Artikel top billede

Overvågede og anholdt demonstranter via åbne API'er på Facebook og Twitter

Den amerikanske virksomhed Geofeedia har solgt sin overvågningsplatform af sociale medier til det amerikanske politi, der har brugt det i forbindelse med præventive anholdelser.

Facebook, Twitter, Flickr, Instagram og andre sociale medier har fodret amerikanske myndigheder med lokationsdata på demonstranter i forbindelse med protester i USA.  

Det fortæller American Civil Liberties Union (ACLU) via Computerworlds søstermagasin PC World.

Facebook og resten af de sociale medier har API'er, som udviklere kan få adgang til og udvikle apps op mod tjenesternes funktioner.

Det blev udnyttet af virksomheden Geofeedia med et produkt af samme navn. 

Geofeedia var et SoMe-overvågningsværktøj, hvor du kunne markere et geografisk område på et kort, hvorefter samtlige opslag, billeder, tweets og posts kunne findes og spores. Over 500 myndigheder i USA benyttede sig af værktøjet, forklarer ACLU. 

Facebook og Twitter har allerede lukket for Geofeedias adgang til sine brugerdata, men inden da blev Geofeedia blandt andet brugt i forbindelse med overvågningsopgaver af store demonstrationer omkring politidrabet på Mike Brown i byen Ferguson i den amerikanske delstat Missouri.

I en videodemonstration herunder kan du se, hvordan Geofeedia fungerer via Geofeedias egen YouTube-side. 

Big Brother?

Det lyder som noget fra dystopien Brave New World, men overvågning via sociale medier er unægteligt en del af vores virkelighed. 

I forbindelse med optøjer i Baltimore benyttede amerikansk politi specifikt Geofeedia til at vide, hvornår optøjer ville gå til angreb på politikøretøjer ud fra offentlige opslag fra sociale medier, hvilken har været en almindelig måde at organisere demonstrationer på. 

Politiet benyttede også Geofeedia til hurtigt at udpege og stoppe en gruppe unge, der med tasker fyldte af brosten og flasker var på vej for at deltage i demonstrationerne, De unge blev anholdt, inden de ankom. 

"I nogle tilfælde kunne politiet bruge ansigtsgenkendelses-software sammen med Geofeedia til at udpege demonstranter med arrestordre, og anholde dem direkte fra gruppen af protestanter," skriver ACLU i en casestudy. 

Facebook, Twitter, Instagram og andre har allerede lukket for Geofeedias kommercielle adgang til sine API'er, og beretter, at det er i strid med retningslinjerne at overvåge sine brugere, ligesom du ikke må videresælge data indsamlet fra Facebook.

Det er kun Facebook, Twitter, Instagram og andre, der må det. 

Læs også: 

Microsoft siger stop: Myndigheders overvågning af vores brugere skal frem i lyset
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2023

Gennem inspirerende oplæg fra personer, der – på egne eller andres vegne – har formået at udnytte data til at sikre en kant til konkurrenterne, bliver du inspireret til, hvordan din organisation kan lykkes med at høste gevinsterne gennem målrettet investering i databaseret innovation og udvikling og om, hvordan man i praksis spotter potentialet i og værdien af data.

23. marts 2023 | Læs mere


Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

28. marts 2023 | Læs mere


Nye muligheder - ny værdi. Få mere ud af Microsoft Dynamics 365 CE - med særligt fokus på kunstig intelligens (AI)

Kunstig intelligens, stemmegenkendelse, Open AIs meget omtalte ChatGPT, integrationer til Outlook, Teams og meget mere. Microsoft Dynamics 365-platformen byder på masser af muligheder for at øge produktiviteten, forbedre kundeservicen, få bedre indsigt i forretningen og i det hele taget rykke fra konkurrenterne.

29. marts 2023 | Læs mere