Skyldnere slipper ikke: Lovændring redder milliarder af kroner efter Skats it-katastrofe

Med en kontant beslutning bliver der sat en midlertidig stopper for forældelsen af de milliarder af gældskroner, som det nu lukkede inddrivelsessystem EFI skulle hente hjem til det offentlige.

To måneder efter at Skat måtte lukke sit skandaleombruste it-system, EFI, er hullet i statskassen endelig blevet stoppet.

EFI kostede enorme summer for hele det offentlige system, fordi mange gældsposter simpelthen nåede at blive forældede, før det hårdt plagede system kunne kradse pengene ind.

Det kan du læse mere om Kommunerne er tossede: Skrottet it-system mangler at inddrive tre milliarder kroner til os

Pengene fossede udenom statskassen
Alene i 2014 mistede de offentlige kasser 2,3 milliarder kroner til forældelsesfrister.

Også i 2015 har staten og kommunerne måttet se hjælpeløse til, mens den ene enorme gældspost efter den anden har overskredet forældelsesfristen, før den kunne inddrives til de offentlige kasser.

I al stilfærdighed har Folketinget nu vedtaget en lovændring, som simpelthen suspenderer forældelsesfristen på al gæld til det offentlige.

17. november underskrev dronning Margrethe nemlig en ændring af loven om inddrivelse af gæld til det offentlige.

Ændringen med den mundrette titel 'Udskydelse af forældelse som følge af utilstrækkelig funktionalitet i Et Fælles Inddrivelsessystem' flytter med et pennestrøg forældelsesfristen for al gæld til det offentlige mindst tre år ud i fremtiden.

Ikke mere enige, end at det gør ondt
Selv om samtlige partier i Folketinget har stemt for lovændringen, betyder det ikke, at alle, der stemte for, er glade for idéen.

Merete Riisager er skatteordfører for Liberal Alliance, og hun indrømmer blankt, at tiltaget ikke ligefrem er klassisk liberal politik.

"Det er ikke noget, vi er stolte af i LA. Men vi står i en absurd situation, hvor et forfejlet it-system gør, at man må tilpasse lovgivningen på en måde, som ellers aldrig ville være sket."

Merete Riisager kan ikke på stående fod huske, hvor mange penge lovændringen skal redde hjem til staten, men det er 'et betragteligt beløb'.

Nærmere end det kommer Skatteministeriet heller ikke.

Her er svaret simpelthen, at det har man ikke et bud på.

Det kan ske igen
Selvom Merete Riisager og resten af Liberal Alliance ikke er glade ved tanken om at pille ved reglerne om gæld til det offentlige, er der ingen garanti for, at den treårige suspendering af forældelsesfristen er nok til at rette op på situationen.

Hos Skatteministeriet kan man da heller ikke få lagt sin tvivl til ro.

Skatteministeriets pressetjeneste oplyser, at der ikke er nogen garanti for, at folketingets partier igen skal suspendere forældelsesfristen, når vi når frem til 2018.


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM

Hurtigere omstilling i virksomhedens supply chain er blevet et must og med de nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM får du en fleksibel og skalerbar MRP-motor.

20. januar 2021 | Læs mere


Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Premium
Fremtiden har aldrig set mere usikker ud for Intel: Her er det, der kan redde – og dødsdømme chip-kæmpen
Computerviews: Intels nyslåede topchef Pat Gelsinger står overfor en stribe rigtig svære beslutninger. Hvis han ikke træder varsomt, vil chip-giganten sandsynligvis sygne hen.
Computerworld
Akut mangel på chip tvinger verdens største bil-producenter til at drosle ned for produktionen af biler
Flere af verdens største bil-producenter er tvunget til at drosle ned for produktionen på grund af mangel på chip, som de ikke kan få leveret.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Sådan øger du medarbejdertilfredshed og produktivitet
En af de mest effektive måder at øge medarbejdernes produktivitet og tilfredshed med arbejdspladsen er ved at give frit valg mellem Windows eller Mac, når der skal vælges arbejdscomputer. Samtidig mindskes presset på supporten, mens sikkerhedsniveauet højnes. Med en client-as-a-service aftale kan du lade medarbejderne selv træffe valget, men uden at uden at det behøver at være udfordrende eller ressourcekrævende for virksomheden. Eksempelvis kan du lade partneren håndtere alt fra finansiering, leverance, klargøring og implementering til support og lifecycle-management. Læs mere i denne hvidbog.