Artikel top billede

Dansk Erhverv: Dagens finanslov baner vejen for det helt store it-servicetjek

Hos Dansk Erhverv bliver regeringens forslag til finansloven modtaget med et stærkt håb om, at digitaliseringen vil gennemsyre hele den danske lovgivning i de kommende år. Læs her, hvordan det hele kan blive meget, meget mere simplere med et digitalisringstjek.

V-regeringen kan ikke ligefrem beskyldes for at være digitaliseringsgrådig i dens finanslovs-forslag.

Det står klart, efter forslaget til finanslovens 3.370 sider tirsdag er blevet fremlagt af finansminister Claus Hjort Frederiksen (V).

For det er småt med it-, tele- og digitaliseringstiltag, som ikke før har været på bordet i Finansministeriet eller hos en anden offentlig myndighed.

Hos Dansk Erhverv erkender fagchef for IT og Digitalisering, Janus Sandsgaard, at det ikke ligefrem har været verdens største it-visioner, der er blevet luftet.

"Ingen kan være i tvivl om, at regeringen er meget fokuseret på effektivisering, som blandt andet kan ske gennem digitaliseringen, som det nævnes i finanslovsforslaget," forklarer Janus Sandsgaard.

It-opdatering kan forsimple regler

Trods de sparsomme nyheder på it-fronten spidsede Janus Sandsgaard alligevel ørerne til pressemødet med Claus Hjort Frederiksen.

Ørene var især spidset, da finansministeren talte om, at Skats gamle systemer fra før månelandingen skal moderniseres over de næste 20 år.

"Den rigtige fremgangsmåde er at give reglerne et serviceeftersyn og gøre det hele mere enkelt. Det er simpelthen mere lønsomt. For når loven bliver digitaliseringsparat, kan vi automatisere flere processer, end hvis alle skattesager skal vurderes af mennesker ud fra en række skøn," lyder det fra Janus Sandsgaard.

Han peger på, at der ligger et stort oprydningsarbejde forude omkring love og regler, hvis vi reelt skal gøre lovgivningen digitaliseringsparat. Det gælder ikke kun skatteområdet, men stort set alle område.

Værdi i elektronhjernen 

Til gengæld kan der i Janus Sandsgaards optik plukkes en række velsmagende og lavthængende frugter.

"Det er simpelthen billigere og mindre risikabelt at udvikle en elektron-hjerne, der skal lystre nogle enkle regler, end at udvikle et system, der skal håndtere en stor arv af snørklede regler og undtagelser," siger han og fortsætter:

"Regulatorisk kompleksitet står i dag i vejen for digital automatisering. Og sådan en elektron-hjerne giver først værdi, hvis ikke der skal sidde sagsbehandlere af kød og blod og vurdere sagerne. Claus Hjort Frederiksen var faktisk inde på det i dag, hvilket i sig selv er bemærkelsesværdigt."

Dansk Erhvervs fagchef for IT og Digitalisering mener derfor, at nye lovforslag skal kunne klare et møde med den digitale virkelilighed, inden de reelt bliver til love.

"Vores forslag er simpelthen derfor, at nye lovforslag skal gennem et obligatorisk digitaliserings-tjek," lyder det fra Janus Sandsgaard. 

Han vil gerne have afklaret, om lovene er så snørklede, at det kan blive dyrt at fodre en computer med alt for mange undtagelser og snørklede underkategorier.

Sundhed og virksomhederne

I it-brancheforeningen IT-Branchen bliver forslaget til finansloven modtaget med, hvad man kunne kalde høflighed uden de store gætterier om fremtidens lovgivning i Danmark.

Hos ITB fortæller administrerende direktør Birgitte Hass, at hun helt overordnet glæder sig over, at finansloven afspejler en grundlæggende forståelse for, at digitalisering er en afgørende vej til at effektivisere den offentlige sektor.

"Når det er sagt, er det småt med de konkrete tiltag i finansloven. Det skal dog ses i lyset af, at vi har en ny digitaliseringsstrategi på vej, der skal implementeres næste år, og hvor flere af branchens mærkesager forhåbentligt bliver adresseret," siger hun.

Hun noterer sig også, at der i finanslovsforslaget blandt andet bliver fokuseret på sundhed og driften af virksomhederne, som er to områder, der begge kan komme den danske it-branche til gode i form af henholdsvis velfærdsteknologi og generelle lempelser til erhvervslivet.

Læs også: 
Skatteministeriets nye it-projekt kan komme til at ramme KMD, IBM og CSC hårdt
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Hvordan understøtter du den samlede værdikæde og skaber den optimale kundeoplevelse i engros eller retail?

Vi stiller skarpt på mulighederne for at optimere alle led på tværs af din værdikæde og tilhørende salgskanaler samtidigt med, at du styrker både indtjeningen og kundeoplevelsen. Du får inspiration til, hvordan du kan arbejde med at binde salgskanaler sammen og sikre, at der er styr på den bagvedliggende logistik, produkt- og stamdata, prissætning services osv.

29. november 2023 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

05. december 2023 | Læs mere


Teknologien bliver den næste konkurrencedefinerende slagmark – sådan forbereder du dig

Få bud på, hvordan du kan tænke IT-planlægning som en løbende strategisk proces frem for noget, der foregår fra enkeltprojekt til enkeltprojekt. Herunder hvordan strategisk brug af IT giver dig et stærkt grundlag for at orkestrere kundeoplevelser, kunderelevans og produktivitetsforbedringer.

06. december 2023 | Læs mere