Artikel top billede

Kritik: EU's nye privacy-regler stiller forbrugerne langt dårligere end tidligere

Hele 66 forbruger-organisationer er dybt bekymrede over den kurs, som EU har taget i arbejdet med at sikre borgernes privacy. Borgerne risikerer at blive stillet langt ringere end nogensinde før, hedder det.

EU's arbejde med at storreformere de nuværende regler for databeskyttelse og lignende er ved at få en alvorlig slagside, som kan komme til at ramme alle europæiske borgere og få konsekvenser langt ud over Europas grænser.

Sådan lyder det fra 66 borger-rettigheds-grupper fra lande i Europa, Afrika, Syd- og Latinamerika og Asien.

De er 'dybt bekymrede,' og mener, at EU omgående bør stoppe fornyelses-arbejdet af EU's regler for data-sikkerhed.

De mener, at de nye EU-regler står til at underminere borgernes mest basale privacy-rettigheder.

De godt 60 organisationer skriver i en mail sendt til EU-kommissionen tirsdag, at de kommende privacy-regler står til at blive ringere end de nuværende regler, der stammer helt tilbage fra 1995 og i dag regnes for at være uddaterede.

Organisationerne kommer fra stort set hele verden. At forbrugere-organisationer fra fjerntliggende områder som Asien, Syd-amerika og Australien blander sig, skyldes, at organisationerne mener, at de kommende EU-regler vil få effekt på privacy-reglerne overalt i verden.

"Europas data-beskyttelses-framework [...] er afgørende som en international standard for data-beskyttelse og privacy på globalt niveau," hedder det i brevet til EU.

Ifølge organisationerne er EU i færd med at ændre på flere af de oprindelige forbedringer i tidligere udgaver af regulativet.

For eksempel kritiserer organisationerne, at EU ifølge dem sigter efter at ville tillade virksomheder at indsamle personlige data via en undtagelse om "legitim interesse."

Det betyder ifølge dem, at en virksomhed ikke behøver at få konkret samtykke fra en person, hvis virksomheden vurderer, at den har 'legitim interesse' i at indsamle oplysningerne.

De godt 60 organisationerne skriver til EU-Kommisionen, at tiden nu er inde til at holde det lovede i det oprindelige forslag og ikke tillade, at de nuværende beskyttelses-regler bliver undermineret.

"Uden lederskab fra præsident Juncker vil retten til privacy bliver undermineret," lyder det i brevet fra Joe McNamee, der er direktør for organisationen European Digital Rights, i brevet.

EU-Kommisionen har som svar på henvendelsen meddelt, at den 'er noteret,' samt at EU sigter efter, at de kommende regler bliver 'mindst' lige så skrappe som de nuværende.

Det Europæiske Råd ventes at sige ja til det samlede forslag i juni, hvorefter forslaget skal diskuteres i EU Parlamentet og i EU-Kommissionen, der begge ventes at nå frem til en afgørelse inden årets udgang.

Du kan læse hele brevet til Det Europæiske Råd her.

Læs også:

Ny skrap [b]EU-datalov får konsekvenser for dig: Sådan kan du ruste din virksomhed

Tvang: Skal dit firma ansætte en databeskyttelses-chef eller smutter du under søgelyset?

Så hårdt kan ny skrap EU-lov ramme it-virksomhederne

Da Google overskred min grænse
[/b]
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan får CFOen og den it-ansvarlige hurtig og sikker viden på hånden

Som CFO og it- ansvarlig er automatisering og avanceret dataanalyse blevet en del af hverdagen. Både for at sikre acceleration af forretningskritiske processer men også for at sikre en opdateret og handlingsorienteret indsigt. Men hvordan får man fuldt overblik og udbytte af disse processer? Det sætter vi fokus på, med dette eksklusive roundtable-event.

07. marts 2024 | Læs mere


SAP Excellence Day 2024

Hvordan orkestrerer og opdeler du SAP-projekter, så det bliver muligt og realistisk at hjemtage gevinster langt hurtigere? Hvad er den mest effektive metodik, når man skal arbejde med no-code/low-code og Business Automation i SAP?

12. marts 2024 | Læs mere


Business Intelligence & Analytics Day

Gennem konkrete cases fra den virkelige verden giver vi dig også inspiration til, hvordan du i praksis graver efter – og finder - guldet i de stigende mængder data, din virksomhed producerer i bl.a. finans, drift, logistik og produktion. Samt hvordan du realiserer værdien af informationerne ved at indsamle, håndtere og analysere dem korrekt og systematisk.

14. marts 2024 | Læs mere