Artikel top billede

Rigsarkivet har lagt folketællingen fra 1940 online: Se hvem der boede i dit hus for 76 år siden

I november 1940 blev over 3,8 millioner danskere registreret. Nu har Rigsarkivet scannet og lagt alle spørgeskemaerne online.

Rigsarkivets folk har siden 2011 brugt 17.037 timer på at indscanne 2.555.500 spørgeskemaer fra 1940, og dem kan du nu søge frit i.

Baggrunden er, at der i 1940 - syv måneder efter tyskernes besættelse af Danmark - blev afholdt en folketælling.

Det betød, at alle, der havde bopæl i eller opholdt sig i en kommune natten mellem 4. og 5. november 1940, skulle give oplysninger til folketællingen herunder fornavne, køn, fødselsdag, fødested og erhverv.

I alt 3.844.312 personer blev registreret - og det er det arkiv, som du nu kan få indblik i.

Arkivet giver et spændende indblik i, hvordan Danmark så ud for knapt 76 år siden. I denne skribents barndomshjem i Vanløse boede der således i 1940 kommunelæreren Kresten, hans hustru Ellen Caroline, som også var lærer, samt deres to små børn Erik og Jørgen.

Tilsyneladende strakte en skolelærers løn sig lidt længere den gang, for ud over at villa havde familien også husassistenten Hjørdis Lillian på 19 år fra Maribo Sogn boende.

Du kan selv slå din vej op her og bladre dig frem til det rette spørgeskema. Det kan du gøre for København i 1940 her.

Resten af landet samt fortællinger fra andre år kan du finde lige her

Har du brug for en guide, så har Rigsarkivet lavet denne illustrerede kvikguide til arkiverne (pdf-link).
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere