Apples nye Mac-styresystem næsten klar: Det kan du vente dig

12. udgave af Apples Mac OS X er så småt ved at nærme sig en lancering. Se her, hvad du kan vente dig af El Capitan.

Udgave nummer 12 af Apples Mac OS X er så småt ved at være klar til lancering. 

OS X El Capitan 10.11 beta 7 er netop frigivet.

Det meddeler Apple udviklerne.

Samtidig er puclic beta version fem også klar til de almindelige forbrugere, der har meldt sig til at betateste El Capitan forud for lanceringen.

Styresystemet afløser sidste års Yosemite, og El Capitan er da også navnet på en af klipperne i den amerikanske nationalpark. 

Den endelige udgave af El Capitan bliver frigivet "i løbet af efteråret" - hvilket jo så potentielt kan betyde om ganske få dage.

Opgraderingen bliver gratis Selvom der er flere spændende nyheder i El Capitan, må det overordnet betegnes som en af de mindre OS X-opdateringer.

"OS X El Capitan bygger på de banebrydende funktioner og det smukke design, som OS X Yosemite introducerede. Både oplevelsen og ydeevnen er forbedret på en masse små områder, der tilsammen gør en stor forskel," skriver Apple selv. Her er de nye funktioner
Blandt de nye funktioner er muligheden for automatisk at splitte billedet på skærmen op, så man kan se to programmer på samme tid.

Der er også større forbedringer af Mission Control, nye funktioner til Mail og Kalender og en hel ny version af appen Noter.

Vanen tro lægger Apple meget vægt på den tætte integration til iOS, og El Capitan byder i øvrigt også på endnu flere 'swipe'-muligheder med Mac'ens trackpad.

Netop det med de mange forskellige swipe-muligheder er Apple for nylig blevet kritiseret for af en brugervenlighedsekspert, der mener, at det er blevet for svært at anvende Apples produkter - læs mere om den kritik her.    

Bedre ydeevne i sigte
Apple lover, at ydeevnen i Mac OS X får et nøk i vejret med El Capitan:

"Ting, du gør hver dag, vil blive udført hurtigere og mere effektivt - som f.eks. at åbne PDF'er, tjekke mails, starte programmer og skifte mellem dem.OS X El Capitan får din Mac til at reagere hurtigere, og arbejdsgangen vil føles helt ubesværet."

Systemkravene til El Capitan lyder:
- iMac (Mid 2007 or newer)
- MacBook Air (Late 2008 or newer)
- MacBook (Late 2008 Aluminum, or Early 2009 or newer)
- Mac mini (Early 2009 or newer)
- MacBook Pro (Mid/Late 2007 or newer)
- Mac Pro (Early 2008 or newer)
- Xserve (Early 2009)

Selvom de fleste Mac-brugere altså vil kunne opgradere til det nye styresystem fra Apple, skal man være opmærksom på, at man ikke nødvendigvis får adgang til alle nye funktioner fra ældre maskiner.

Vi har endnu ikke testet El Capitan, men vender tilbage med en anmeldelse, når den endelige udgave er klar.

Se videoer
Indtil da kan du se nærmere på nogle af de nye funktioner i disse videoer: Læs også:

Design-guru og tidligere Apples-topchef: Designet og brugervenligheden halter gevaldigt hos Apple

Prøv Apples nye styresystemer: Her er iOS 9 og OS X El Capitan

Apple klar med nyheder: Nu skal konkurrenterne indhentes




Premium
Test: Kæmpestort gaming-headset er perfekt til dine lange Teams-møder - men har også nogle besværligheder
Længe før vi andre blev slået hjem til hjemmekontorets endeløse webmøder har gamerne gennemskuet behovet for komfortabelt grej. Så vi tog danske EPOS top gamingheadset med på arbejde. Læs testen her.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Her skal du passe på: Rapport fra cyberkrigens frontlinje
I 2020 blev cyberangreb hyppigere og stadig mere alvorlige, og i CrowdStrike Services Cyber Front Lines Report 2020 har du læse, hvor udfordringerne er størst. Rapporten dokumenterer blandt andet, at 63 pct. af alle angreb var økonomisk motiverede – og at hovedparten af angriberne benytter ransomware. Samtidigt bliver de afkrævede beløb større og større, og de kriminelle truer nu ikke kun med at slette data. Stadig oftere sker det, at de cyberkriminelle aktivt analyserer data og undersøger, om der kan sættes trumf på truslen ved true med at lække eller sælge følsomme informationer.