Artikel top billede

Kritik: EU's nye privacy-regler stiller forbrugerne langt dårligere end tidligere

Hele 66 forbruger-organisationer er dybt bekymrede over den kurs, som EU har taget i arbejdet med at sikre borgernes privacy. Borgerne risikerer at blive stillet langt ringere end nogensinde før, hedder det.

EU's arbejde med at storreformere de nuværende regler for databeskyttelse og lignende er ved at få en alvorlig slagside, som kan komme til at ramme alle europæiske borgere og få konsekvenser langt ud over Europas grænser.

Sådan lyder det fra 66 borger-rettigheds-grupper fra lande i Europa, Afrika, Syd- og Latinamerika og Asien.

De er 'dybt bekymrede,' og mener, at EU omgående bør stoppe fornyelses-arbejdet af EU's regler for data-sikkerhed.

De mener, at de nye EU-regler står til at underminere borgernes mest basale privacy-rettigheder.

De godt 60 organisationer skriver i en mail sendt til EU-kommissionen tirsdag, at de kommende privacy-regler står til at blive ringere end de nuværende regler, der stammer helt tilbage fra 1995 og i dag regnes for at være uddaterede.

Organisationerne kommer fra stort set hele verden. At forbrugere-organisationer fra fjerntliggende områder som Asien, Syd-amerika og Australien blander sig, skyldes, at organisationerne mener, at de kommende EU-regler vil få effekt på privacy-reglerne overalt i verden.

"Europas data-beskyttelses-framework [...] er afgørende som en international standard for data-beskyttelse og privacy på globalt niveau," hedder det i brevet til EU.

Ifølge organisationerne er EU i færd med at ændre på flere af de oprindelige forbedringer i tidligere udgaver af regulativet.

For eksempel kritiserer organisationerne, at EU ifølge dem sigter efter at ville tillade virksomheder at indsamle personlige data via en undtagelse om "legitim interesse."

Det betyder ifølge dem, at en virksomhed ikke behøver at få konkret samtykke fra en person, hvis virksomheden vurderer, at den har 'legitim interesse' i at indsamle oplysningerne.

De godt 60 organisationerne skriver til EU-Kommisionen, at tiden nu er inde til at holde det lovede i det oprindelige forslag og ikke tillade, at de nuværende beskyttelses-regler bliver undermineret.

"Uden lederskab fra præsident Juncker vil retten til privacy bliver undermineret," lyder det i brevet fra Joe McNamee, der er direktør for organisationen European Digital Rights, i brevet.

EU-Kommisionen har som svar på henvendelsen meddelt, at den 'er noteret,' samt at EU sigter efter, at de kommende regler bliver 'mindst' lige så skrappe som de nuværende.

Det Europæiske Råd ventes at sige ja til det samlede forslag i juni, hvorefter forslaget skal diskuteres i EU Parlamentet og i EU-Kommissionen, der begge ventes at nå frem til en afgørelse inden årets udgang.

Du kan læse hele brevet til Det Europæiske Råd her.

Læs også:

Ny skrap [b]EU-datalov får konsekvenser for dig: Sådan kan du ruste din virksomhed

Tvang: Skal dit firma ansætte en databeskyttelses-chef eller smutter du under søgelyset?

Så hårdt kan ny skrap EU-lov ramme it-virksomhederne

Da Google overskred min grænse
[/b]
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere