Artikel top billede

Når systemet driller: Sådan sletter du irriterende låste filer i Windows

Vi har alle på et eller andet tidspunkt forsøgt at slette en fil fra computeren, hvorefter vi får af vide, at filen er i brug og ikke kan slettes. Hvad gør man så?

Handlingen blev ikke gennemført, fordi filen "er åben."

Måske en af Windows mest irriterende fejlbeskeder.

Af åbenlyse grunde kan Windows ikke slette eller flytte filer, som er åbnet i et program.

Første løsning vil være at lukke programmet, men det er ofte ikke lige til at regne ud, hvor filen ligger åben.

Her kommer tre måder at lukke et program, som holder en fil som gidsel, så du kan flytte eller slette det.

1 Læs fejlbeskeden

Når du forsøger at flytte eller slette en fil (eller en mappe med låste filer i), så popper der en fejlbesked op.

I første omgang skal læse fejlbeskeden, da du her nogle gange kan få oplysninger om det program, som filen er åben i. I eksemplet til højre er det Windows Journal, hvor filen er åben, og som betyder, at filen ikke kan slettes.

Nu er det sjældent et problem, hvis Windows Journal, Word, Excel eller andre programmer bruger en fil, som du vil slette, da det er relativt nemt at lukke de programmer ned.

Men har du en mappe, du gerne vil slette, hvor en given fil er låst, så kan det til gengæld være svært at lukke ned for filen - specielt fordi Windows' dialogbokse kan være svært dårlige til at kommunikere.

2 tredjepart-programmer

Der findes en række programmer, som kan hjælpe dig med at fortælle dig hvilket program, der låser filen og så frigive den igen.

Pcworld.com foreslår gratisprogrammet Unlocker, som er nemt at arbejde med.

Du skal dog være på vagt, hvis du henter dette program - eller mange andre på nettet. Hvis du åbner linket til Unlocker i Chrome, vil browseren advare dig imod siden og programmet.

Grunden til dette er, at installations-programmet til Unlocker vil forsøge at installere en toolbar på din computer (fy føj!), hvis du ikke husker at fjerne fluebenet.

Det skal jo ikke gå ud over Unlocker, som faktisk udfører opgaven godt, men husk at vælge "Advanced" og vælg "install Delta Toolbar" og underkategorier fra.

Når det så er gjort, og du har installeret filen, kan du højreklikke på en given fil og vælge "Unlocker" i menufanen.

Unlocker åbner, og herefter kan du få af vide hvilket program, som har filen åben.

Herefter kan du selv stoppe programmet eller få Unlocker til at gøre det for dig.

Husk dog at passe på med, hvilke programmer du åbner op for og vil slette. Det er for eksempel en dum ide at gøre det inde i Windows-mappen.

3 Safe Mode

Hvis du ikke ønsker at installere et tredjepartsprogram, eller programmet ganske enkelt ikke virker, så prøv at genstarte i Windows' Safe Mode.

Her vil der ikke være et program til at låse filen, og den kan slettes.

Du kommer i Safe Mode i Windows 7 og 8 ved at trykke F8 og vælge Safe Mode, og du kommer i Safe Mode i Windows 10 ved at genstarte computeren fra skrivebordet, mens du holder Shift nede, mens du klikker på genstart. Herefter vælger du Startup Settings, hvor du kan vælge Safe Mode.

Læs også: Glad for Windows 10? Så husk at få slettet "Windows.old" på den rigtige måde
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cybersecurity Excellence Day 2023

Sikkerhed er et vidt begreb, og antallet af produkter og services nærmest eksploderer i takt med, at trusselsbilledet bliver stadig mere mudret og faretruende. På årets Cybersecurity Excellence Day kommer vi hele vejen rundt, så du får et solidt grundlag for at skelne mellem de aktuelt mest værdifulde teknologier fra buzzwords og ny vin på gamle flasker.

07. juni 2023 | Læs mere


Årets CIO 2023

Vi skal finde Årets CIO 2023 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO og løfte arven efter Årets CIO 2022 Ann Fogelgren fra GN og de 16 andre, der løb med prisen før hende.

08. juni 2023 | Læs mere


B2B automatisering

Globale software- og udviklerhuse såsom Microsoft, IBM, Salesforce og SAP mangedobler i disse år deres investeringer i udvikling af teknologi, der integrerer automatisering i ERP-platforme og andre forretningskritiske services. Du får konkret viden om, hvordan stadig flere koncerner samt mindre og mellemstore virksomheder allerede i dag konverterer processer, så langt de fleste sager håndteres automatisk, mens kun et mindretal behandles manuelt.

14. juni 2023 | Læs mere