Artikel top billede

Intels exit ikke enestående: En stribe internationale it-firmaer har forladt Danmark

De 250 Intel-ansatte, som nu mister deres arbejde, skal nok finde nyt job. Men der er masser af eksempler på, at internationale selskaber vælger Danmark fra som udviklingsland.

Over de seneste 10 år har Danmark mistet flere tusinde job indenfor udvikling af software og især tele-teknologi, hvor netop Aalborg og resten af Nordjylland sammen med Aalborg Universitet traditionelt har stået som et vigtigt kraftcenter - kendt som den nordjyske tele-klynge - med rødder tilbage til 1970'erne.

Lukningen af Intels udviklingsafdeling i Aalborg er langt fra det første eksempel på, at Danmark bliver valgt fra, når internationale koncerner strømliner deres organisationer og skærer det overflødige fedt fra.

Især var dønningerne efter finanskrisen hårde ved både virksomheder og medarbejdere i den nordjyske klynge - med 2009 som det absolut hårdeste år.

2009 blev året, hvor Motorola lukkede sin udviklingsafdeling i Aalborg med tab af 260 job til følge.

Også den svenske tele-koncern Ericsson skar hårdt ned - fyrede 200 medarbejdere - og lukkede sin afdeling i Struer.

Siden da har Ericsson halveret sin danske forretning, så den i dag kun består af cirka 140 medarbejdere.

Samme skæbne ramte i 2009 Texas Instruments, som skilte sig af med 75 mand, ligesom den lokale virksomhed RTX Telecom skar godt 40 medarbejdere fra.

Læs mere her:

Efter mange års dødskamp er televirksomheden RTX tilbage på vækstsporet

Siden 2009 har en af de mest markante lukninger ramt Nokia, som i 2011 nedlagde sin københavnske udviklingsafdeling og fyrede 950 mand.

Fælles for mange af de støre fyringsrunder har været, at den generelle mangel på it-arbejdskraft har hurtigt har udglattet rynkerne i panden hos de fyrede. De fyrede får simpelthen job igen så hurtigt, at det knap når at blive registreret i ledighedsstatistikken.

Samme billede er nu ved at tegne sig i forbindelse med Intels seneste fyringer i Aalborg. Den lokale kommune ser ifølge en pressemeddelelse "optimistisk" på jobmulighederne.

Og i stedet for gammeldags formidling af job til de fyrede, handler det ifølge kommunens erhvervschef Tonny Skovsted Thorup om "formidling af medarbejdere (...) til andre nordjyske virksomheder".

Spørgsmålet er dog, om de internationale spilleres exits er et udtryk for, at Danmark reelt er for lille til at huse et udviklingsmiljø, der kan spille en rolle i den globale it-industri?

Formand for Ansattes Råd i Ingeniørforeningen, Morten Thiessen, kalder det for en "alvorlig sag for Danmark og for Aalborg, når Intel pludselig vælger at lukke ned og der kommer 250 opsigelser."

Læs også:

Danske ingeniører skyld i nordjysk mobil-fiasko

Han mener dog ikke, at Intel-fyringerne skulle være tegn på at de stolte nordjyske it- og tele-traditioner er truet.

"Jeg gætter på, at de resterende firmaer vil være ganske interesserede i, hvad de Intel-ansatte har at byde på," siger Morten Thiessen.

"På sigt kan det gå hen og blive et problem, hvis det ender med at det nordjyske miljø for ingeniører og udviklere bliver udslettet. Men lige nu er folkene og deres kompetencer der jo. Så der er stadig masser af it og telefoni- know how i Nordjylland. Men vi bliver jo udfordret, når flere firmaer vælger os fra, og spørgsmålet er, hvorfor de gør det," siger han.

Læs også:

Intel lukker Aalborg-afdeling - 250 ansatte mister jobbet

Se Intels nye manifest: Det er (næsten) slut med pc'er
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Keybalance A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere