Gimmick eller genialt? Her er dommen over Apples 3D Touch på den nye iPhone

Apples nye iPhone 6s adskiller sig især fra de tidligere modeller med den nye 3D Touch-teknologi. Men holder den form for navigation i praksis?

3D Touch er den største nyhed ved den nye iPhone 6s, som Apple præsenterede i starten af september og siden generelt har fået positive anmeldelser for.

Den nye skærmteknologi betyder, at telefonen nu også kan mærke, hvor hårdt og hvor længe, du trykker på touch-skærmen.

Det muliggør helt nye funktioner og navigations-muligheder.

Læs også: Her er alle anmeldelserne af den nye iPhone 6s: Er den de mange penge værd?

Det er dog først og fremmest op til app-udviklerne at implementere 3D Touch i deres løsninger, og det er ikke helt uden risiko for at forvirre brugerne, når man gør det.

Det skriver Raluca Budiu, der er brugervenlighedsekspert hos Nielsen Norman Group, i en længere analyse af 3D Touch i iPhone 6s.

"3D Touch er en ny navigations-funktion, der giver nogle udfordringer for brugerne på grund af ligheden med det lange pres," forklarer hun med henvisning til, at 3D Touch også reagerer på, hvor hårdt man trykker på skærmen.

Konsekvensen kan være, at en bruger, der ønsker at anvende 3D Touch på en konkret app fra iPhonens Hjem-skærm i stedet kommer til at aktivere redigerings-tilstanden, hvor man kan slette apps og gruppere dem i mapper med videre. 

Apple er tidligere blevet kritiseret for at skade brugervenligheden i selskabets produkter med de mange nye touch-funktioner og navigationsmuligheder, der samtidig også ofte fungerer forskelligt på forskellige Apple-enheder. Læs mere om det her.

Alligevel anbefaler Raluca Budiu, at man som udvikler udnytter 3D Touch til at forbedre brugeroplevelsen - dog skal man være opmærksom på de problemer, der kan opstå.

"3D Touch bør være en forbedring af brugeroplevelsen, ikke et krav for at udføre en bruger-opgave," skriver hun blandt andet og begrunder det med, at alle, der ikke har en iPhone 6s, også fortsat skal kunne udføre opgaverne let og hurtigt.

Er det mest en gimmick?
"Er 3D Touch kommet for at blive, eller er det blot Apples marketing-gimmick for at få brugerne til at opgradere til en ny telefon?" lyder spørgsmålet hos Nielsen Norman Group.

Raluca Budiu skriver, det nok endnu er for tidligt at sige, da vi ikke ved, hvordan og hvor meget brugerne vil anvende 3D Touch på længere sigt.

Hun mener, at funktionen er værd at satse på på grund af de potentielle forbedringer af brugeroplevelsen - ikke mindst i forhold til såkaldte mikro-handlinger, hvor man blot hurtigt skal tjekke en information, men ikke ønsker at forlade den opgave, man er i gang med.

3D Touch-succesen vil dog stadig være afhængig af, hvordan både Apple og app-udviklerne implementerer teknologien i det lange løb.

Herunder kan du se, hvordan 3D Touch fungerer: Læs også:

Her er alle anmeldelserne af den nye iPhone 6s: Er den de mange penge værd?

Stor antenne-test giver hug til Apples iPhone 6s

Design-guru og tidligere Apple-topchef: Designet og brugervenligheden er helt på afveje hos Apple

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Sjællandsk online-veteran leverer rekordregnskab: Hæver omsætning med 25 procent
Online-forhandleren Computersalg.dk fortsætter væksten i det nye årsregnskab, hvor omsætningen overstiger 700 millioner kroner.
Computerworld
YouSee lancerer ny streamingtjeneste i Danmark
Efter sommerferien går YouSee i luften med et nyt streamingtilbud til danskerne, der beskrives som et af verdens mest streamende folkefærd.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Hybrid infrastruktur giver Jutlander Banks medarbejdere mere tid til kunderne
Hos Jutlander Bank sørger den nye, hybride infrastruktur fra HPE for, at bankens kunderådgivere i dag kan bruge væsentlig mere tid hos den enkelte kunde. I denne kundecase kan du få indsigt i hvordan IT-chef Kim Meling Christensen har oplevet samarbejdet med Atea og HPE – samt hvilke kundevendte fordele og muligheder for automatisering som det har givet.