Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Byrådspolitiker afhørt af politiet efter voldsomme anklager om mail-overvågning

Byrådspolitiker er blevet afhørt af politiet, efter at han har anmeldt borgmesteren og kommunaldirektøren i Ringkøbing-Skjern Kommune for at have gennemlæst en mail-korrespondance om fiber-bredbånd i kommunen.

Politiet har nu afhørt den ene part i sagen om en mail-korrespondance i forbindelse med etableringen af fiber-bredbånd i Ringkøbing-Skjern Kommune. 

Det stort anlagte bredbåndsprojekt i kommunen skal med EnergiMidt som leverandør give kommunens 8.000 virksomheder, 10.000 sommerhuse og 21.000 husstande fiber-internet.

Tidligere på ugen tog sagen dog en højst dramatisk drejning, da borgmester Iver Enevoldsen fra Venstre sammen med kommunaldirektøren og en jurist blev politianmeldt for at have gennemlæst en mail-korrespondance om det omdiskuterede bredbånds-projekt.

Otte byrådsmedlemmer og seks embedsmænd har ulovligt fået gennemlæst deres mailkorrespondance med teleanalytikeren John Strand, lød anklagen fra SF-poltikeren Niels Rasmussen, der derfor skred til en politianmeldelse.

Læs også: Bredbånds-drama i Ringkøbing-Skjern: Borgmester politianmeldt for at snage i kritiske mails

Nu er byrådspolitikeren selv blevet afhørt af politet.

"Jeg blev kontaktet af politiet torsdag formiddag, og de har været her i mit hjem over middag og afhørt mig i forbindelse med min anmeldelse af kommunens brud på brevhemmeligheden, så der ikke hersker tvivl om, at jeg protesterede mod deres planer om at gennemlæse 78 af mine private mails," udtaler Niels Rasmussen i en pressemeddelelse.

"Borgere og journalister skal kunne henvende sig til politikere i fuld fortrolighed. På Ringkøbing-Skjern Kommunes hjemmeside anfører man kun min kommunemail og ikke min private mail, fordi det er den, borgerne skal anvende for at komme i kontakt med de folkevalgte - også i sager af fortrolig karakter," forklarer Niels Rasmussen videre.

Borgmester afviser anklagerne

Computerworld spurgte tidligere på ugen borgmester Iver Enevoldsen, hvad hans reaktion på politianmeldelsen er:

"Det er aldrig rart at blive politianmeldt. Det er det ikke."

"Men baggrunden for, at vi har gjort, som vi har gjort, er, at vi kan konstatere, at der er lækket nogle fortrolige oplysninger fra lukkede møder."

"Det er det, vi har været inde og kigge på," forklarede Venstre-borgmesteren efter at være blevet politianmeldt af Niels Rasmussen.

Læs også: Bredbånds-drama i Ringkøbing-Skjern: Borgmester politianmeldt for at snage i kritiske mails

"Det mener vi, at vi har hjemmel til. Vi har varskoet dem, og det er gennemlæst i fortrolighed af vores jurist - vi andre har ikke set det," sagde Iver Enevoldsen, der samtidig måtte konstatere, at der ikke blev fundet noget bevis på læk af fortrolige informationer i de gennemgåede mails.

Kan være ulovligt

Robert Padilla Wolthoorn, der er chefkonsulent og jurist i Djøf, har udtalt om sagen til DR Midt- og Vestjylland, at det kan være et brud på loven, sådan som borgmesteren har ageret:

"Som sagen er forelagt mig, er det min oplevelse, at man har forsøgt at efterforske en straffelovsovertrædelse, nemlig overtrædelsen af tavshedspligten. Men det er ikke en opgave for kommunen, men for politiet i stedet," udtalte Robert Padilla Wolthoorn til DR Midt- og Vestjylland.

Vicepolitiinspektør Keld Svenningsen fra Midt- og Vestjyllands Politi siger her fredag til Computerworld, at han ikke kan udtale sig om, hvad politiet foretager sig i forbindelse med politianmeldelsen fra SF-politikeren.

"Jeg kan bare bekræfte, at vi har modtaget en anmeldelse. Vi kigger selvfølgelig på den, og så finder vi ud af, hvad der skal ske med den," lyder kommentaren fra politiet. 

Læs også:

Bredbånds-drama i Ringkøbing-Skjern: Borgmester politianmeldt for at snage i kritiske mails

Ny klage over kæmpe fiber-projekt i kommune: "De går langt over stregen"

Aftale indgået: Alle borgere og virksomheder i Ringkøbing-Skjern Kommune får lynhurtig fiberbredbånd inden 2020

Efter heftige milliard-investeringer: Nu er der opbrud i den danske fiberbranche
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


Hvor kommer cybertruslerne fra i OT-miljøer?

Sammen med en række eksperter vil du blive indviet, hvilke udfordringer virksomheder typisk skal forholde sig til, for at sikre OT-miljøet mod udefrakommende trusler og cyberangreb.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere