Derfor er ny dansk telegigant snart en realitet - selvom der er knas med arbejdet lige nu

ComputerViews: Telia og Telenors planlagte fusion trækker ud. Flere ting taler dog for, at en ny dansk telegigant snart vil være en realitet.

ComputerViews: Det kom ikke som nogen gigantisk overraskelse, da Telia og Telenor i december sidste år meddelte, at de to danske teleselskaber ville fusionere til ét.

Telia og Telenor havde dengang allerede i flere år haft et omfattende netværkssamarbejde, og alle i den danske telebranche havde igennem længere tid talt om behovet for konsolidering - typisk med en fusion af Telia og Telenor som det mest logiske bud.

Med andre ord vidste de to teleselskaber præcis, hvad de gik ind til med fusions-udmeldingen.

Derfor kommer de udfordringer, der har været med at få den nødvendige EU-godkendelse på plads, næppe heller som den store overraskelse for selskaberne.

Derfor skal EU granske fusionen
Det er snarere forventede arbejdsopgaver for den topledelse i det nye (kommende) selskab, der blev udnævnt i juli måned.

Det er norske Hilde Tonne fra Telenor-koncernen, der er administrerende direktør i forløberen for den nye danske telegigant.

Hun er flankeret af Telias administrerende direktør Søren Abildgaard og finansdirektør Dennis Kilian fra Telia, der er udnævnt til henholdsvis viceadministrerende direktør og finansdirektør.

Det nye selskabet får, når det er en realitet, en kundebase på cirka 3,5 millioner kunder, en markedsandel på 40 procent af mobilmarkedet og en omsætning på mere end ni milliarder danske kroner.

Læs også: Hun skal smelte Telia og Telenor sammen til ny dansk telegigant der kan udfordre TDC

Det er en størrelse, der nødvendiggør myndighedernes godkendelse, og når EU og konkurrencekommissær Margrethe Vestager over et stykke tid nu har raslet lidt med sablen og stillet diverse krav til de to teleselskaber, er det derfor langt hen ad vejen også, hvad man kunne forvente.

Teleselskabet 3 har flere gange udtrykt bekymring over den kommende fusion af Telia og Telenor, og 3 har blandt andet forlangt, at myndighederne kompenserer med konkurrenternes kunder, hvis Telia og Telenor fusionerer - læs om det her.

Alene af den grund ville det være underligt, hvis fusionen bare blev godkendt af EU uden videre.

Telia og Telenor vil strække sig rigtig meget
EU-konkurrencekommissær Margrethe Vestager har som en af sine vigitgste opgaver at sikre fremtidige incitamenter til innovation i erhvervslivet, og derfor er det også helt efter bogen, at hun sammen med sine folk forholder sig skeptisk til store fusions-ønsker, som det vi her har at gøre med.

At deadlinen for den endelige beslutning om fusionen fra EU's side nu er udskudt tre gange - lige nu hedder datoen 30. september - fortæller os naturligvis, at en fusion af denne størrelse ikke falder på plads fra den ene dag til den anden.

Det fortæller os også, at der foregår en dialog og forhandlinger imellem Telia og Telenor på den ene side og myndighederne på den anden.

Læs også: TDC vs. Telia & Telenor vs. 3: Her er dit teleselskabs styrker og svagheder i den nye telekrig

Det har dog længe været planen, at EU Kommissionen skulle godkende det fælles selskab i anden halvdel af 2015, så der er stadig et par måneder at løbe på.

Reuters kunne i denne uge fortælle, at Telenor og Telia har tilbudt EU at sælge dele forretningen fra i Danmark for at hjælpe fusionen på vej. Ifølge Reuters har de to teleselskaber tilbudt at frasælge op til 40 procent af netværksenheden til en tredjepart, som dermed får adgang til de to selskabers netværksteknologi.

Telia og Telenor er uden tvivl fast besluttede på, at fusionen skal blive en realitet, så derfor vil de også strække sig ganske langt for at få de endelige godkendelser på plads.

Ikke mindst fordi alternativet er at vende tilbage til den ekstremt pressede konkurrencesituation, der har kendetegnet det danske marked hidtil, og som selskaberne netop ønsker at slippe ud af.

Husker du Oracle og Sun?
Det er langt fra første gang, at fusioner i EU-regi tager længere tid end først antaget at få på plads.

Eksempelvis tog det mere end ni måneder for EU at godkende Oracles køb af Sun Microsystems tilbage i 2010, hvor prisen lød på omkring 43 milliarder danske kroner.

I den sag valgte EU også at udsætte godkendelsen for at kunne undersøge eventuelle negative konsekvenser nærmere til bunds.

Også da Intel købte McAfee for et lignende milliard-beløb, var EU-apparatet meget skeptisk, hvilket var med til at trække sagen i langdrag.

Men godkendelsen kom. I begge tilfælde.

Og det gør den også med Telia og Telenor. Spørgsmålet er blot, hvordan det endelige selskab præcis kommer til at se ud, og hvilke betingelser parterne må gå med til for at få godkendelsen på plads.

Læs også:

TDC vs. Telia & Telenor vs. 3: Her er dit teleselskabs styrker og svagheder i den nye telekrig

Hun skal smelte Telia og Telenor sammen til ny dansk telegigant der kan udfordre TDC

Telia og Telenor udnævner ny administrerende direktør og topledelse for den nye telegigant

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


Dell Talk: Cybersikkerhed skal gentænkes for at kunne imødegå fremtidige avancerede cybertrusler

Danske virksomheder er nødt til at gentænke cybersikkerheden for at kunne imødegå fremtidige cybertrusler, som vi hele tiden gøres opmærksomme på. I denne talk får du et indspark i, hvordan du som virksomhed kan gentænke cybersikkerheden ud fra både et operationelt og sikkerhedsmæssigt perspektiv.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Premium
Derfor er SAP ramt af kæmpe nedtur trods stor stigning i indtjeningen
ComputerViews: Mægtige SAP’s markedsværdi er på et øjeblik styrtdykket i den største enkeltstående nedtur for selskabet siden 1999. Selskabet er krise. Se her hvorfor.
Computerworld
Salling Group lukker stor online-satsning efter kun et år
Millionsatsningen Fillop lukker ved årets udgang. I stedet er supermarkeds-giganten Salling Group nu på vej med en række helt nye online-satsninger, der er affødt af coronakrisen.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Beskyt virksomhedens data og digitale aktiver i døgndrift
Den massive stigning i antallet af medarbejder som arbejder hjemmefra samt et konstant omskifteligt digitalt trusselsbilleder stiller hele tiden nye og stigende krav til virksomhedens sikkerhedsinfrastruktur. Mange virksomheder står derfor overfor at skulle implementere løsninger medintelligent monitorering af data, infrastruktur samt fokuseret indsats for sikring af virksomhedens digitale aktiver. Men har på den anden side typiske ikke de nødvendige ressourcer, budget eller tiden til disse projekter – eller for den sagsskyld at blive afhængig af specifikke teknologier, dyre konsulentydelser og specialressourcer. En mulig strategi til at håndtere udfordringen kan være at vælge en komplet Cloudbaseret sikkerhedsplatform baseret på gennemprøvet AI-teknologi. Men hvordan kommer du godt i gang? Det får du svar på i denne hvidbog.