Skandalerne i Skat er en urimelig sejr for de digitaliserings-modvillige

Klumme: Skandalerne i Skat er en vigtig sejr for dem, som ikke tror på digitalisering af den offentlige sektor. Og Skats problemer bliver ikke løst af organisationsændringer.

Det er noget anstrengende at følge reaktionerne på de mange dårlige forløb i det hårdtprøvede Skatteministerium.

Skal Skat opdeles i mange mindre styrelser, skal topcheferne fyres eller skal hele ministeriet nedlægges og lægges under Finansministeriet?

Alle har travlt med at vise handlekraft og iderigdom, men den dårlige nyhed er, at selv om handlingerne kan være udmærkede eller berettigede, vil ingen organisationsændring løse problemerne i Skat.

I centraladministrationen er der mange økonomer og jurister.

Mange af dem har domæneindsigt inden for sundhed, social, arbejdsmarked eller beskatning, og mange har procesforståelse, indsigt i vandfaldsdiagrammer og generelle projektstyringsuddannelser.

Der er også en del it-traditionalister - altså den teknologisk faglige der er optaget af oppetider, båndbredde og backup.

Meget få har de rette praktiske erfaringer
Men der er meget få med praktiske og egne erfaringer med at skabe end-to-end sammenhængende løsninger, der henter data i den ene ende, anvender avancerede algoritmer undervejs og sender resultatet helt ud på en smartphone til det yderste operationelle led i den anden.

Særlig slemt ses dette hos topledelsen og i det politiske lag - og særligt i indkøbssituationen, hvor man fra højeste sted ofte kræver urealistisk entydige planer for, hvornår man er færdig med hvad - selv om erfaring viser, at man ikke kan forudsige alle detaljer om, hvilke problemer man vil møde undervejs.

På den baggrund vil der ofte være kilovis af ringbind med planer, der aldrig bliver fulgt, simpelthen fordi virkeligheden viser sig anderledes and planlægningens forudsætninger.

Eller i indkøbssituationen hvor man vægter pris eller tidsramme så kraftigt i udbuddet, at en succesfuld løsning vil kræve både meget stor dygtighed og betydeligt held.

Et held, som man igen og igen må konstatere ikke indfinder sig.

Problemerne i Skat påvirker digitaliseringen overalt
Problemerne i Skat kommer af, at man sparede og nedlagde en stor mængde stillinger, hvis arbejde skulle overtages og effektiviseres af it-systemer.

Men disse it-systemer kom aldrig til at virke godt nok, fordi der simpelthen hverken var kompetencer, ressourcer, tålmodighed eller kultur i Skat til at få det til at lykkes.

De kræfter, der ikke tror på - og typisk også føler sig truet af - digitaliseringen af den offentlige sektor, har med udviklingen i Skat vundet en vigtig sejr.

De vil i mange år fremad pege i den retning og argumentere, at "nu skal man nok også lige passe på, hvor meget man tror man kan løse med teknologi" - og i den forstand har forløbet i Skat negative konsekvenser for digitaliseringen overalt i den offentlige sektor.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling. 

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt? 

Læs vores klumme-guidelines og send os noget tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.
Premium
Skal du tage en Pro eller ej? Sådan vælger du imellem iPhone 12 og 12 Pro
Apples to iPhone-nyheder minder overraskende meget om hinanden. Der er dog væsentlige forskelle, som du skal være opmærksom på, når du vælger.
Computerworld
Det nye MitID er et tigerspring for bedre cybersikkerhed
Klumme: Det nye MitID er en enestående mulighed for et markant løft af it-sikkerheden i danske kommuner. Med baggrund i udfasningen af det nuværende NemID kan de samtidig forbedre og styrke deres it-systemers værn overfor cyberangreb.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan vinder du større anerkendelse for din sikkerhedsindsats
De fleste IT-sikkerhedsansvarlige oplever undertiden, at topledelsen ikke helt forstår og anerkender de kritiske cybersikkerhedsorienterede udfordringer, virksomheden skal håndtere. Ja, man fornemmer måske endda, at situationens alvor slet ikke trænger igennem på direktionsgangen.