Artikel top billede

Nu tager Apple det afgørende skridt: Gør programmeringssprog open source

Apples programmeringssprog til apps, Swift, er nu gjort open source. Apple håber, at udviklerne vil bruge Swift til andre platforme end kun Apples egne.

Apples programmeringssprog Swift, der bruges til udvikling af apps til iOS, OS X, watchOS og det nye tvOS er nu blevet open source.

Apple meddelte i forbindelse med WWDC i juni, at det var planen at gøre Swift open source.

Nu oplyser selskabet, at selve skiftet til open source har fundet sted.

Samtidig lancerer Apple Swift.org, hvor udviklerne fremover kan finde teknisk dokumentation, fælles ressourcer og links til at downloade Swift-kildekoden.

"Når vi gør Swift til open source, kan hele udviklerfællesskabet bidrage til programmeringssproget og hjælpe med at videreføre det til endnu flere platforme," udtaler Craig Federighi, Apples senior vice president of Software Engineering, i en pressemeddelelse. 

"Swifts funktionalitet og brugervenlighed vil inspirere en ny generation til at interessere sig for kodning, og efter dagens meddelelse vil de kunne føre deres idéer ud i livet hvor som helst, lige fra mobile enheder til skyen."

Her er Apples nye plan

Da Apple lancerede Swift i 2014, var det primære mål at gøre udviklingen af apps lettere og mere overskueligt.

"Det er interaktivt og sjovt at skrive kode, syntaksen er kortfattet og dog udtryksfuld, og apps kører lynende hurtigt," lovede Apple, da Swift blev lanceret sammen med iOS 8.

Der har dog hele tiden været delte meninger om Swift blandt udviklerne - læs mere om det her.

Apple skriver om det nye open source-programmeringssprog:

"Swift-kildekoden er tilgængelig via GitHub og inkluderer support til alle Apples softwareplatforme - iOS, OS X, watchOS og tvOS - samt til Linux."

"Tilgængelige komponenter omfatter Swift Compiler, Debugger, Standard Library, Foundation Libraries, Package Manager og REPL."

Hvad vil Swift udvikle sig til?

"Der er givet licens til Swift under den populære Apache 2.0 open source-licens med en runtime library exception, hvilket gør brugere i stand til nemt at indbygge Swift i deres egen software og overføre sproget til nye platforme."

Særligt det sidste bliver det interessant at se, hvad der kommer ud af.

For selvom især iOS har stor opbakning fra app-udviklerne, så er det som bekendt langt fra den eneste platform, udviklerne bruger tid på.

At gøre Swift til open source er et interessant skridt for en virksomhed Apple og på mange måder et udtryk for de generelle tendenser, vi ser på markedet, hvor øget åbenhed og interoperabilitet er nogle af nøgleordene.

På den måde minder Apples nye Swift-tiltag en del om, da Microsoft sidste år gjorde hele .Net-platformen open source. Læs mere om det her.

Læs også:

Apple open sourcer sit store programmeringssprog Swift

Apples nye superteknologi til apps: Derfor deler Swift vandene

Derfor er iOS 8 en kæmpe-nyhed for for app-udviklerne
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere