Artikel top billede

Blå skærm eller blue screen of death er klassikeren over alle fejlbeskeder.

HVAD #%$@# BETYDER DET???: 19 fejlbeskeder vi aldrig glemmer

Her er 19 fejlbeskeder, der har frustreret it-brugerne i generationer. De efterlader dog også plads til et smil på læben.

Blå skærm, Mac-bombe eller hemmelige koder, der absolut ikke giver mening i forbindelse med, at din computer strejker.

Du kender med garanti de kryptiske fejlmeddelelser, der dukker frem på skærmen, når tingene går i ged.

I situationen er de naturligvis irriterende og frustrerende, men set lidt på afstand er de også ganske underholdende.

Computerworlds svenske kollegaer har fundet 19 af de sjoveste og mest kryptiske fejlbeskeder frem fra gemmerne, og dem skal du naturligvis ikke snydes for.

Har du selv oplevet en fejlbesked i den kulørte ende, må du endelig dele dine erfaringer i debatten.

Rundgang i Dos

Abort, Retry, Fail? Et eksempel på en rigtig dårlig brugeroplevelse i Dos. Ligegyldig hvad du vælger, ender du næsten altid med den samme besked igen.

Bombe på Mac

Da de første Mac-maskiner blev ramt af en alvorlig systemfejl, blev det illustreret med denne bombe. Det er da til at forstå, men måske også en panikspreder hos brugeren.

Mac med sur smiley

I 1987 blev bomben erstattet med en sur smiley-Mac. Helt logisk når man tænker på, at der blev vist en glad Mac, når operativsystemet ikke var fejlramt. Det kræver dog en dybere indsigt at tyde koden under symbolet.

Beskeden, som ingen forstod

Når en Amiga gik i hegnet, blev der vist en besked, som det nok er de færreste, der kunne nikke forstående til.

Det er ikke så mærkeligt, da 'Guru Meditation' dels henviser til en intern spøg, og at der dels kræves lange tabeller for at tyde den kryptiske kode.

Der er intet tastatur - tryk på det

En rigtig klassikker fra Windows 95. Frustrationen er dog til at få øje på. Der er intet tastatur - tryk på F1 eller F2 - det er svært. Svaret er vist en genstart og så at håbe på det bedste.

Slut med papir

På lidt ældre HP-printere blev denne - knap så gennemtænkte - besked, vist. De fleste tænker nok på en personlig computer, når de møder forkortelsen pc. Her står det for Paper Cassette. Printeren spørger efter mere papir i formatet letter - så ved du det.

Uforskammet program

Illustrationsværktøjet Liveart98 giver brugeren en røffel. Beskeden slutter nemlig med beskeden dumbass (fjols) til personen bag skærmen. Det blev dog hurtigt fjernet igen.

XP takker af

XP's sikkerhedssystem Data Execution Prevention lukker ned. Gad vide, hvad der gik galt?

Du mangler (ikke) plads

Windows Vista har fået mange prygl gennem tiden, her er en af forklaringerne.

Password på 18.770 tegn

Her er et eksempel fra Windows 2000 fra en bruger, der forsøger at logge på via Kerberos. Det virker, som om sikkerheden har høj prioritet, men det kan være svært at huske et password af den længde.

Den sjældne

Mange har hørt om den, men det er de færreste, der har set den: Rød skærm i Windows. Det siges, at både Windows 98 og betaversionen af Vista viste en knald-rød skærm, når noget gik helt i fisk.

Hvordan er det lige med rettighederne?

Det er lidt forvirrende. Hvem har ret til rettighederne? Beskeden stammer fra Vista, men den skulle også forekomme i senere udgaver af Windows.

Baby er død

Man kan fristes til at tro, at det er en syg spøg, men det, der menes, er, at en underproces er afsluttet. Ikke let at vide, hvis man ikke lige sysler med programmering. Der er altså ingen død babyer.

Problemer eller problemer

En script-fejl på websider kan få Internet Explorer 7 ned med nakken, og beskeden er ikke rar. Der er problemer, og hvis du trykker, er der også problemer.

Printeren, der ikke vil printe

Lidt ærgerligt. Printeren understøtter ikke udskrifter.

Når enden er god er alting godt

Så kedeligt kan det blive, når du kører fjernskrivebordet Remmina Desktop Client i Ubuntu. Heldigvis ender alt i succes.

Mobil med dvd-læser?

Mikko Hyppönen, sikkerhedsboss i F-Secure, har fundet denne fejlbesked på en Windows-telefon. Så kan du godt finde installations-disken frem og sætte den i telefonens drev.

Klassikeren over dem alle

Dette er nok den mest kendte fejlbesked for Windows-brugere. Blå skærm eller blue screen of death, som den hedder på engelsk. Den har fulgt med siden Windows 3.1 og kan også findes i Windows 8. De mest kryptiske koder er dog sorteret fra gennem tiden.

Nå, ok??

Windows 8 sender oftest en fejlbesked uden forklaring, og her er en variant. Hvor skal man lige fejlsøge efter beskeden: Der er sket noget?

Læs også:
Nedbrud, fejl og for meget it-makværk: Her er prisen, vi alle betaler