Artikel top billede

Dansk Erhverv: Dagens finanslov baner vejen for det helt store it-servicetjek

Hos Dansk Erhverv bliver regeringens forslag til finansloven modtaget med et stærkt håb om, at digitaliseringen vil gennemsyre hele den danske lovgivning i de kommende år. Læs her, hvordan det hele kan blive meget, meget mere simplere med et digitalisringstjek.

V-regeringen kan ikke ligefrem beskyldes for at være digitaliseringsgrådig i dens finanslovs-forslag.

Det står klart, efter forslaget til finanslovens 3.370 sider tirsdag er blevet fremlagt af finansminister Claus Hjort Frederiksen (V).

For det er småt med it-, tele- og digitaliseringstiltag, som ikke før har været på bordet i Finansministeriet eller hos en anden offentlig myndighed.

Hos Dansk Erhverv erkender fagchef for IT og Digitalisering, Janus Sandsgaard, at det ikke ligefrem har været verdens største it-visioner, der er blevet luftet.

"Ingen kan være i tvivl om, at regeringen er meget fokuseret på effektivisering, som blandt andet kan ske gennem digitaliseringen, som det nævnes i finanslovsforslaget," forklarer Janus Sandsgaard.

It-opdatering kan forsimple regler

Trods de sparsomme nyheder på it-fronten spidsede Janus Sandsgaard alligevel ørerne til pressemødet med Claus Hjort Frederiksen.

Ørene var især spidset, da finansministeren talte om, at Skats gamle systemer fra før månelandingen skal moderniseres over de næste 20 år.

"Den rigtige fremgangsmåde er at give reglerne et serviceeftersyn og gøre det hele mere enkelt. Det er simpelthen mere lønsomt. For når loven bliver digitaliseringsparat, kan vi automatisere flere processer, end hvis alle skattesager skal vurderes af mennesker ud fra en række skøn," lyder det fra Janus Sandsgaard.

Han peger på, at der ligger et stort oprydningsarbejde forude omkring love og regler, hvis vi reelt skal gøre lovgivningen digitaliseringsparat. Det gælder ikke kun skatteområdet, men stort set alle område.

Værdi i elektronhjernen 

Til gengæld kan der i Janus Sandsgaards optik plukkes en række velsmagende og lavthængende frugter.

"Det er simpelthen billigere og mindre risikabelt at udvikle en elektron-hjerne, der skal lystre nogle enkle regler, end at udvikle et system, der skal håndtere en stor arv af snørklede regler og undtagelser," siger han og fortsætter:

"Regulatorisk kompleksitet står i dag i vejen for digital automatisering. Og sådan en elektron-hjerne giver først værdi, hvis ikke der skal sidde sagsbehandlere af kød og blod og vurdere sagerne. Claus Hjort Frederiksen var faktisk inde på det i dag, hvilket i sig selv er bemærkelsesværdigt."

Dansk Erhvervs fagchef for IT og Digitalisering mener derfor, at nye lovforslag skal kunne klare et møde med den digitale virkelilighed, inden de reelt bliver til love.

"Vores forslag er simpelthen derfor, at nye lovforslag skal gennem et obligatorisk digitaliserings-tjek," lyder det fra Janus Sandsgaard. 

Han vil gerne have afklaret, om lovene er så snørklede, at det kan blive dyrt at fodre en computer med alt for mange undtagelser og snørklede underkategorier.

Sundhed og virksomhederne

I it-brancheforeningen IT-Branchen bliver forslaget til finansloven modtaget med, hvad man kunne kalde høflighed uden de store gætterier om fremtidens lovgivning i Danmark.

Hos ITB fortæller administrerende direktør Birgitte Hass, at hun helt overordnet glæder sig over, at finansloven afspejler en grundlæggende forståelse for, at digitalisering er en afgørende vej til at effektivisere den offentlige sektor.

"Når det er sagt, er det småt med de konkrete tiltag i finansloven. Det skal dog ses i lyset af, at vi har en ny digitaliseringsstrategi på vej, der skal implementeres næste år, og hvor flere af branchens mærkesager forhåbentligt bliver adresseret," siger hun.

Hun noterer sig også, at der i finanslovsforslaget blandt andet bliver fokuseret på sundhed og driften af virksomhederne, som er to områder, der begge kan komme den danske it-branche til gode i form af henholdsvis velfærdsteknologi og generelle lempelser til erhvervslivet.

Læs også: 
Skatteministeriets nye it-projekt kan komme til at ramme KMD, IBM og CSC hårdt
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Skab en bedre bundlinje ved at gentænke rammerne i kampen om fremtidens talenter

Mennesker er forskellige og medarbejdere arbejder forskelligt. Nøglen til succes for fremtidens virksomheder er at tage udgangspunkt i de ansattes forskellige og individuelle behov. Kort sagt behandler du dine medarbejdere ens ved at behandle dem forskelligt

07. februar 2023 | Læs mere


Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere