Artikel top billede

Citrix splittes op i to og fyrer hver 10. ansatte: Danske ansattes fremtid er uvis

Citrix splitter selskabet op og har fyreseddel på vej til hver 10. medarbejder. Den danske forretnings fremtid er uvis. Udvikling af danskudviklede Podio som selvstændigt produkt stopper.

Citrix splitter selskabet op i to selvstændige virksomheder i en stor omorganisation af selskabet.

Omorganiseringen vil samtidig føre til afskedigelse af 1.000 ansatte i virksomheden, hvilket svarer til omkring hver 10. medarbejder.

Herhjemme beskæftiger Citrix cirka 100 medarbejdere på to kontorer i København, hvor omkring 25 medarbejdere sidder i selskabets enterprise-afdeling, mens små 75 medarbejdere holder til huse i Citrix' danske udviklingsafdeling, der blandt andet rummer Podio, som Citrix købte i 2012 for 260 millioner kroner.

Medarbejdernes fremtid svæver nu i det uvisse.

"Vi ved på nuværende tidspunkt ikke noget om, hvad der kommer til at ske i Danmark. Der skal jo fyres 1.000 medarbejdere globalt, men fordelingen er endnu ikke på plads, så de kan komme til at ligge hvor som helst," siger Thomas Stensbøl fra Citrix Danmark til Computerworld.

Citrix har i forårets løb sagt farvel til 700 ansatte som led i en tidligere omstrukturering, ligesom den mangeårige topchef, Mark Templeton, forlod sin stilling for et par uger siden som led i den store ombygning af Citrix.

Skal splittes op i to

Centralt i planerne er det, at Citrix vil udskille GoTo-forretningen - der rummer en række af selskabets samarbejdsværktøjer - fra den klassiske Citrix-forretning, der har fokus på applikationsleveringsløsninger.

GoTo-forretningen - der globalt omsætter for omkring 4,2 milliarder kroner - skal fremover stå på egne ben i en selvstændig forretnings-enhed, som Citrix planlægger at børsnotere inden for det næste års tid.

Klassisk forretning tilbage

Efter frasalget af GoTo-forretningen sidder Citrix tilbage med den klassiske Citrix-forretning.

Den tæller XenApp, XenDesktop, XenMobile, ShareFile og et par andre produkter, som alle er værktøjer til virtuelle løsninger med høj sikkerhed, hvor desktop og applikationer kører på centrale servere, som slutbrugerne har adgang til via tynde klienter på deres lokale enheder.

Den samlede Citrix-forretning omsætter for omkring 22 milliarder kroner, og det er derfor en mundfuld at frasælge en ellers velfungerende forretningsenhed, der omsætter for mere end fire milliarder kroner.

Generelt er analytikerne dog enige om, at frasalget er et nødvendigt træk for Citrix, som i de senere år har været præget af flere store og markante dispositioner.

Eksempelvis ombyggede Citrix for et par år siden kerneprodukterne XenApp og XenDesktop til tættere integration med hinanden, så de kunne køre på samme server og samme styresystem.

Ifølge analysehuset IDC var det påtrængt, men det skabte samtidig en direkte flanke til Citrix største konkurrent på virtualiserings-markedet, VMware.

VMware har i de senere år vundet ind på Citrix på markedet for virtuelle klient-løsninger (altså virtuelle applikationer og desktop-computere), hvor Citrix ifølge IDC nu sidder på omkring 40 procent af markedet.

Aktivister overtager

Hertil kommer, at investeringsfirmaet Elliott Management Group i sommer købte 7,5 procent af Citrix.

Elliott er et aktivistisk investerings-firma, der går til makronerne og arbejder for markante ændringer i de firmaer, som selskabet køber sig ind i.

Det var for eksempel Elliot Management Group, der via en lille aktiepost i EMC satte gang i den proces, der i sommer endte med, at Dell købte EMC, hvilket du kan læse mere om her: Dell køber EMC for 440 milliarder kroner: Nu vil selskabet i krig med alle it-giganterne

Blot en måned efter, at Elliot Management Group købte sig ind i Citrix, meddelte topchef Mark Templeton, at han forlod selskabet efter 14 år som CEO.

Ifølge kilder har en række erfarne og mangeårige chefer ligeledes forladt selskabet i det seneste års tid, hvilket har givet aftryk i organisationen.

Hans afløser, Bob Calderoni, er fortsat kun konstitueret, og det er derfor uklart, hvordan Citrix' ledelse kommer til at se ud i fremtiden.

Han har meddelt, at Citrix i de kommende måneder vil evaluere, hvilke af selskabets produkt-områder, der skal 'rationaliseres.

Podio kan være truet

I det billede kommer danske Podio til at spille en vigtig rolle.

Podio blev i 2012 solgt til Citrix for 260 millioner kroner, hvilket du kan læse mere om her: Podio solgt for 260 millioner kroner

Podio stod bag et samarbejdsværktøj, som Citrix dengang så store muligheder i i GoTo-forretningen, som altså nu bliver udsluset som selvstændig virksomhed.

Podio på vej til at forsvinde som selvstændigt produkt

Citrix-analytiker Andrew Smith skriver således i en analyse af situationen, at han forventer, at Citrix vil nedtone fokus på Podio, ByteMobile, WorkspacePod og Startup Accellerator-produkterne for at skærpe fokus på Citrix' kerneprodukter, som dermed skal blive nemmere at sælge og anvende og forstå.

Ifølge Thomas Stensbøl fra Citrix i Danmark er det planen, at Podio-produkterne ikke længere skal være selvstændige produkter - 'stand alone' - men i fremtiden integreres i andre af Citrix' Produkter som ShareFile og RightSignature.

Ifølge Citrix vil selskabet 'reducere investeringerne' i Podio som 'stand alone'-produkt, men selskabet vil 'fortsætte med at understøtte Podio-tjenesten over for kunderne.' 

Den danske udviklingsafdeling i København sidder med udvikling af både GoTo- og Podio-produkterne, men Thomas Stensbøl kan ikke sige noget om, hvordan beslutningen om at frasælge GoTo-forretningen og integrere Podio-produkterne i andre Citrix-produkter kommer til at påvirke den danske organisation.

"Vi ved simpelthen ikke noget endnu, så jeg kan ikke sige noget på nuværende tidspunkt," siger han.

Første skridt mod et salg af Citrix?

På Wall Street har aktiemarkedet ikke taget særligt godt imod beslutningen om at restrukturere Citrix. Aktiekursen faldt således 10 procent, da Citrix offentliggjorde planerne.

Ganske vist er der en forståelse for, at restruktureringen på den lange bane kan være det rigtige kurs, og der er også røster, der mener, at opsplitningen er første skridt mod et muligt salg af Citrix til tredjepart.

Men på den kortere bane er aktiemarkedet skeptisk.

"Overordnet betragter vi ledelsens beslutning som nødvendig for virksomhedens fremtid, men vi ser samtidig en risiko for, at planen ikke lykkes på den korte bane samt fortsat presset vækst," skriver analytiker Rob Owens, Pacific Crest Securities ifølge Investors Business Daily om Citrix-planerne.

Læs også:

Sådan har Podio udviklet sig siden Citrix-opkøb

Podio blev solgt for 260 millioner kroner

Podio: Derfor sagde vi ja til Citrix
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Strategy Trends 2022

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

11. oktober 2022 | Læs mere


Fremtidens ERP – træf de rigtige strategiske valg

Automatisering, fuld udnyttelse data og muligheden for at knytte leverandører og kunder endnu tættere til virksomheden, og kravene til et moderne forretnings- eller ERP-system er mange. Vær med når vi sætter fremtiden ERP på dagsordnen og diskuterer nogle af de vigtigste og mest relevante spørgsmål om ERP.

13. oktober 2022 | Læs mere


Dell Technologies Forum

Se hvilke løsninger, der kan give jeres virksomhed de næste banebrydende resultater Mød brancheeksperter, vær med til spændende breakout-sessioner og interaktive oplevelser, og lær mere om løsninger inden for alt fra multicloud-strategi som as-a-Service, AI-baserede beslutningsprocesser i edge-miljøer til moderne og sikker cyber resilience.

25. oktober 2022 | Læs mere


Computerworld
Efter 15 år med iPhone: Her er Computerworlds favorit-modeller - og vores karakter til hver enkelt model
CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital