Artikel top billede

Skyldnere slipper ikke: Lovændring redder milliarder af kroner efter Skats it-katastrofe

Med en kontant beslutning bliver der sat en midlertidig stopper for forældelsen af de milliarder af gældskroner, som det nu lukkede inddrivelsessystem EFI skulle hente hjem til det offentlige.

To måneder efter at Skat måtte lukke sit skandaleombruste it-system, EFI, er hullet i statskassen endelig blevet stoppet.

EFI kostede enorme summer for hele det offentlige system, fordi mange gældsposter simpelthen nåede at blive forældede, før det hårdt plagede system kunne kradse pengene ind.

Det kan du læse mere om Kommunerne er tossede: Skrottet it-system mangler at inddrive tre milliarder kroner til os

Pengene fossede udenom statskassen

Alene i 2014 mistede de offentlige kasser 2,3 milliarder kroner til forældelsesfrister.

Også i 2015 har staten og kommunerne måttet se hjælpeløse til, mens den ene enorme gældspost efter den anden har overskredet forældelsesfristen, før den kunne inddrives til de offentlige kasser.

I al stilfærdighed har Folketinget nu vedtaget en lovændring, som simpelthen suspenderer forældelsesfristen på al gæld til det offentlige.

17. november underskrev dronning Margrethe nemlig en ændring af loven om inddrivelse af gæld til det offentlige.

Ændringen med den mundrette titel 'Udskydelse af forældelse som følge af utilstrækkelig funktionalitet i Et Fælles Inddrivelsessystem' flytter med et pennestrøg forældelsesfristen for al gæld til det offentlige mindst tre år ud i fremtiden.

Ikke mere enige, end at det gør ondt

Selv om samtlige partier i Folketinget har stemt for lovændringen, betyder det ikke, at alle, der stemte for, er glade for idéen.

Merete Riisager er skatteordfører for Liberal Alliance, og hun indrømmer blankt, at tiltaget ikke ligefrem er klassisk liberal politik.

"Det er ikke noget, vi er stolte af i LA. Men vi står i en absurd situation, hvor et forfejlet it-system gør, at man må tilpasse lovgivningen på en måde, som ellers aldrig ville være sket."

Merete Riisager kan ikke på stående fod huske, hvor mange penge lovændringen skal redde hjem til staten, men det er 'et betragteligt beløb'.

Nærmere end det kommer Skatteministeriet heller ikke.

Her er svaret simpelthen, at det har man ikke et bud på.

Det kan ske igen

Selvom Merete Riisager og resten af Liberal Alliance ikke er glade ved tanken om at pille ved reglerne om gæld til det offentlige, er der ingen garanti for, at den treårige suspendering af forældelsesfristen er nok til at rette op på situationen.

Hos Skatteministeriet kan man da heller ikke få lagt sin tvivl til ro.

Skatteministeriets pressetjeneste oplyser, at der ikke er nogen garanti for, at folketingets partier igen skal suspendere forældelsesfristen, når vi når frem til 2018.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere