Skat ved ikke om EFIs problemer kan løses før mere gæld forældes.

Skat i vildrede efter it-havari: Ved ikke hvornår hverken fejl eller mistede penge bliver fundet

Skat ved hverken hvor fejlene ligger i det skandaleramte EFI-system, eller hvornår det offentlige får de penge, som EFI ikke længere må indkræve. Samtidigt tikker uret for forældelsesfrist i gældssagerne. Sidste år kostede forældet gæld de offentlige kasser 2,3 milliarder.

Skat leder med lys og lygte efter de fejl i EFI, som fører til de ulovlige opkrævelser, der har fået skatteminister Karsten Lauritzen (V) til at lukke helt for automatisk inddrivelse af gæld.

Det kan du læse mere om her:

I mellemtiden mangler pengene i de offentlige kasser, og gældssagerne kommer støt nærmere på deres forældelsesfrist.

Hos Skat ligger sagerne nemlig stille, indtil der er vished om, at alt er lovligt igen.

"Vi har sat det i bero indtil videre og begynder først, når vi kan gøre det på et lovligt grundlag. Det gør vi, så snart vi er sikre," fortæller Jens Sørensen, direktør for inddrivelse i Skat.

To problemer
Skat har to store problemer, så længe der ikke er styr på sagerne:

For det første ved Skat ikke, hvor fejlene ligger, og hvad der skal gøres fremadrettet, om der skal rettes i EFI eller måske udvikles et helt nyt system.

For det andet mangler de offentlige kasser de penge, som EFI skulle indkræve.

De seneste to år har forældet gæld kostet de offentlige kasser mere end 3,5 milliarder kroner, og Skat er ganske bevidst, om at uret tikker.

"Det, at vi har sat lønindeholdelsen i bero, betyder, at der er en periode, hvor vi ikke får så mange penge i kassen. Bundlinjen bliver jo påvirket af, om vi får sat processen i gang. Hvornår det sker, kan jeg ikke give et bud på."

Læs også: Kommunerne er tossede: Skrottet it-system mangler at inddrive tre milliarder kroner til os

Fremtiden er måske uden EFI
Hvornår Skat både kan overholde loven og hente penge hjem til de mange offentlige kasser, som EFI skal betjene, afhænger blandt andet af en intern undersøgelse, som Skat har iværksat. Men det er ikke sikkert, at det bliver med EFI.

"EFI er jo ikke kommet til at virke efter hensigten. Vi har igangsat en undersøgelse af fejlene og undersøger også både datagrundlaget og EFI. På den baggrund ser vi, hvad der skal ske fremadrettet. Om vi skal bruge EFI, eller om vi skal supplere med manuelle tiltag."

Netop de manuelle tiltag kan dog blive påvirket af, at Skat har skåret kraftigt ned på antallet af medarbejdere i de seneste år - ikke mindst fordi EFI skulle frigøre 850 årsværk.

Læs også: Skats syge it-system skal kureres - men hvad fejler det egentlig?

Tidlige fejl kan redde Skat
Jens Sørensen mener dog ikke, at Skat har sparet for meget for tidligt på medarbejderstaben. Blandt andet fordi det tidligt stod klart, at der var problemer med EFI.

"Da vi satte EFI i gang, var vi meget opmærksomme på ikke bare at skulle høste hele den planlagte besparelse fra begyndelsen. Derfor satte vi det trinvist i gang. Havde vi fulgt planen og sat EFI i gang på én gang, skulle vi have skåret meget mere ned."

Læs også:

Hvordan kan det blive ved? Få nu stoppet de offentlige it-skandaler

Derfor kan Skat (sikkert) godt vinke farvel til enhver erstatning for kuldsejlet kæmpe-system

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Customer Experience 2021 - fokus på CX-strategi og teknologi til at forankre kundeoplevelsen

De gode kundeoplevelser er altafgørende for virksomheden, og netop derfor er det nødvendigt at have fokus på CX-strategi og teknologi, der kan være med til at forbedre kundeoplevelsen endnu mere. Det kræver tid og ressourcer, men det gavner hele virksomheden på lang sigt.

03. december 2020 | Læs mere


Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere


Er du klar til at rekruttere de attraktive it-talenter i 2021?

Hvad betyder aller mest for danske it-kandidater, og har corona været med til at skubbe til it-kandidaternes værdisæt? Det gennemgår vi på denne times webinar, hvor der naturligvis også vil være plads til spørgsmål og mulighed for videre dialog.

10. december 2020 | Læs mere


Premium
Kørekort-app sætter download-rekord: Blev hentet over en halv million gange det første døgn - se de første download-tal her
På et enkelt døgn blev den nye kørekort-app hentet over en halv million gange, viser download-tal fra Digitaliseringsstyrelsen.
Computerworld
Bitcoinen nåede lige at kulminere igen – men så kom krakket
Der blev sat en ny rekord for bitcoinens værdi i år – men godt 24 timer efter blev der høvlet næsten 20.000 kroner af den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.