Artikel top billede

Overvågede og anholdt demonstranter via åbne API'er på Facebook og Twitter

Den amerikanske virksomhed Geofeedia har solgt sin overvågningsplatform af sociale medier til det amerikanske politi, der har brugt det i forbindelse med præventive anholdelser.

Facebook, Twitter, Flickr, Instagram og andre sociale medier har fodret amerikanske myndigheder med lokationsdata på demonstranter i forbindelse med protester i USA.  

Det fortæller American Civil Liberties Union (ACLU) via Computerworlds søstermagasin PC World.

Facebook og resten af de sociale medier har API'er, som udviklere kan få adgang til og udvikle apps op mod tjenesternes funktioner.

Det blev udnyttet af virksomheden Geofeedia med et produkt af samme navn. 

Geofeedia var et SoMe-overvågningsværktøj, hvor du kunne markere et geografisk område på et kort, hvorefter samtlige opslag, billeder, tweets og posts kunne findes og spores. Over 500 myndigheder i USA benyttede sig af værktøjet, forklarer ACLU. 

Facebook og Twitter har allerede lukket for Geofeedias adgang til sine brugerdata, men inden da blev Geofeedia blandt andet brugt i forbindelse med overvågningsopgaver af store demonstrationer omkring politidrabet på Mike Brown i byen Ferguson i den amerikanske delstat Missouri.

I en videodemonstration herunder kan du se, hvordan Geofeedia fungerer via Geofeedias egen YouTube-side. 

Big Brother?

Det lyder som noget fra dystopien Brave New World, men overvågning via sociale medier er unægteligt en del af vores virkelighed. 

I forbindelse med optøjer i Baltimore benyttede amerikansk politi specifikt Geofeedia til at vide, hvornår optøjer ville gå til angreb på politikøretøjer ud fra offentlige opslag fra sociale medier, hvilken har været en almindelig måde at organisere demonstrationer på. 

Politiet benyttede også Geofeedia til hurtigt at udpege og stoppe en gruppe unge, der med tasker fyldte af brosten og flasker var på vej for at deltage i demonstrationerne, De unge blev anholdt, inden de ankom. 

"I nogle tilfælde kunne politiet bruge ansigtsgenkendelses-software sammen med Geofeedia til at udpege demonstranter med arrestordre, og anholde dem direkte fra gruppen af protestanter," skriver ACLU i en casestudy. 

Facebook, Twitter, Instagram og andre har allerede lukket for Geofeedias kommercielle adgang til sine API'er, og beretter, at det er i strid med retningslinjerne at overvåge sine brugere, ligesom du ikke må videresælge data indsamlet fra Facebook.

Det er kun Facebook, Twitter, Instagram og andre, der må det. 

Læs også: 

Microsoft siger stop: Myndigheders overvågning af vores brugere skal frem i lyset
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan vil AI-assistenten Microsoft Copilot transformere processer og dit arbejdsliv

Med Microsoft Copilot får du for første gang en intelligent, personlig assistent ved hånden, som kan løse opgaver og lette hverdagen. Få inspiration til, hvordan Copilot kan automatisere rutineopgaver og transformere din hverdag.

18. juni 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere