Artikel top billede

Gimmick eller genialt? Her er dommen over Apples 3D Touch på den nye iPhone

Apples nye iPhone 6s adskiller sig især fra de tidligere modeller med den nye 3D Touch-teknologi. Men holder den form for navigation i praksis?

3D Touch er den største nyhed ved den nye iPhone 6s, som Apple præsenterede i starten af september og siden generelt har fået positive anmeldelser for.

Den nye skærmteknologi betyder, at telefonen nu også kan mærke, hvor hårdt og hvor længe, du trykker på touch-skærmen.

Det muliggør helt nye funktioner og navigations-muligheder.

Læs også: Her er alle anmeldelserne af den nye iPhone 6s: Er den de mange penge værd?

Det er dog først og fremmest op til app-udviklerne at implementere 3D Touch i deres løsninger, og det er ikke helt uden risiko for at forvirre brugerne, når man gør det.

Det skriver Raluca Budiu, der er brugervenlighedsekspert hos Nielsen Norman Group, i en længere analyse af 3D Touch i iPhone 6s.

"3D Touch er en ny navigations-funktion, der giver nogle udfordringer for brugerne på grund af ligheden med det lange pres," forklarer hun med henvisning til, at 3D Touch også reagerer på, hvor hårdt man trykker på skærmen.

Konsekvensen kan være, at en bruger, der ønsker at anvende 3D Touch på en konkret app fra iPhonens Hjem-skærm i stedet kommer til at aktivere redigerings-tilstanden, hvor man kan slette apps og gruppere dem i mapper med videre. 

Apple er tidligere blevet kritiseret for at skade brugervenligheden i selskabets produkter med de mange nye touch-funktioner og navigationsmuligheder, der samtidig også ofte fungerer forskelligt på forskellige Apple-enheder. Læs mere om det her.

Alligevel anbefaler Raluca Budiu, at man som udvikler udnytter 3D Touch til at forbedre brugeroplevelsen - dog skal man være opmærksom på de problemer, der kan opstå.

"3D Touch bør være en forbedring af brugeroplevelsen, ikke et krav for at udføre en bruger-opgave," skriver hun blandt andet og begrunder det med, at alle, der ikke har en iPhone 6s, også fortsat skal kunne udføre opgaverne let og hurtigt.

Er det mest en gimmick?

"Er 3D Touch kommet for at blive, eller er det blot Apples marketing-gimmick for at få brugerne til at opgradere til en ny telefon?" lyder spørgsmålet hos Nielsen Norman Group.

Raluca Budiu skriver, det nok endnu er for tidligt at sige, da vi ikke ved, hvordan og hvor meget brugerne vil anvende 3D Touch på længere sigt.

Hun mener, at funktionen er værd at satse på på grund af de potentielle forbedringer af brugeroplevelsen - ikke mindst i forhold til såkaldte mikro-handlinger, hvor man blot hurtigt skal tjekke en information, men ikke ønsker at forlade den opgave, man er i gang med.

3D Touch-succesen vil dog stadig være afhængig af, hvordan både Apple og app-udviklerne implementerer teknologien i det lange løb.

Herunder kan du se, hvordan 3D Touch fungerer:

Læs også:

Her er alle anmeldelserne af den nye iPhone 6s: Er den de mange penge værd?

Stor antenne-test giver hug til Apples iPhone 6s

Design-guru og tidligere Apple-topchef: Designet og brugervenligheden er helt på afveje hos Apple
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling. Tema: Trusselsvurderinger – hvorfor er de så forskellige?

19. december 2023 | Læs mere


Secure Access Service Edge - SASE: Sådan styrker du netværkssikkerhed i skyen og skaber et robust cyberforsvar

Bliv klogere på nogle af de udfordringer, som en SASE-løsning effektivt kan håndtere. Du får inspiration til, hvordan du implementerer en cloudbaseret SASE-strategi i din organisation – og hvorfor du bør gøre det. Og så dykker vi ned i nogle af de trends og tendenser, som betyder, at mange virksomheder og organisationer udskrifter deres klassiske netværkssikkerhedstilgang med en SASE-strategi.

16. januar 2024 | Læs mere