Artikel top billede

Gimmick eller genialt? Her er dommen over Apples 3D Touch på den nye iPhone

Apples nye iPhone 6s adskiller sig især fra de tidligere modeller med den nye 3D Touch-teknologi. Men holder den form for navigation i praksis?

3D Touch er den største nyhed ved den nye iPhone 6s, som Apple præsenterede i starten af september og siden generelt har fået positive anmeldelser for.

Den nye skærmteknologi betyder, at telefonen nu også kan mærke, hvor hårdt og hvor længe, du trykker på touch-skærmen.

Det muliggør helt nye funktioner og navigations-muligheder.

Læs også: Her er alle anmeldelserne af den nye iPhone 6s: Er den de mange penge værd?

Det er dog først og fremmest op til app-udviklerne at implementere 3D Touch i deres løsninger, og det er ikke helt uden risiko for at forvirre brugerne, når man gør det.

Det skriver Raluca Budiu, der er brugervenlighedsekspert hos Nielsen Norman Group, i en længere analyse af 3D Touch i iPhone 6s.

"3D Touch er en ny navigations-funktion, der giver nogle udfordringer for brugerne på grund af ligheden med det lange pres," forklarer hun med henvisning til, at 3D Touch også reagerer på, hvor hårdt man trykker på skærmen.

Konsekvensen kan være, at en bruger, der ønsker at anvende 3D Touch på en konkret app fra iPhonens Hjem-skærm i stedet kommer til at aktivere redigerings-tilstanden, hvor man kan slette apps og gruppere dem i mapper med videre. 

Apple er tidligere blevet kritiseret for at skade brugervenligheden i selskabets produkter med de mange nye touch-funktioner og navigationsmuligheder, der samtidig også ofte fungerer forskelligt på forskellige Apple-enheder. Læs mere om det her.

Alligevel anbefaler Raluca Budiu, at man som udvikler udnytter 3D Touch til at forbedre brugeroplevelsen - dog skal man være opmærksom på de problemer, der kan opstå.

"3D Touch bør være en forbedring af brugeroplevelsen, ikke et krav for at udføre en bruger-opgave," skriver hun blandt andet og begrunder det med, at alle, der ikke har en iPhone 6s, også fortsat skal kunne udføre opgaverne let og hurtigt.

Er det mest en gimmick?

"Er 3D Touch kommet for at blive, eller er det blot Apples marketing-gimmick for at få brugerne til at opgradere til en ny telefon?" lyder spørgsmålet hos Nielsen Norman Group.

Raluca Budiu skriver, det nok endnu er for tidligt at sige, da vi ikke ved, hvordan og hvor meget brugerne vil anvende 3D Touch på længere sigt.

Hun mener, at funktionen er værd at satse på på grund af de potentielle forbedringer af brugeroplevelsen - ikke mindst i forhold til såkaldte mikro-handlinger, hvor man blot hurtigt skal tjekke en information, men ikke ønsker at forlade den opgave, man er i gang med.

3D Touch-succesen vil dog stadig være afhængig af, hvordan både Apple og app-udviklerne implementerer teknologien i det lange løb.

Herunder kan du se, hvordan 3D Touch fungerer:

Læs også:

Her er alle anmeldelserne af den nye iPhone 6s: Er den de mange penge værd?

Stor antenne-test giver hug til Apples iPhone 6s

Design-guru og tidligere Apple-topchef: Designet og brugervenligheden er helt på afveje hos Apple
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI & machine learning i dagligdagen – teknologi og best practice

Kunstig intelligens og machine learning er i gang med at forandre de måder, som vi arbejder på i organisationer og virksomheder - både i det store og i det små. Bliv inspireret til hvordan kan du selv udnytte dem til at gøre din organisation klogere, skarpere og mere effektiv.

06. december 2022 | Læs mere


ERP løsninger til SMV segmentet

For små og mellemstore virksomheder gemmer der sig meget store muligheder for effektivisering og data-udnyttelse i valget af ERP-system. Med det rigtige valg kan man udnytte eksempelvis machine learning, AI, procesautomatisering og meget andet på tværs af hele organisationen til blandt andet lagerstyring, produktion, distribution, intelligent afrapportering.

07. december 2022 | Læs mere


Identity & Access Management - sådan holder du din virksomhed sikker

God styring af brugerrettigheder er en af de mest effektive måder til at højne it-sikkerheden. For det kan hurtigt gå galt, hvis system-rettigheder, system-adgang og lignende ikke hele tiden opdateres. Kom og hør om erfaringer og muligheder til hurtigt og nemt hele tiden at sikre, at der er styr på brugerrettighederne i hele din organisation- også uden at genere brugerne.

08. december 2022 | Læs mere