Artikel top billede

Byrådspolitiker afhørt af politiet efter voldsomme anklager om mail-overvågning

Byrådspolitiker er blevet afhørt af politiet, efter at han har anmeldt borgmesteren og kommunaldirektøren i Ringkøbing-Skjern Kommune for at have gennemlæst en mail-korrespondance om fiber-bredbånd i kommunen.

Politiet har nu afhørt den ene part i sagen om en mail-korrespondance i forbindelse med etableringen af fiber-bredbånd i Ringkøbing-Skjern Kommune. 

Det stort anlagte bredbåndsprojekt i kommunen skal med EnergiMidt som leverandør give kommunens 8.000 virksomheder, 10.000 sommerhuse og 21.000 husstande fiber-internet.

Tidligere på ugen tog sagen dog en højst dramatisk drejning, da borgmester Iver Enevoldsen fra Venstre sammen med kommunaldirektøren og en jurist blev politianmeldt for at have gennemlæst en mail-korrespondance om det omdiskuterede bredbånds-projekt.

Otte byrådsmedlemmer og seks embedsmænd har ulovligt fået gennemlæst deres mailkorrespondance med teleanalytikeren John Strand, lød anklagen fra SF-poltikeren Niels Rasmussen, der derfor skred til en politianmeldelse.

Læs også: Bredbånds-drama i Ringkøbing-Skjern: Borgmester politianmeldt for at snage i kritiske mails

Nu er byrådspolitikeren selv blevet afhørt af politet.

"Jeg blev kontaktet af politiet torsdag formiddag, og de har været her i mit hjem over middag og afhørt mig i forbindelse med min anmeldelse af kommunens brud på brevhemmeligheden, så der ikke hersker tvivl om, at jeg protesterede mod deres planer om at gennemlæse 78 af mine private mails," udtaler Niels Rasmussen i en pressemeddelelse.

"Borgere og journalister skal kunne henvende sig til politikere i fuld fortrolighed. På Ringkøbing-Skjern Kommunes hjemmeside anfører man kun min kommunemail og ikke min private mail, fordi det er den, borgerne skal anvende for at komme i kontakt med de folkevalgte - også i sager af fortrolig karakter," forklarer Niels Rasmussen videre.

Borgmester afviser anklagerne

Computerworld spurgte tidligere på ugen borgmester Iver Enevoldsen, hvad hans reaktion på politianmeldelsen er:

"Det er aldrig rart at blive politianmeldt. Det er det ikke."

"Men baggrunden for, at vi har gjort, som vi har gjort, er, at vi kan konstatere, at der er lækket nogle fortrolige oplysninger fra lukkede møder."

"Det er det, vi har været inde og kigge på," forklarede Venstre-borgmesteren efter at være blevet politianmeldt af Niels Rasmussen.

Læs også: Bredbånds-drama i Ringkøbing-Skjern: Borgmester politianmeldt for at snage i kritiske mails

"Det mener vi, at vi har hjemmel til. Vi har varskoet dem, og det er gennemlæst i fortrolighed af vores jurist - vi andre har ikke set det," sagde Iver Enevoldsen, der samtidig måtte konstatere, at der ikke blev fundet noget bevis på læk af fortrolige informationer i de gennemgåede mails.

Kan være ulovligt

Robert Padilla Wolthoorn, der er chefkonsulent og jurist i Djøf, har udtalt om sagen til DR Midt- og Vestjylland, at det kan være et brud på loven, sådan som borgmesteren har ageret:

"Som sagen er forelagt mig, er det min oplevelse, at man har forsøgt at efterforske en straffelovsovertrædelse, nemlig overtrædelsen af tavshedspligten. Men det er ikke en opgave for kommunen, men for politiet i stedet," udtalte Robert Padilla Wolthoorn til DR Midt- og Vestjylland.

Vicepolitiinspektør Keld Svenningsen fra Midt- og Vestjyllands Politi siger her fredag til Computerworld, at han ikke kan udtale sig om, hvad politiet foretager sig i forbindelse med politianmeldelsen fra SF-politikeren.

"Jeg kan bare bekræfte, at vi har modtaget en anmeldelse. Vi kigger selvfølgelig på den, og så finder vi ud af, hvad der skal ske med den," lyder kommentaren fra politiet. 

Læs også:

Bredbånds-drama i Ringkøbing-Skjern: Borgmester politianmeldt for at snage i kritiske mails

Ny klage over kæmpe fiber-projekt i kommune: "De går langt over stregen"

Aftale indgået: Alle borgere og virksomheder i Ringkøbing-Skjern Kommune får lynhurtig fiberbredbånd inden 2020

Efter heftige milliard-investeringer: Nu er der opbrud i den danske fiberbranche
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere