Artikel top billede

Overvågede og anholdt demonstranter via åbne API'er på Facebook og Twitter

Den amerikanske virksomhed Geofeedia har solgt sin overvågningsplatform af sociale medier til det amerikanske politi, der har brugt det i forbindelse med præventive anholdelser.

Facebook, Twitter, Flickr, Instagram og andre sociale medier har fodret amerikanske myndigheder med lokationsdata på demonstranter i forbindelse med protester i USA.  

Det fortæller American Civil Liberties Union (ACLU) via Computerworlds søstermagasin PC World.

Facebook og resten af de sociale medier har API'er, som udviklere kan få adgang til og udvikle apps op mod tjenesternes funktioner.

Det blev udnyttet af virksomheden Geofeedia med et produkt af samme navn. 

Geofeedia var et SoMe-overvågningsværktøj, hvor du kunne markere et geografisk område på et kort, hvorefter samtlige opslag, billeder, tweets og posts kunne findes og spores. Over 500 myndigheder i USA benyttede sig af værktøjet, forklarer ACLU. 

Facebook og Twitter har allerede lukket for Geofeedias adgang til sine brugerdata, men inden da blev Geofeedia blandt andet brugt i forbindelse med overvågningsopgaver af store demonstrationer omkring politidrabet på Mike Brown i byen Ferguson i den amerikanske delstat Missouri.

I en videodemonstration herunder kan du se, hvordan Geofeedia fungerer via Geofeedias egen YouTube-side. 

Big Brother?

Det lyder som noget fra dystopien Brave New World, men overvågning via sociale medier er unægteligt en del af vores virkelighed. 

I forbindelse med optøjer i Baltimore benyttede amerikansk politi specifikt Geofeedia til at vide, hvornår optøjer ville gå til angreb på politikøretøjer ud fra offentlige opslag fra sociale medier, hvilken har været en almindelig måde at organisere demonstrationer på. 

Politiet benyttede også Geofeedia til hurtigt at udpege og stoppe en gruppe unge, der med tasker fyldte af brosten og flasker var på vej for at deltage i demonstrationerne, De unge blev anholdt, inden de ankom. 

"I nogle tilfælde kunne politiet bruge ansigtsgenkendelses-software sammen med Geofeedia til at udpege demonstranter med arrestordre, og anholde dem direkte fra gruppen af protestanter," skriver ACLU i en casestudy. 

Facebook, Twitter, Instagram og andre har allerede lukket for Geofeedias kommercielle adgang til sine API'er, og beretter, at det er i strid med retningslinjerne at overvåge sine brugere, ligesom du ikke må videresælge data indsamlet fra Facebook.

Det er kun Facebook, Twitter, Instagram og andre, der må det. 

Læs også: 

Microsoft siger stop: Myndigheders overvågning af vores brugere skal frem i lyset
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere