Artikel top billede

Rigsarkivet har lagt folketællingen fra 1940 online: Se hvem der boede i dit hus for 76 år siden

I november 1940 blev over 3,8 millioner danskere registreret. Nu har Rigsarkivet scannet og lagt alle spørgeskemaerne online.

Rigsarkivets folk har siden 2011 brugt 17.037 timer på at indscanne 2.555.500 spørgeskemaer fra 1940, og dem kan du nu søge frit i.

Baggrunden er, at der i 1940 - syv måneder efter tyskernes besættelse af Danmark - blev afholdt en folketælling.

Det betød, at alle, der havde bopæl i eller opholdt sig i en kommune natten mellem 4. og 5. november 1940, skulle give oplysninger til folketællingen herunder fornavne, køn, fødselsdag, fødested og erhverv.

I alt 3.844.312 personer blev registreret - og det er det arkiv, som du nu kan få indblik i.

Arkivet giver et spændende indblik i, hvordan Danmark så ud for knapt 76 år siden. I denne skribents barndomshjem i Vanløse boede der således i 1940 kommunelæreren Kresten, hans hustru Ellen Caroline, som også var lærer, samt deres to små børn Erik og Jørgen.

Tilsyneladende strakte en skolelærers løn sig lidt længere den gang, for ud over at villa havde familien også husassistenten Hjørdis Lillian på 19 år fra Maribo Sogn boende.

Du kan selv slå din vej op her og bladre dig frem til det rette spørgeskema. Det kan du gøre for København i 1940 her.

Resten af landet samt fortællinger fra andre år kan du finde lige her

Har du brug for en guide, så har Rigsarkivet lavet denne illustrerede kvikguide til arkiverne (pdf-link).
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

30. marts 2023 | Læs mere


Seminar: Optimér databasen og styrk kritiske processer på tværs af platform, cloud og on-premise

Det er lettere sagt end gjort at optimere databasemiljøet i en hybrid, distribueret infrastruktur, hvor funktionalitet og stabilitet er afhængig af en lang række integrationer med platforme og teknologier fra talrige leverandører. Derfor sætter vi fokus på, hvordan du som DBA’er, infrastrukturspecialist eller IT-chef får de bedste forudsætninger for at lykkes med indsatsen. Du får konkret og opdateret viden om værktøjer og kompetencer, der gør det muligt at løfte opgaven i din virksomhed. Uanset om I satser på Oracle DB, Microsoft SQL eller PostgreSQL på eksempelvis IBM Cloud – eller en blanding heraf.

30. marts 2023 | Læs mere


SAP Excellence Day 2023

På SAP Excellence Day 2023 får du det fulde overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

13. april 2023 | Læs mere