Artikel top billede

USA vil indsamle data om dig fra sociale medier når du besøger landet - privacy-grupper protesterer

En række organisationer protesterer mod USA's planer om at begynde at indsamle data fra sociale medier på udlændinge, der vil besøge USA.

Flere organisationer protesterer mod et forslag, som det amerikanske Department of Homeland Security - der står for beskyttelse af amerikansk territorium mod eksempelvis terrorangreb og naturkatastrofer - har fremsat.

Homeland Security ønsker at indsamle data og info fra de sociale medier på udlændinge inden for en række kategorier, der ønsker at besøge USA.

De fleste rejsende til USA får visa via det såkaldte visa-waiver-program, hvor man online og meget hurtigt kan anskaffe sig visa op til 60 dages besøg - både som turist og i forbindelse med arbejde.

Homeland Security ønsker at kunne indhente data fra de rejsendes sociale medie-profiler i forbindelse med, at de ansøger om visa gennem visa-waiver-programmet.

Dårlig ide

Men det er en meget dårlig ide, som vil kunne få alvorlige konsekvenser, mener organisationerne, der alle arbejder inden for fremme af rettogheder, demokrati, frihed og lignende.

De tæller således American Civil Liberties Union, Center for Democracy & Technology samt Electronic Frontier Foundation.

"Dette program vil krænke privatlivets fred, og det kan ramme retten til frit at udtrykke sig. Og så vil det endda være ineffektivt og uoverskueligt dyrt og besværligt at holde i gang," hedder det i et åbent brev, som du kan læse her.

Forslaget fra Homeland Security - som du kan læse her - vil give 'større gennemsigtighed,' har det lydt.

"Indsamling af data fra sociale medier vil forbedre den nuværende efterforskningsmæssige proces og sikre DHS større klarhed over og indsigt i mulige forbryderiske aktiviteter og forbindelser," lyder fra Homeland Security.

Vil forbedre efterforskning

Her peger man også på, at indsamlingen vil give 'yderligere værktøj, som analytikere og efterforskere vil kunne anvende til bedre at analysere og efterforske sager."

I forslaget hedder det ganske vist, at det skal være frivilligt at give tilladelse til de amerikanske myndigheder at indhente info fra de udenlandske besøgendes sociale profiler.

Ikke desto mener de protesterende organisationer, at det også vil kunne give anledning til nærmere undersøgelse, hvis en besøgende ikke giver tilladelse.

Og ordningen vil aldrig kunne blive så effektiv, at det vil kunne forsvare krænkelsen af privatlivets fred, mener organisationerne.

"Det er ikke sandsynligt, at personer, der udgør en trussel mod USA, frivilligt vil afgive oplysninger, der kan forbinde dem med informationer, som vil kunne rejse spørgsmål om, hvorvidt de skal lukkes ind i USA eller ej," hedder det.

I stedet vil forslaget føre til øget overvågning og krænke mange besøgendes privatliv.

Desuden øger forslaget risikoen for racisme, i det forslaget typisk vil ramme personer fra de arabiske og muslimske lande, hvis brugernavne, opdateringer, kontakter og sociale forbindelser sandsynligvis vil blive nøjere gennemgået end andres, mener organisationerne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2023

Gennem inspirerende oplæg fra personer, der – på egne eller andres vegne – har formået at udnytte data til at sikre en kant til konkurrenterne, bliver du inspireret til, hvordan din organisation kan lykkes med at høste gevinsterne gennem målrettet investering i databaseret innovation og udvikling og om, hvordan man i praksis spotter potentialet i og værdien af data.

23. marts 2023 | Læs mere


Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

28. marts 2023 | Læs mere


Nye muligheder - ny værdi. Få mere ud af Microsoft Dynamics 365 CE - med særligt fokus på kunstig intelligens (AI)

Kunstig intelligens, stemmegenkendelse, Open AIs meget omtalte ChatGPT, integrationer til Outlook, Teams og meget mere. Microsoft Dynamics 365-platformen byder på masser af muligheder for at øge produktiviteten, forbedre kundeservicen, få bedre indsigt i forretningen og i det hele taget rykke fra konkurrenterne.

29. marts 2023 | Læs mere