Ekspert: Rigspolitiet er selv skyld i 23 års udbudsmangel

Det er kundens ansvar at få, hvad der er brug for til et udbud. Det er altså Rigspolitiets ansvar, at CSC i 19 år ikke har leveret tilstrækkelig systemdokumentation til, at CSC-kontrakter kunne sendes i udbud.

I 19 år har Rigspolitiet fornyet sine kontrakter med CSC uden at sende dem i udbud, selvom det er et krav til alle offentlige kontrakter til mere end en halv million kroner.

CSC har lige så længe undladt at levere tilstrækkelig systemdokumentation til, at de opgaver, som it-giganten har for Rigspolitiet, kan sendes i udbud.

Rigspolitiet har forklaret for Computerworld, at netop den manglende systemdokumentation er medvirkende til, at det har været umuligt at lade andre it-firmaer byde på opgaven.

For uden systemdokumentation fra CSC ved Rigspolitiet simpelthen ikke nok om, hvad CSC egentlig gør, til selv at beskrive det for konkurrenterne.

Det kan du læse mere om her: Rigspolitiet har ikke sendt CSC-opgaver i udbud i årevis: System-dokumentation mangler på 19. år

Det er ikke nogen undskyldning
Men bare fordi Rigspolitiet ikke har fået ordentlig dokumentation fra den oprindelige leverandør, er det ikke nogen undskyldning for ikke at gennemføre en udbudsrunde, når den oprindelige kontrakt udløber.

Det er nemlig udbyderens ansvar, at kontrakten indeholder krav om tilstrækkelig systemdokumentation til, at andre leverandører kan overtage driften.

Det er dommen fra ekspert i EU udbudsret og lektor ved CBS, Grith Skovgaard Ølykke.

"Det er ikke en undskyldning, at man ikke har forberedt sig ordentligt, da man indgik den oprindelige kontrakt. Den originale leverandør har jo ikke noget incitament til at levere information, der gør det nemmere for en konkurrent, hvis det ikke står i kontrakten," siger hun.

Det kan blive konsekvensen
Før sagen overhovedet kan få et efterspil, skal der imidlertid være nogen, som indgiver en klage til Klagenævnet for Udbud, forklarer Grith Skovgaard Ølykke.

"Det kræver, at nogen klager til Klagenævnet for Udbud. Hvis Klagenævnet for Udbud finder, at der skulle have været et udbud, kan en kontrakt erklæres for uden virkning," siger hun.

I tilfældet med CSC og Rigspolitiet hvor der er leveret en løbende ydelse, er det selvfølgelig umuligt at ophæve den leverede del af ydelsen, men kontrakten kan ophæves fremover, og Rigspolitiet kan idømmes en bøde, forklarer Grith Skovgaard Ølykke.

"Hvis man har leveret en service, kan man ikke ophæve kontrakten med tilbagevirkende kraft, men ophæve fra nu, og man kan pålægge ordregiveren en bøde, hvis kontrakten ikke kan ophæves," siger hun.

Før det kan nå så langt, skal Klagenævnet for Udbud dog først have en anmeldelse af sagen.

Sådan en kan eksempelvis komme fra en brancheforening, Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen eller en it-virksomhed, som føler sig snydt for en mulighed for at byde på opgaverne.

Læs også: Dårlig dokumentation giver CSC 23 års kontrakt med Rigspolitiet

Her er de spørgsmål, som CSC og Rigspolitiet ikke vil svare på

Du kan blive klogere på reglerne for offentlige udbud på Udbudsportalen.dk

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital konference: Digitale forretningsløsninger 2020 - processer og teknologier, der øger bundlinien

Den digitale transformation har potentialet til at ændre virksomhedernes forretningsmodeller - og til at forandre forbindelsen til både slutbrugere og leverandører. For stadig flere virksomheder ligger vægten i forretningerne derfor i stadig højere grad på selve kundeoplevelsen og værdiskabelsen for brugeren. På denne heldagskonference får du derfor indspark og viden om, hvor du kan sætte ind, hvis du skal komme på omgangshøjde med de bedste digitale forretningsløsninger og skabe mest mulig værdi for din forretning med ny teknologi, der øger bundlinien.

21. oktober 2020 | Læs mere


Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Computerworld
Muligt Apple-kup: Der er tre gode grunde til, at iPhone 12 kan blive usædvanlig billig
Apple løfter sløret for et nyt kuld af smartphones i aften. Der kan komme en mindre prisbombe iblandt dem.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Styrk medarbejdernes arbejdsgange – på både kontoret og fra køkkenbordet
Fleksible arbejdsformer og produktivitet fra hjemmekontoret er kommet for at blive, og det har understreget behovet for velfungerende møde- og samarbejdsformer. Mange samarbejdsplatforme er imidlertid både usikre, ustabile, besværlige at anvende og med en så utilstrækkelig lyd- og billedkvalitet, at det tapper teamet for kræfter, hæmmer effektiviteten og kan gøre det svært at følge med eller træffe en beslutning. I dette whitepaper kan du læse, hvordan Cisco Webex ggør det muligt at afholde velfungerende onlinemøder med både få og rigtig mange deltagere – og med sikkerhed for, at ingen uvedkommende følger med.