række beskeder om sagen på Twitter, hvor han blandt andet ironiserer over påstandene om særlige sauna-fester med russisk spioner. Han lover blandt andet, at selskabets årlige konference vil inkludere saunabesøg, svedekasser og at man vil aflsutte konferencen med en ridetur til stranden på ryggen af bjørne.

Læs også:

Mystiske navne fundet i skjult spionkode på millioner af harddiske: Står NSA bag?

Kaspersky satser stort på salg til virksomheder
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere


Sådan styrker du din forsyningskæde gennem digitalisering

I dette webinar bygger CGI's eksperter bro mellem de overordnede, strategiske aspekter af den digitale værdikæde og mere konkret de nye muligheder, Intelligent Order Management til Microsoft Dynamics 365 FO byder på.

09. december 2021 | Læs mere