Artikel top billede

ARM buldrer ind på supercomputer-markedet med modificeret smartphone-chip

ARM har høstet store sejre og enorm succes som leverandør af chip til smartphones. Nu rykker selskabet ind på det meget lukrative marked for chip til supercomputere, hvor selskabet vil bygge videre på dets erfaringer fra smartphone-verdenen.

Chipproducenten ARM var med stort set lige fra begyndelsen, da smartphone-markedet lagde fra land og er i dag blandt verdens største leverandører af processorer til smartphones.

Nu sigter selskabet efter at komme ind på markedet for kraftige processorer til supercomputere, hvor ARM vil gå efter at blive en tungtvejende faktor.

Selskabet har netop løftet sløret for et helt nyt chip-design målrettet verdens supercomputere, som der bliver flere og flere af.

For chip-producenterne er dette marked særdeles lukrativt, da ejerne af supercomputerne typisk primært tænker i performance og ikke pris.

ARM er i dag slet ikke inde på dette marked.

Bygger på mobildesign

Det nye design bygger videre på ARM's fundament i smartphone-verdenen, og der er på flere måder tale om en udvidet og tweaket mobil-chip, der i meget høj grad er blevet tilført oktan og kraft.

Den første supercomputer med den nye ARM-processor bliver Fujitsus Post-K-computer.

Fujitsu har ellers i årevis sværget til Sparc-processor-arkitekturen til selskabets supercomputere, men skiftede for et par måneder siden kurs til fordel for ARM.

Den kommende Post-K-computer vil ifølge Fujitsu blive 50 til 100 gange hurtigere end K Computer, der i øjeblikket er verdens femte-hurtigste supercomputer med en performance på 10,5 petaflops.

K Computer kører med Sparc64 VIIIfx-processorer.

Verdens hurtigste supercomputer er for tiden kinesiske Sunway TaihuLight, der leverer gigantiske 125,4 petaflops.

Den kører med en kinesisk udviklet processor, ShenWei.

64-bit ARM-v8A

Den kommende ARM-processor vil blive baseret på 64-bit ARM-v8A-arkitekturen.

ARM satser hertil på såkaldte vector processing extensions, der minder om de (vector) processorer, der blev anvendt i nogle af de første supercomputere.

Dengang gik udviklingen i begyndelsen af 1990'erne videre fra vector-processorerne til de billigere IBM RISC-chip og herfra til x86-processorerne, som er de mest udbredte i dag.

Imidlertid har mange teknologi-eksperter tidligere påpeget, at de mindre kostbare smartphone-chip før eller siden vil erstatte de dyrere x86-processorer.

Ifølge ARM er den nye processor både hurtigere og mere energivenlig end andre chip.

Japanske Softbank meddelte for få uger siden, at selskabet køber ARM for 215 milliarder kroner.

Det kan du læse mere om her: Japansk techfirma køber iPhone-chip-leverandør for 215 milliarder kroner

Købet vil spække godt i kassen hos ARM, der ventes at øge sit fokus på markederne for processorer til servere samt Internet of Things.

Både USA, Japan og Kina har for tiden kig på det næste store mål for supercomputere, nemlig en performance på en exaflop (en trillion beregninger i sekundet).

Læs også:

Intel skal fremstille chip for ærkerivalen ARM: Her er tre store fordele for Intel i ny ARM-aftale

Intel dropper Atom-chip: Er Intel ved at trække sig helt ud ad smartphone-markedet?

Vil udnytte Intels krise: Her er ærkerivalen AMD's angrebsplan
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2023

Gennem inspirerende oplæg fra personer, der – på egne eller andres vegne – har formået at udnytte data til at sikre en kant til konkurrenterne, bliver du inspireret til, hvordan din organisation kan lykkes med at høste gevinsterne gennem målrettet investering i databaseret innovation og udvikling og om, hvordan man i praksis spotter potentialet i og værdien af data.

23. marts 2023 | Læs mere


Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

28. marts 2023 | Læs mere


Nye muligheder - ny værdi. Få mere ud af Microsoft Dynamics 365 CE - med særligt fokus på kunstig intelligens (AI)

Kunstig intelligens, stemmegenkendelse, Open AIs meget omtalte ChatGPT, integrationer til Outlook, Teams og meget mere. Microsoft Dynamics 365-platformen byder på masser af muligheder for at øge produktiviteten, forbedre kundeservicen, få bedre indsigt i forretningen og i det hele taget rykke fra konkurrenterne.

29. marts 2023 | Læs mere