Artikel top billede

Nu tager Apple det afgørende skridt: Gør programmeringssprog open source

Apples programmeringssprog til apps, Swift, er nu gjort open source. Apple håber, at udviklerne vil bruge Swift til andre platforme end kun Apples egne.

Apples programmeringssprog Swift, der bruges til udvikling af apps til iOS, OS X, watchOS og det nye tvOS er nu blevet open source.

Apple meddelte i forbindelse med WWDC i juni, at det var planen at gøre Swift open source.

Nu oplyser selskabet, at selve skiftet til open source har fundet sted.

Samtidig lancerer Apple Swift.org, hvor udviklerne fremover kan finde teknisk dokumentation, fælles ressourcer og links til at downloade Swift-kildekoden.

"Når vi gør Swift til open source, kan hele udviklerfællesskabet bidrage til programmeringssproget og hjælpe med at videreføre det til endnu flere platforme," udtaler Craig Federighi, Apples senior vice president of Software Engineering, i en pressemeddelelse. 

"Swifts funktionalitet og brugervenlighed vil inspirere en ny generation til at interessere sig for kodning, og efter dagens meddelelse vil de kunne føre deres idéer ud i livet hvor som helst, lige fra mobile enheder til skyen."

Her er Apples nye plan

Da Apple lancerede Swift i 2014, var det primære mål at gøre udviklingen af apps lettere og mere overskueligt.

"Det er interaktivt og sjovt at skrive kode, syntaksen er kortfattet og dog udtryksfuld, og apps kører lynende hurtigt," lovede Apple, da Swift blev lanceret sammen med iOS 8.

Der har dog hele tiden været delte meninger om Swift blandt udviklerne - læs mere om det her.

Apple skriver om det nye open source-programmeringssprog:

"Swift-kildekoden er tilgængelig via GitHub og inkluderer support til alle Apples softwareplatforme - iOS, OS X, watchOS og tvOS - samt til Linux."

"Tilgængelige komponenter omfatter Swift Compiler, Debugger, Standard Library, Foundation Libraries, Package Manager og REPL."

Hvad vil Swift udvikle sig til?

"Der er givet licens til Swift under den populære Apache 2.0 open source-licens med en runtime library exception, hvilket gør brugere i stand til nemt at indbygge Swift i deres egen software og overføre sproget til nye platforme."

Særligt det sidste bliver det interessant at se, hvad der kommer ud af.

For selvom især iOS har stor opbakning fra app-udviklerne, så er det som bekendt langt fra den eneste platform, udviklerne bruger tid på.

At gøre Swift til open source er et interessant skridt for en virksomhed Apple og på mange måder et udtryk for de generelle tendenser, vi ser på markedet, hvor øget åbenhed og interoperabilitet er nogle af nøgleordene.

På den måde minder Apples nye Swift-tiltag en del om, da Microsoft sidste år gjorde hele .Net-platformen open source. Læs mere om det her.

Læs også:

Apple open sourcer sit store programmeringssprog Swift

Apples nye superteknologi til apps: Derfor deler Swift vandene

Derfor er iOS 8 en kæmpe-nyhed for for app-udviklerne
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere