Artikel top billede

USA vil indsamle data om dig fra sociale medier når du besøger landet - privacy-grupper protesterer

En række organisationer protesterer mod USA's planer om at begynde at indsamle data fra sociale medier på udlændinge, der vil besøge USA.

Flere organisationer protesterer mod et forslag, som det amerikanske Department of Homeland Security - der står for beskyttelse af amerikansk territorium mod eksempelvis terrorangreb og naturkatastrofer - har fremsat.

Homeland Security ønsker at indsamle data og info fra de sociale medier på udlændinge inden for en række kategorier, der ønsker at besøge USA.

De fleste rejsende til USA får visa via det såkaldte visa-waiver-program, hvor man online og meget hurtigt kan anskaffe sig visa op til 60 dages besøg - både som turist og i forbindelse med arbejde.

Homeland Security ønsker at kunne indhente data fra de rejsendes sociale medie-profiler i forbindelse med, at de ansøger om visa gennem visa-waiver-programmet.

Dårlig ide

Men det er en meget dårlig ide, som vil kunne få alvorlige konsekvenser, mener organisationerne, der alle arbejder inden for fremme af rettogheder, demokrati, frihed og lignende.

De tæller således American Civil Liberties Union, Center for Democracy & Technology samt Electronic Frontier Foundation.

"Dette program vil krænke privatlivets fred, og det kan ramme retten til frit at udtrykke sig. Og så vil det endda være ineffektivt og uoverskueligt dyrt og besværligt at holde i gang," hedder det i et åbent brev, som du kan læse her.

Forslaget fra Homeland Security - som du kan læse her - vil give 'større gennemsigtighed,' har det lydt.

"Indsamling af data fra sociale medier vil forbedre den nuværende efterforskningsmæssige proces og sikre DHS større klarhed over og indsigt i mulige forbryderiske aktiviteter og forbindelser," lyder fra Homeland Security.

Vil forbedre efterforskning

Her peger man også på, at indsamlingen vil give 'yderligere værktøj, som analytikere og efterforskere vil kunne anvende til bedre at analysere og efterforske sager."

I forslaget hedder det ganske vist, at det skal være frivilligt at give tilladelse til de amerikanske myndigheder at indhente info fra de udenlandske besøgendes sociale profiler.

Ikke desto mener de protesterende organisationer, at det også vil kunne give anledning til nærmere undersøgelse, hvis en besøgende ikke giver tilladelse.

Og ordningen vil aldrig kunne blive så effektiv, at det vil kunne forsvare krænkelsen af privatlivets fred, mener organisationerne.

"Det er ikke sandsynligt, at personer, der udgør en trussel mod USA, frivilligt vil afgive oplysninger, der kan forbinde dem med informationer, som vil kunne rejse spørgsmål om, hvorvidt de skal lukkes ind i USA eller ej," hedder det.

I stedet vil forslaget føre til øget overvågning og krænke mange besøgendes privatliv.

Desuden øger forslaget risikoen for racisme, i det forslaget typisk vil ramme personer fra de arabiske og muslimske lande, hvis brugernavne, opdateringer, kontakter og sociale forbindelser sandsynligvis vil blive nøjere gennemgået end andres, mener organisationerne.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere