Artikel top billede

Når systemet driller: Sådan sletter du irriterende låste filer i Windows

Vi har alle på et eller andet tidspunkt forsøgt at slette en fil fra computeren, hvorefter vi får af vide, at filen er i brug og ikke kan slettes. Hvad gør man så?

Handlingen blev ikke gennemført, fordi filen "er åben."

Måske en af Windows mest irriterende fejlbeskeder.

Af åbenlyse grunde kan Windows ikke slette eller flytte filer, som er åbnet i et program.

Første løsning vil være at lukke programmet, men det er ofte ikke lige til at regne ud, hvor filen ligger åben.

Her kommer tre måder at lukke et program, som holder en fil som gidsel, så du kan flytte eller slette det.

1 Læs fejlbeskeden

Når du forsøger at flytte eller slette en fil (eller en mappe med låste filer i), så popper der en fejlbesked op.

I første omgang skal læse fejlbeskeden, da du her nogle gange kan få oplysninger om det program, som filen er åben i. I eksemplet til højre er det Windows Journal, hvor filen er åben, og som betyder, at filen ikke kan slettes.

Nu er det sjældent et problem, hvis Windows Journal, Word, Excel eller andre programmer bruger en fil, som du vil slette, da det er relativt nemt at lukke de programmer ned.

Men har du en mappe, du gerne vil slette, hvor en given fil er låst, så kan det til gengæld være svært at lukke ned for filen - specielt fordi Windows' dialogbokse kan være svært dårlige til at kommunikere.

2 tredjepart-programmer

Der findes en række programmer, som kan hjælpe dig med at fortælle dig hvilket program, der låser filen og så frigive den igen.

Pcworld.com foreslår gratisprogrammet Unlocker, som er nemt at arbejde med.

Du skal dog være på vagt, hvis du henter dette program - eller mange andre på nettet. Hvis du åbner linket til Unlocker i Chrome, vil browseren advare dig imod siden og programmet.

Grunden til dette er, at installations-programmet til Unlocker vil forsøge at installere en toolbar på din computer (fy føj!), hvis du ikke husker at fjerne fluebenet.

Det skal jo ikke gå ud over Unlocker, som faktisk udfører opgaven godt, men husk at vælge "Advanced" og vælg "install Delta Toolbar" og underkategorier fra.

Når det så er gjort, og du har installeret filen, kan du højreklikke på en given fil og vælge "Unlocker" i menufanen.

Unlocker åbner, og herefter kan du få af vide hvilket program, som har filen åben.

Herefter kan du selv stoppe programmet eller få Unlocker til at gøre det for dig.

Husk dog at passe på med, hvilke programmer du åbner op for og vil slette. Det er for eksempel en dum ide at gøre det inde i Windows-mappen.

3 Safe Mode

Hvis du ikke ønsker at installere et tredjepartsprogram, eller programmet ganske enkelt ikke virker, så prøv at genstarte i Windows' Safe Mode.

Her vil der ikke være et program til at låse filen, og den kan slettes.

Du kommer i Safe Mode i Windows 7 og 8 ved at trykke F8 og vælge Safe Mode, og du kommer i Safe Mode i Windows 10 ved at genstarte computeren fra skrivebordet, mens du holder Shift nede, mens du klikker på genstart. Herefter vælger du Startup Settings, hvor du kan vælge Safe Mode.

Læs også: Glad for Windows 10? Så husk at få slettet "Windows.old" på den rigtige måde
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Tech-giganters regnskaber overgik forventningerne, men investorerne frygter for fremtiden
Computerviews: De store tech-giganter har igen haft et kvartal med massiv vækst. Men selskabernes regnskaber blev modtaget køligt på aktiemarkeder, der frygter, at tiden efter coronakrisen vil byde på lavere vækstrater.
Computerworld
Hent opdateringerne nu: Apple lapper gabende sikkerhedshuller til iPhone, iPad og Mac
En sårbarhed gjorde det muligt for hackere at overtage kontrollen med din iPhone, iPad eller Mac. Det er 13. gang i år, at Apple lukker en nuldagssårbarhed.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.