Artikel top billede

Intels exit ikke enestående: En stribe internationale it-firmaer har forladt Danmark

De 250 Intel-ansatte, som nu mister deres arbejde, skal nok finde nyt job. Men der er masser af eksempler på, at internationale selskaber vælger Danmark fra som udviklingsland.

Over de seneste 10 år har Danmark mistet flere tusinde job indenfor udvikling af software og især tele-teknologi, hvor netop Aalborg og resten af Nordjylland sammen med Aalborg Universitet traditionelt har stået som et vigtigt kraftcenter - kendt som den nordjyske tele-klynge - med rødder tilbage til 1970'erne.

Lukningen af Intels udviklingsafdeling i Aalborg er langt fra det første eksempel på, at Danmark bliver valgt fra, når internationale koncerner strømliner deres organisationer og skærer det overflødige fedt fra.

Især var dønningerne efter finanskrisen hårde ved både virksomheder og medarbejdere i den nordjyske klynge - med 2009 som det absolut hårdeste år.

2009 blev året, hvor Motorola lukkede sin udviklingsafdeling i Aalborg med tab af 260 job til følge.

Også den svenske tele-koncern Ericsson skar hårdt ned - fyrede 200 medarbejdere - og lukkede sin afdeling i Struer.

Siden da har Ericsson halveret sin danske forretning, så den i dag kun består af cirka 140 medarbejdere.

Samme skæbne ramte i 2009 Texas Instruments, som skilte sig af med 75 mand, ligesom den lokale virksomhed RTX Telecom skar godt 40 medarbejdere fra.

Læs mere her:

Efter mange års dødskamp er televirksomheden RTX tilbage på vækstsporet

Siden 2009 har en af de mest markante lukninger ramt Nokia, som i 2011 nedlagde sin københavnske udviklingsafdeling og fyrede 950 mand.

Fælles for mange af de støre fyringsrunder har været, at den generelle mangel på it-arbejdskraft har hurtigt har udglattet rynkerne i panden hos de fyrede. De fyrede får simpelthen job igen så hurtigt, at det knap når at blive registreret i ledighedsstatistikken.

Samme billede er nu ved at tegne sig i forbindelse med Intels seneste fyringer i Aalborg. Den lokale kommune ser ifølge en pressemeddelelse "optimistisk" på jobmulighederne.

Og i stedet for gammeldags formidling af job til de fyrede, handler det ifølge kommunens erhvervschef Tonny Skovsted Thorup om "formidling af medarbejdere (...) til andre nordjyske virksomheder".

Spørgsmålet er dog, om de internationale spilleres exits er et udtryk for, at Danmark reelt er for lille til at huse et udviklingsmiljø, der kan spille en rolle i den globale it-industri?

Formand for Ansattes Råd i Ingeniørforeningen, Morten Thiessen, kalder det for en "alvorlig sag for Danmark og for Aalborg, når Intel pludselig vælger at lukke ned og der kommer 250 opsigelser."

Læs også:

Danske ingeniører skyld i nordjysk mobil-fiasko

Han mener dog ikke, at Intel-fyringerne skulle være tegn på at de stolte nordjyske it- og tele-traditioner er truet.

"Jeg gætter på, at de resterende firmaer vil være ganske interesserede i, hvad de Intel-ansatte har at byde på," siger Morten Thiessen.

"På sigt kan det gå hen og blive et problem, hvis det ender med at det nordjyske miljø for ingeniører og udviklere bliver udslettet. Men lige nu er folkene og deres kompetencer der jo. Så der er stadig masser af it og telefoni- know how i Nordjylland. Men vi bliver jo udfordret, når flere firmaer vælger os fra, og spørgsmålet er, hvorfor de gør det," siger han.

Læs også:

Intel lukker Aalborg-afdeling - 250 ansatte mister jobbet

Se Intels nye manifest: Det er (næsten) slut med pc'er
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2023

På SAP Excellence Day 2023 får du det fulde overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

13. april 2023 | Læs mere


Digitale forretningsprocesser 2023

Virksomhedens digitale processer er fuldkommen afgørende for, hvor hurtigt du kan transformere forretningen, udvikle nye forretningsmuligheder skabe overblik og rapportere effektivt, hurtigt og retvisende. Samtidig er de digitale processer – i tæt samspil med dine systemløsninger – afgørende for samarbejdet med partnere og leverandører – og for den oplevelse og værdiskabelse, du tilbyder ansatte og kunder. Herunder for ambitionerne om at skabe og tilpasse de muligheder, der karakteriserer en moderne arbejdsplads.

18. april 2023 | Læs mere


Digital bæredygtighed - den grønne transformation er over os

Kom med, når vi i giver et overblik over, hvordan nogle af de mest innovative it-selskaber går til bæredygtighed som forretningsområde - og hvorfor de har valgt at sætte ind på netop bæredygtighed som område. Du får også indblik i, hvordan innovative virksomheder udvikler teknologier direkte rettet mod øget bæredygtighed - og inspiration til, hvordan du selv kan komme videre med bæredygtigheden og blive en del af det spirende kæmpemarked for bæredygtighed - en af verdens for tiden tungeste dagsordener.

25. april 2023 | Læs mere