Apples nye Mac-styresystem næsten klar: Det kan du vente dig

12. udgave af Apples Mac OS X er så småt ved at nærme sig en lancering. Se her, hvad du kan vente dig af El Capitan.

Udgave nummer 12 af Apples Mac OS X er så småt ved at være klar til lancering. 

OS X El Capitan 10.11 beta 7 er netop frigivet.

Det meddeler Apple udviklerne.

Samtidig er puclic beta version fem også klar til de almindelige forbrugere, der har meldt sig til at betateste El Capitan forud for lanceringen.

Styresystemet afløser sidste års Yosemite, og El Capitan er da også navnet på en af klipperne i den amerikanske nationalpark. 

Den endelige udgave af El Capitan bliver frigivet "i løbet af efteråret" - hvilket jo så potentielt kan betyde om ganske få dage.

Opgraderingen bliver gratis Selvom der er flere spændende nyheder i El Capitan, må det overordnet betegnes som en af de mindre OS X-opdateringer.

"OS X El Capitan bygger på de banebrydende funktioner og det smukke design, som OS X Yosemite introducerede. Både oplevelsen og ydeevnen er forbedret på en masse små områder, der tilsammen gør en stor forskel," skriver Apple selv. Her er de nye funktioner
Blandt de nye funktioner er muligheden for automatisk at splitte billedet på skærmen op, så man kan se to programmer på samme tid.

Der er også større forbedringer af Mission Control, nye funktioner til Mail og Kalender og en hel ny version af appen Noter.

Vanen tro lægger Apple meget vægt på den tætte integration til iOS, og El Capitan byder i øvrigt også på endnu flere 'swipe'-muligheder med Mac'ens trackpad.

Netop det med de mange forskellige swipe-muligheder er Apple for nylig blevet kritiseret for af en brugervenlighedsekspert, der mener, at det er blevet for svært at anvende Apples produkter - læs mere om den kritik her.    

Bedre ydeevne i sigte
Apple lover, at ydeevnen i Mac OS X får et nøk i vejret med El Capitan:

"Ting, du gør hver dag, vil blive udført hurtigere og mere effektivt - som f.eks. at åbne PDF'er, tjekke mails, starte programmer og skifte mellem dem.OS X El Capitan får din Mac til at reagere hurtigere, og arbejdsgangen vil føles helt ubesværet."

Systemkravene til El Capitan lyder:
- iMac (Mid 2007 or newer)
- MacBook Air (Late 2008 or newer)
- MacBook (Late 2008 Aluminum, or Early 2009 or newer)
- Mac mini (Early 2009 or newer)
- MacBook Pro (Mid/Late 2007 or newer)
- Mac Pro (Early 2008 or newer)
- Xserve (Early 2009)

Selvom de fleste Mac-brugere altså vil kunne opgradere til det nye styresystem fra Apple, skal man være opmærksom på, at man ikke nødvendigvis får adgang til alle nye funktioner fra ældre maskiner.

Vi har endnu ikke testet El Capitan, men vender tilbage med en anmeldelse, når den endelige udgave er klar.

Se videoer
Indtil da kan du se nærmere på nogle af de nye funktioner i disse videoer: Læs også:

Design-guru og tidligere Apples-topchef: Designet og brugervenligheden halter gevaldigt hos Apple

Prøv Apples nye styresystemer: Her er iOS 9 og OS X El Capitan

Apple klar med nyheder: Nu skal konkurrenterne indhentes
Premium
Nationalt sikkerhedscenter advarer: Har du ikke patchet denne VPN-sårbarhed er du blevet hacket
Organisationer, der endnu ikke har installeret en patch udsendt af Fortinet i 2019, kan godt regne med, at de er blevet hacket, advarer det britiske National Cyber Security Centre.
Computerworld
Sikkerhedshul i sundhed.dk gør det let at snyde med coronapas
Et hul i sikkerheden hos sundhed.dk åbner op for, at coronapas-ejere kan ændre på de svar, der står i passet. Men det er dokumentfalsk, advarer sundhed.dks direktør.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Sådan prioriterer IT-sikkerhedschefernes indsatsen i 2021
I denne undersøgelse fra F-Secure giver knap 2.000 ledende personer på tværs af hele Europa deres bud på, hvor de vil prioritere indsatsen i år – og hvad de opfatter som virksomhedernes mest presserende udfordringer på cybersikkerhedsfronten.