Artikel top billede

It-sikkerhedsekspert får flyveforbud efter joke om fly-hack

En it-sikkerhedsmand om bord på fly jokede med at kunne hacke sig ind på flyets computersystem. Ved landingen blev han tilbageholdt af FBI og senere nægtet nye flyvninger.

Der er noget i luften, og det er bestemt ikke it-sikkerhedseksperten Chris Roberts om bord på et United Airlines-fly.

Det er snarere frygten for hackerangreb, der hvirvler rundt i luften, efter selvsamme Chris Roberts onsdag i sidste uge om bord på en flyvning fra Denver til Syracuse tweetede om muligheden for at hacke et United Airlines-fly.

"Jeg er på et 737/800-fly. Lad os se Box-IFE-ICE-SATCOM? Skal vi hellere starte med at lege med EICAS-beskeder? Nogen, der er friske på "Tag iltmasken på? :)," lød tweetet fra Chris Roberts.

I tweetet henviser han blandt andet til satelitkommunikationssystemet og flyets interne kommunikationssystem EICAS (engine-indicating and crew-alerting system).


Dette tweet fra it-sikkerhedseksperten Chris Roberts startede hele historien med flyselskabet United Airlines. 

Og nogen har åbenbart læst med. For da flyet landede i Syracuse, blev han hentet af FBI-betjente, der afhørte ham i fire stive timer.

Den oplevelse affødte det næste tweet fra sikkerhedsmandens hånd, der blev indledt med ordene:

"Lektien fra denne aften: Lad vær med at skrive noget om fly.....FBI lytter med," skriver USA Today, som også kan berette, at Chris Roberts' iPad, en Macbook Pro, flere USB-sticks og harddiske blev konfiskeret ved samme lejlighed.

Måtte slet ikke komme om bord

Chris Roberts er sikkerhedsekspert med viden om, hvordan man bryder ind i systemer og advarer ejeren, inden de rigtige kriminelle kommer så langt.


Da han er i weekenden skulle flyve til RSA's store it-sikkerhedskonference, der løber af stablen i San Francisco i disse dage, fik han sig en ny oplevelse med United Airlines.

For denne gang måtte Chris Roberts slet ikke komme om bord på flyet fra< Denver til San Francisco som en direkte konsekvens af onsdagens tweet.

"Robert fik fortalt, at han skulle forvente et brev, der forklarer årsagerne til, at han ikke måtte rejse med United," lyder det fra Chris Roberts advokater i borgerrettighedsgruppen Electronic Frontier Foundation.

Det lykkedes dog for Chris Roberts at komme med et andet fly, så han landede i San Francisco sent lørdag aften.

United Airlines står fast

Hos United Airlines står flyselskabet fast ved sin beslutning.

Fra selskabets talsperson Rahsaan Johnson bliver udelukkelsen forklaret på følgende måde:

"....fordi han offentliggjorde udtalelser om at have manipuleret med luftfartsudstyret og -systemer. Det er ikke noget, vi kan have. Det er ikke noget, vi vil have, at vores personale og passagerer skal have noget med at gøre."

Flere historier om it-sikkerhedsmandens beretninger går på, at han først efter sikkerheds-tjekket blev afvist helt oppe ved gaten til flyet. Men det afviser Rahsaan Johnson fra United Airlines.

"Vi fik fat i ham flere timer inden afgang, og så fik vi en snak," lyder det fra flyselskabets talsmand.
Efter sigende kom Chris Roberts fint frem til sikkerhedskonferencen, hvor han torsdag skal tale om sårbarheden i tranport-systemer.

Mon ikke publikum kan forvente en spritny og personlig oplevelse omkring Chris Roberts egne erfaringer med disse sårbarheder.

Læs også:
Forsvarets Efterretningstjeneste: Sådan holder vi nysgerrige it-magter ude af Danmark

Hacker kom ind via labelprinter: Tog dansk firmas it-systemer som gidsel
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere