Artikel top billede

10 dage med Windows 10: Skal vi glæde os til den endelige version?

Windows 10 er endnu ikke ude officielt, men du kan teste det nu som et Technical Preview. Det har Computerworld gjort i to lange uger, og hvis du hader Windows 8,så kan du nok godt se frem til Windows 10.

Til sommer vil Windows 10 ramme os. Da Windows-operativsystemet for første gang bliver gratis at opdatere til, vil det formentligt ramme vores computere - specielt privatcomputere - som en tsunami.

På Computerworld har jeg i de sidste to uger brugt Windows 10 Technical Preview som min "daily driver". Installeret på min arbejds- og private bærbar har jeg fået et kort glimt af, hvad vi alle om et par måneder vil have på vores computere.

Du kan også prøve det ved at hente Microsofts Technical Preview. Du kan endda hurtigt - og relativ sikkert - komme tilbage til dine trygge omgivelser i Windows 8 igen.

Windows 10 Technical Preview er en test-version. Fejl, bugs, hakken,"lagging" og mangler er der stadig at finde. Ikke desto mindre er der kun få måneder til, at vi alle kan trykke "download" og hente Windows 10. Microsoft har rigtig travlt med at gøre systemet færdig - og der er mange steder, hvor det stadig ser ufærdigt ud - men det sidste vil langt hen ad vejen være rettelser: nye egenskaber eller andre radikale ændringer skal vi ikke regne med.

Så kan det bruges til noget? Har man lyst til at arbejde i Windows 10? Hvad kan du, Windows 10, som din så udskældte lillebror, 8, ikke kunne?

En sejr for musen

Der findes en sjov liste på internettet, som mange nok kan nikke genkendende til. Det er en liste over Windows-distributioner, hvor der er en stjerne ud for hver anden version.

For det er - ifølge listen - kun hver anden version af Windows, som er værd at benytte: 2000 var et godt system, ME var ikke, XP var en stor succes, Vista var en fiasko, 7 var en stor succes, og så har vi 8 ... et ambivalent system, som ikke har kunnet finde ud af, om det var bedst på en tablet eller en desktop, selv om det kører på begge platforme.

Mange brugere har været mere eller mindre utilfredse med Windows 8. Det samme forudså "listen". Og følger vi den påstand, bliver Windows 10 værd at købe. En Messias for dem, som vil væk fra store berøringsglade firkanter, eller væk fra Windows 7, som nu snart er seks år gammel.

Microsoft er bevidste om dette, hvilket er meget tydeligt at mærke allerede minutter efter, at du har taget musen i hånden i Windows 10. For musen er kommet i fokus igen, og det er fantastisk. Mest tydeligt er det med den genfundne startmenu på skrivebordet.

Menuen kan tilpasses alt efter, hvor glad du var for menuen i Windows 8. Den kan altså fylde hele skærmen, hvis du har lyst, eller du kan få den til at fylde næsten intet.

I menuen finder du stadig de store "Modern UI"-ikoner fra Windows 8, som er ikoner for de moderne Modern UI-apps. Mere om dem senere. Hvis du har et indædt had til disse ikoner, eller bare ikke benytter dig af den slags, kan du fjerne dem fuldstændig. Igen giver Windows 10 dig mulighederne i stedet for, at du får det presset ned over hovedet, som du gjorde i Windows 8.

Vores videoafspiller driller fra tid til anden. Hvis der kun er et hvidt felt ovenfor, så klik på det, og videoen vil starte. Video: Morten Sahl Madsen

Et langt mere opdelt hybridsystem

Selv om mus og tastatur - altså den "klassiske" brug af computeren - har fået et stort spark opad, er touch-fladen ikke glemt. Windows 10 har fået en feature, som Microsoft kalder "Continuum" - en funktion, der ændrer Windows' brugerflade alt efter, om enhedens tilstand er optimeret til touch eller til tastatur og trackpad.

Det fungerer således: Du tager din hybrid-enhed - i dette tilfælde en HP Spectre x360 - og bruger den som en bærbar computer. Her virker Windows som en normal computer: Tastatur og trackpad er slået til, og du kan også bruge fingrene på skærmen. Programmer, apps og mapper vises som vinduer, og det er muligt at have mange af dem på skærmen på samme tid.

Så snart vi vender tastaturet væk - HP Spectre x360 har et design, der minder om Lenovo Yoga Pro 3 - kommer der en lille notifikation: "Vil du gå i tablet-mode? " Trykkes der ja, omdannes systemet til et langt mere touch-venligt system: Væk er skrivebordet, som erstattes af noget, der minder om startmenuen fra Windows 8.

Apps er ligeledes kun fullscreen, hvilket også gælder klassiske .net/win32-programmer. I Technical Preview er det endnu ikke muligt at aktivere "splitscreen" apps, som det er muligt på Windows 8, men der er en skygge, som antyder, at det bliver muligt.

"Continuum" fungerer godt, men der mangler stadig en del finpudsning før, at det skal være på vores computere. Det giver dog god mening, at når jeg bruger min computer som en bærbar, så skal jeg bruge mus, tastatur, og jeg kan manøvrere rundt mellem flere vinduer, hvor mine fede fingre ikke kan være præcise nok, men som samtidig giver mig mulighed for at tage computeren i skødet og bruge den optimalt som en tablet. Hver ting til sin tid. 

Vores videoafspiller driller fra tid til anden. Hvis der kun er et hvidt felt ovenfor, så klik på det, og videoen vil starte. Video: Morten Sahl Madsen

Forbedret multitasking

Multitasking i Windows 10 er nok i manges syn allerede godt nok: Du kan håndtere forskellige vinduer og placere dem, så du nemt kan arbejde i flere programmer på samme tid. En af de mest almindelige kombinationer er nok Word og en mailklient.

Microsoft har dog stadig optimeret multitask-mulighederne, så det er nemmere at få overblik over, hvilke programmer der kører. Dertil kommer også en integration af virtuelle skriveborde, så du kan fordele programmer på forskellige virtuelle skriveborde og dermed holde skrivebordet rent.

Altså en stærk blanding mellem OS X og Ubuntu. Det fungerer, og bruger du fingrene på din touch-skærm, kan du glide fingeren ind fra venstre side for at få oversigten frem. Det skulle være sket for længe siden.

Vores videoafspiller driller fra tid til anden. Hvis der kun er et hvidt felt ovenfor, så klik på det, og videoen vil starte. Video: Morten Sahl Madsen

Den rigtige Windows-oplevelse

Windows 10 er stadig Windows: Du kan fortsat finde kontrolpanelet, du har fortsat en File Explorer, du kan fortsat pille i registreringsfiler, du kan fortsat køre win32/.net-programmer og så videre.

Windows 10 er, hvad Windows 8 skulle have været: En forbedring af Windows 7 men med stærke funktioner til touch-enheder som tablets. Windows 10 føles som den naturlige udvikling, som 7 skulle have været.

Der er stadig et stykke til, at Windows 10 er færdig. Fejl, store problemer med stabilitet og så videre hærger Technical Preview. Det er forventet, men eftersom der kun er godt og vel to måneder til, at Windows 10 forventes, så har Microsoft travlt.

Vi ved endnu ikke, hvornår Windows 10 ender på vores computere ud over Microsofts "til sommer"-udmelding. Når den endelige software rammer vores computere, vil vi foretage en endelig, og langt mere grundig test. Har du allerede nu erfaring med Windows 10 i virksomheder, vil vi meget gerne høre fra dig om dine oplevelser. Skriv til m.madsen@cw.dk og del dine erfaringer.

Læs også: Prøv Windows 10 - og vend tilbage til Windows 8 igen uden at miste dine filer