Prismodtagerne Benjamin Bjerre Krogh (tv.) og Kristian Torp. Foto: AAU.

Danske dataloger imponerer verden med lynhurtig gps-løsning

Intelligent håndtering af store mængder gps-trafikdata har sikret to dataloger fra Aalborg en fornem pris. Deres forskning får blandt andet trafikken til at glide uden irriterende ventetid ved lyskrydset.

De to forskere, postdoc Benjamin Bjerre Krogh og lektor Kristian Torp fra Institut for Datalogi ved Aalborg Universitet, har modtaget den eftertragtede "Best Paper Award" på den internationale konference ACM SIGSPATIAL i Seattle i USA.

ACM SIGSPATIAL er den årlige topkonference inden for Geographical Information Systems (GIS), hvor forskere fra hele verden mødes og fremlægger deres ideer.

De to datalogers resultater handler blandt andet om at få trafikken til at flyde uden irriterende og miljøbelastende ventetider.

Artiklen præsenterer en ny og meget effektiv metode til eksempelvis at finde de biler, der har fulgt en helt specifik rute.

Det har stor praktisk anvendelse en række steder eksempelvis i vurderingen af en "grøn bølge" i trafikken eller til med stor nøjagtighed at finde ud af, hvor lang tid det tager at komme fra en adresse til en anden.

Netop sådanne analyser har tidligere taget meget lang tid at foretage.

Læs også: besøg hos verdensberømt it-dansker: Bare fordi det er elektronisk, er det ikke nødvendigvis lykken

1.7 millioner ruter
Artiklen er en del af Benjamin Bjerre Kroghs nyligt forsvarede ph.d.-afhandling, og den er skrevet i samarbejde med to græske kollegaer.

Benjamin Bjerre Krogh er også ophavsmand til den bagvedliggende ide, som har vist sig at være meget effektiv.

I et konkret studie, hvor der blev benyttet data om 1.7 millioner ruter og 941 millioner individuelle gps-registreringer, blev hastigheden mangedoblet.

"Benjamin (Bjerre Krogh, red.) kom med denne nye fikse ide til at løse en velkendt og kompleks problemstilling, og løsningen har vist sig at holde vand. Dét, der gør løsningen specielt interessant, er, at den er simpel at implementere med eksisterende programmeringssprog. Jeg antager, at den derfor hurtigt vil finde anvendelse i både open-source og kommercielle produkter," vurderer Kristian Torp, lektor på Institut for Datalogi i en pressemeddelelse.

Benjamin Bjerre Krogh er da også godt tilfreds med arbejdet - på sin egen stilfærdige måde.

"Når man ser på listen af personer, der kommer på konferencen, og de universiteter og firmaer de repræsenterer, så er det da personer, man fagligt gerne vil imponere," siger han.

Læs også:
Mød den it-baserede trafikstyring: Sådan slipper du for rødt lys

Her har Internet of Things for længst bidt sig fast: Sådan anvender en traktor internet, sensorer og anden smart teknologi

Overvågning af dig og din bil giver billigere forsikring
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable: Start opgøret med kompleksitet og det manglende overblik: Få styr på mulighederne og planen

Overblik og kompleksitet er derfor i fokus på dette digitale roundtable, hvor vi deler erfaringer fra digitale ledere i danske virksomheder. Her kan du blandt andet kan høre om, hvordan du bedst muligt sikrer dig overblik og reducerer kompleksiteten af dine it-systemer.

09. marts 2021 | Læs mere


Inspiration til dit næste skridt med Microsoft Dynamics 365

Med Microsoft Dynamics 365 har Microsoft forsøgt at samle alle de grundlæggende funktioner, som en virksomhed har brug for, og de arbejder sammen ved hjælp af smarte virksomhedsapps og en fælles datamodel.

16. marts 2021 | Læs mere


Computerworld Digital Summit Days 2021: Sæt kursen med de rigtige it-beslutninger

Tre dage med unik viden og inspiration til din digitale organisation. Temaerne er digitalisering, it-sikkerhed og intelligent ERP. Du kan være med, når vi sætter ideerne, eksemplerne og de gode digitale erfaringer i centrum. Det sker gennem interaktive debatpaneler, konkrete erfaringer og oplagte keynotes.

23. marts 2021 | Læs mere


Premium
Coloplasts it-direktør: GDPR har givet de it-kriminelle et nyt værktøj til at angribe os
Interview: Det er ikke kun på plads og kapacitet, at sundhedssektoren lige nu er udfordret. De sikkerhedsansvarlige har også fået en del mere at se til gennem et kaotisk 2020. "Cyberkriminelle har opdaget, at der er en hel masse værdi i denne her datatype. Enten som afpresningsmulighed eller som viden, de kan udnytte til noget," siger CIO i Coloplast, René Rasmussen. Læs første artikel i serien om perspektiver fra sektoren, der er de it-kriminelles nye guldkalv
Computerworld
Bill Gates har en løsning: Sådan undgår vi klimakatastrofen
Klumme: Bill Gates vil gerne redde verden. Intet mindre. Og som alle store it-folk regner han baglæns. Politikerne er mest optaget af, hvad der kan lade sig gøre, og hvad de kan skabe flertal for. Men Bill Gates har set på klimakatastrofen, og hans budskab er klart.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Gratis whitepaper: Hvad er EDI, og hvordan kan det styrke min forretning?
Overvejer du EDI, og ønsker du at undersøge, om EDI er den rette investering for din virksomhed? Har en af dine kunder eller leverandører for nyligt bedt dig om at udveksle elektroniske dokumenter (EDI)? Så hent dette whitepaper og få et overblik over, hvad EDI er, og hvilke fordele producenter og grossister som dig kan se frem til, når du investerer i EDI til din forretning.