Artikel top billede

Citrix splittes op i to og fyrer hver 10. ansatte: Danske ansattes fremtid er uvis

Citrix splitter selskabet op og har fyreseddel på vej til hver 10. medarbejder. Den danske forretnings fremtid er uvis. Udvikling af danskudviklede Podio som selvstændigt produkt stopper.

Citrix splitter selskabet op i to selvstændige virksomheder i en stor omorganisation af selskabet.

Omorganiseringen vil samtidig føre til afskedigelse af 1.000 ansatte i virksomheden, hvilket svarer til omkring hver 10. medarbejder.

Herhjemme beskæftiger Citrix cirka 100 medarbejdere på to kontorer i København, hvor omkring 25 medarbejdere sidder i selskabets enterprise-afdeling, mens små 75 medarbejdere holder til huse i Citrix' danske udviklingsafdeling, der blandt andet rummer Podio, som Citrix købte i 2012 for 260 millioner kroner.

Medarbejdernes fremtid svæver nu i det uvisse.

"Vi ved på nuværende tidspunkt ikke noget om, hvad der kommer til at ske i Danmark. Der skal jo fyres 1.000 medarbejdere globalt, men fordelingen er endnu ikke på plads, så de kan komme til at ligge hvor som helst," siger Thomas Stensbøl fra Citrix Danmark til Computerworld.

Citrix har i forårets løb sagt farvel til 700 ansatte som led i en tidligere omstrukturering, ligesom den mangeårige topchef, Mark Templeton, forlod sin stilling for et par uger siden som led i den store ombygning af Citrix.

Skal splittes op i to

Centralt i planerne er det, at Citrix vil udskille GoTo-forretningen - der rummer en række af selskabets samarbejdsværktøjer - fra den klassiske Citrix-forretning, der har fokus på applikationsleveringsløsninger.

GoTo-forretningen - der globalt omsætter for omkring 4,2 milliarder kroner - skal fremover stå på egne ben i en selvstændig forretnings-enhed, som Citrix planlægger at børsnotere inden for det næste års tid.

Klassisk forretning tilbage

Efter frasalget af GoTo-forretningen sidder Citrix tilbage med den klassiske Citrix-forretning.

Den tæller XenApp, XenDesktop, XenMobile, ShareFile og et par andre produkter, som alle er værktøjer til virtuelle løsninger med høj sikkerhed, hvor desktop og applikationer kører på centrale servere, som slutbrugerne har adgang til via tynde klienter på deres lokale enheder.

Den samlede Citrix-forretning omsætter for omkring 22 milliarder kroner, og det er derfor en mundfuld at frasælge en ellers velfungerende forretningsenhed, der omsætter for mere end fire milliarder kroner.

Generelt er analytikerne dog enige om, at frasalget er et nødvendigt træk for Citrix, som i de senere år har været præget af flere store og markante dispositioner.

Eksempelvis ombyggede Citrix for et par år siden kerneprodukterne XenApp og XenDesktop til tættere integration med hinanden, så de kunne køre på samme server og samme styresystem.

Ifølge analysehuset IDC var det påtrængt, men det skabte samtidig en direkte flanke til Citrix største konkurrent på virtualiserings-markedet, VMware.

VMware har i de senere år vundet ind på Citrix på markedet for virtuelle klient-løsninger (altså virtuelle applikationer og desktop-computere), hvor Citrix ifølge IDC nu sidder på omkring 40 procent af markedet.

Aktivister overtager

Hertil kommer, at investeringsfirmaet Elliott Management Group i sommer købte 7,5 procent af Citrix.

Elliott er et aktivistisk investerings-firma, der går til makronerne og arbejder for markante ændringer i de firmaer, som selskabet køber sig ind i.

Det var for eksempel Elliot Management Group, der via en lille aktiepost i EMC satte gang i den proces, der i sommer endte med, at Dell købte EMC, hvilket du kan læse mere om her: Dell køber EMC for 440 milliarder kroner: Nu vil selskabet i krig med alle it-giganterne

Blot en måned efter, at Elliot Management Group købte sig ind i Citrix, meddelte topchef Mark Templeton, at han forlod selskabet efter 14 år som CEO.

Ifølge kilder har en række erfarne og mangeårige chefer ligeledes forladt selskabet i det seneste års tid, hvilket har givet aftryk i organisationen.

Hans afløser, Bob Calderoni, er fortsat kun konstitueret, og det er derfor uklart, hvordan Citrix' ledelse kommer til at se ud i fremtiden.

Han har meddelt, at Citrix i de kommende måneder vil evaluere, hvilke af selskabets produkt-områder, der skal 'rationaliseres.

Podio kan være truet

I det billede kommer danske Podio til at spille en vigtig rolle.

Podio blev i 2012 solgt til Citrix for 260 millioner kroner, hvilket du kan læse mere om her: Podio solgt for 260 millioner kroner

Podio stod bag et samarbejdsværktøj, som Citrix dengang så store muligheder i i GoTo-forretningen, som altså nu bliver udsluset som selvstændig virksomhed.

Podio på vej til at forsvinde som selvstændigt produkt

Citrix-analytiker Andrew Smith skriver således i en analyse af situationen, at han forventer, at Citrix vil nedtone fokus på Podio, ByteMobile, WorkspacePod og Startup Accellerator-produkterne for at skærpe fokus på Citrix' kerneprodukter, som dermed skal blive nemmere at sælge og anvende og forstå.

Ifølge Thomas Stensbøl fra Citrix i Danmark er det planen, at Podio-produkterne ikke længere skal være selvstændige produkter - 'stand alone' - men i fremtiden integreres i andre af Citrix' Produkter som ShareFile og RightSignature.

Ifølge Citrix vil selskabet 'reducere investeringerne' i Podio som 'stand alone'-produkt, men selskabet vil 'fortsætte med at understøtte Podio-tjenesten over for kunderne.' 

Den danske udviklingsafdeling i København sidder med udvikling af både GoTo- og Podio-produkterne, men Thomas Stensbøl kan ikke sige noget om, hvordan beslutningen om at frasælge GoTo-forretningen og integrere Podio-produkterne i andre Citrix-produkter kommer til at påvirke den danske organisation.

"Vi ved simpelthen ikke noget endnu, så jeg kan ikke sige noget på nuværende tidspunkt," siger han.

Første skridt mod et salg af Citrix?

På Wall Street har aktiemarkedet ikke taget særligt godt imod beslutningen om at restrukturere Citrix. Aktiekursen faldt således 10 procent, da Citrix offentliggjorde planerne.

Ganske vist er der en forståelse for, at restruktureringen på den lange bane kan være det rigtige kurs, og der er også røster, der mener, at opsplitningen er første skridt mod et muligt salg af Citrix til tredjepart.

Men på den kortere bane er aktiemarkedet skeptisk.

"Overordnet betragter vi ledelsens beslutning som nødvendig for virksomhedens fremtid, men vi ser samtidig en risiko for, at planen ikke lykkes på den korte bane samt fortsat presset vækst," skriver analytiker Rob Owens, Pacific Crest Securities ifølge Investors Business Daily om Citrix-planerne.

Læs også:

Sådan har Podio udviklet sig siden Citrix-opkøb

Podio blev solgt for 260 millioner kroner

Podio: Derfor sagde vi ja til Citrix




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere