Kritik: EU's nye privacy-regler stiller forbrugerne langt dårligere end tidligere

Hele 66 forbruger-organisationer er dybt bekymrede over den kurs, som EU har taget i arbejdet med at sikre borgernes privacy. Borgerne risikerer at blive stillet langt ringere end nogensinde før, hedder det.

EU's arbejde med at storreformere de nuværende regler for databeskyttelse og lignende er ved at få en alvorlig slagside, som kan komme til at ramme alle europæiske borgere og få konsekvenser langt ud over Europas grænser.

Sådan lyder det fra 66 borger-rettigheds-grupper fra lande i Europa, Afrika, Syd- og Latinamerika og Asien.

De er 'dybt bekymrede,' og mener, at EU omgående bør stoppe fornyelses-arbejdet af EU's regler for data-sikkerhed.

De mener, at de nye EU-regler står til at underminere borgernes mest basale privacy-rettigheder.

De godt 60 organisationer skriver i en mail sendt til EU-kommissionen tirsdag, at de kommende privacy-regler står til at blive ringere end de nuværende regler, der stammer helt tilbage fra 1995 og i dag regnes for at være uddaterede.

Organisationerne kommer fra stort set hele verden. At forbrugere-organisationer fra fjerntliggende områder som Asien, Syd-amerika og Australien blander sig, skyldes, at organisationerne mener, at de kommende EU-regler vil få effekt på privacy-reglerne overalt i verden.

"Europas data-beskyttelses-framework [...] er afgørende som en international standard for data-beskyttelse og privacy på globalt niveau," hedder det i brevet til EU.

Ifølge organisationerne er EU i færd med at ændre på flere af de oprindelige forbedringer i tidligere udgaver af regulativet.

For eksempel kritiserer organisationerne, at EU ifølge dem sigter efter at ville tillade virksomheder at indsamle personlige data via en undtagelse om "legitim interesse."

Det betyder ifølge dem, at en virksomhed ikke behøver at få konkret samtykke fra en person, hvis virksomheden vurderer, at den har 'legitim interesse' i at indsamle oplysningerne.

De godt 60 organisationerne skriver til EU-Kommisionen, at tiden nu er inde til at holde det lovede i det oprindelige forslag og ikke tillade, at de nuværende beskyttelses-regler bliver undermineret.

"Uden lederskab fra præsident Juncker vil retten til privacy bliver undermineret," lyder det i brevet fra Joe McNamee, der er direktør for organisationen European Digital Rights, i brevet.

EU-Kommisionen har som svar på henvendelsen meddelt, at den 'er noteret,' samt at EU sigter efter, at de kommende regler bliver 'mindst' lige så skrappe som de nuværende.

Det Europæiske Råd ventes at sige ja til det samlede forslag i juni, hvorefter forslaget skal diskuteres i EU Parlamentet og i EU-Kommissionen, der begge ventes at nå frem til en afgørelse inden årets udgang.

Du kan læse hele brevet til Det Europæiske Råd her.

Læs også:

Ny skrap [b]EU
-datalov får konsekvenser for dig: Sådan kan du ruste din virksomhed

Tvang: Skal dit firma ansætte en databeskyttelses-chef eller smutter du under søgelyset?

Så hårdt kan ny skrap EU-lov ramme it-virksomhederne

Da Google overskred min grænse
[/b]
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Test: Kæmpestort gaming-headset er perfekt til dine lange Teams-møder - men har også nogle besværligheder
Længe før vi andre blev slået hjem til hjemmekontorets endeløse webmøder har gamerne gennemskuet behovet for komfortabelt grej. Så vi tog danske EPOS top gamingheadset med på arbejde. Læs testen her.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Overser du muligheder for at optimere din Dynamics-investering?
Der er omfattende og ofte oversete muligheder for at understøtte centrale forretningsprocesser med Dynamics 365 Finance & Operations. For eksempel i form af fuld EDI-integration, som optimerer logistik og forsyning. Eller ved at automatisere håndteringen af konsignation eller centrale processer vedrørende elektronisk dokumentflow og dropshipping. Læs mere i dette whitepaper, der også går i dybden med fire konkrete cases.