Artikel top billede

It-verdenens giganter er blevet ramt af flere ugers uro på aktiemarkedet. (Foto: Phil Pell/iStockphoto)

Aktiepanikken rammer it-giganterne - men du skal slå koldt vand i blodet

Et allerede nedadgående aktiemarked faldt drastisk mandag, og flere af de helt store it-virksomheder faldt med. Men der er ikke grund til frygt, for alt skal nok blive godt igen.

Apple, Google og Microsoft oplevede alle voldsomme fald i aktiekursen mandag, da en lang række investorer solgte, hvad de havde investeret i de tre it-giganter.

Alene Google-aktien faldt med omkring 50 point, før markedet lukkede. Se udviklingen her.

Direktøren for Apple, Tim Cook, gik så langt som at mane til ro i et åbent brev. Og man skal tage ham på ordet.

Det er meldingen fra Sydbanks aktieanalysechef, Bjørn Schwartz: 

"Tim Cook mener, at investorernes forventninger er kørt af sporet i forhold til realiteterne. Vi så ganske vist et heftigt udsving på Apple-aktien i går, hvor den startede med et fald på 13 point, før den kravlede op til et fald på to point, men det modsvares ikke af Apples reelle udvikling."

Panikreaktion fra investorerne

Ifølge Bjørn Schwartz er kursfaldet nemlig ikke baseret på virksomhedernes reelle tilstande men på panik hos investorerne.

Kina har nemlig de seneste uger devalueret sin valuta og meldt om faldende vækst. Det har spredt en frygt blandt investorer, der tror at bunden vil gå ud af markedet:

"Det er en reaktion på flere ugers ophobet frygt for, hvor galt det vil gå i Kina. Men Kinas økonomi er måske bremset lidt op, men den falder ikke af hesten. "

Bjørn Schwartz påpeger, at der er vækst i andre markeder uden for Kina blandt andet i Sydeuropa, og at markedet har haft så meget vækst de seneste år, at det godt kan tåle en lille opbremsning:

"Der har jo været kraftige stigninger de seneste år, så den realøkonomiske betydning er nok ikke stor. Men på vækstmarkederne tager det her tid. Rusland og Brasilien er i recession, men Kina og Indien er trods alt stadig voksende markeder."

Læs også: Her er vinderne på det danske softwaremarked: Disse teknologier er der for alvor skub i


De dygtige klarer sig fint

Når væksten på det kinesiske marked ikke er lige så kraftig som før, betyder det faldende priser for råvarer, så flere kan få fingrene i dem til produktion.

Det kan betyde en intensivering af konkurrencen på hardware-området. Men det er ikke grund til bekymring for de store it-virksomheder.

"Teknologivirksomheder er jo vant til høj konkurrence. Det er jo veldrevne virksomheder, så når stormen lægger sig, vil investorerne se sig om og se, at de har solgt kvalitetsaktier, der har en stærk forretningsmodel. Så vil investorerne vende tilbage og købe de gode aktier op igen."
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere