Artikel top billede

Gimmick eller genialt? Her er dommen over Apples 3D Touch på den nye iPhone

Apples nye iPhone 6s adskiller sig især fra de tidligere modeller med den nye 3D Touch-teknologi. Men holder den form for navigation i praksis?

3D Touch er den største nyhed ved den nye iPhone 6s, som Apple præsenterede i starten af september og siden generelt har fået positive anmeldelser for.

Den nye skærmteknologi betyder, at telefonen nu også kan mærke, hvor hårdt og hvor længe, du trykker på touch-skærmen.

Det muliggør helt nye funktioner og navigations-muligheder.

Læs også: Her er alle anmeldelserne af den nye iPhone 6s: Er den de mange penge værd?

Det er dog først og fremmest op til app-udviklerne at implementere 3D Touch i deres løsninger, og det er ikke helt uden risiko for at forvirre brugerne, når man gør det.

Det skriver Raluca Budiu, der er brugervenlighedsekspert hos Nielsen Norman Group, i en længere analyse af 3D Touch i iPhone 6s.

"3D Touch er en ny navigations-funktion, der giver nogle udfordringer for brugerne på grund af ligheden med det lange pres," forklarer hun med henvisning til, at 3D Touch også reagerer på, hvor hårdt man trykker på skærmen.

Konsekvensen kan være, at en bruger, der ønsker at anvende 3D Touch på en konkret app fra iPhonens Hjem-skærm i stedet kommer til at aktivere redigerings-tilstanden, hvor man kan slette apps og gruppere dem i mapper med videre. 

Apple er tidligere blevet kritiseret for at skade brugervenligheden i selskabets produkter med de mange nye touch-funktioner og navigationsmuligheder, der samtidig også ofte fungerer forskelligt på forskellige Apple-enheder. Læs mere om det her.

Alligevel anbefaler Raluca Budiu, at man som udvikler udnytter 3D Touch til at forbedre brugeroplevelsen - dog skal man være opmærksom på de problemer, der kan opstå.

"3D Touch bør være en forbedring af brugeroplevelsen, ikke et krav for at udføre en bruger-opgave," skriver hun blandt andet og begrunder det med, at alle, der ikke har en iPhone 6s, også fortsat skal kunne udføre opgaverne let og hurtigt.

Er det mest en gimmick?

"Er 3D Touch kommet for at blive, eller er det blot Apples marketing-gimmick for at få brugerne til at opgradere til en ny telefon?" lyder spørgsmålet hos Nielsen Norman Group.

Raluca Budiu skriver, det nok endnu er for tidligt at sige, da vi ikke ved, hvordan og hvor meget brugerne vil anvende 3D Touch på længere sigt.

Hun mener, at funktionen er værd at satse på på grund af de potentielle forbedringer af brugeroplevelsen - ikke mindst i forhold til såkaldte mikro-handlinger, hvor man blot hurtigt skal tjekke en information, men ikke ønsker at forlade den opgave, man er i gang med.

3D Touch-succesen vil dog stadig være afhængig af, hvordan både Apple og app-udviklerne implementerer teknologien i det lange løb.

Herunder kan du se, hvordan 3D Touch fungerer:

Læs også:

Her er alle anmeldelserne af den nye iPhone 6s: Er den de mange penge værd?

Stor antenne-test giver hug til Apples iPhone 6s

Design-guru og tidligere Apple-topchef: Designet og brugervenligheden er helt på afveje hos Apple
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere