Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Fjern vægtede ord: Disse enkle trick kan få flere kandidater til at søge dine ledige job

Mange it-virksomheder har udfordringer med at finde tilstrækkeligt med kvalificerede folk. Med disse enkle trick er det muligt at få flere til at reagere på dine job-opslag og få besat de ledige stillinger hurtigere, mener eksperter.

Det har i årevis været et tema for it-branchen, at der mangler kvalificerede ansøgere til ledige stillinger med høje kompetence-krav.

Og intet tyder på, at den udvikling vil stoppe i de kommende år, hvor det ventes, at digitaliseringen af virksomheder og organisationer vil tage yderligere fart.

Hertil kommer, at ansøger-feltet til de ledige stillinger ofte er meget ens, da mange af de interesserede kandidater ofte vil være i samme aldersgruppe, have samme uddannelsesmæssige baggrund, samme hudfarve og ofte nogenlunde samme karriereforløb.

Ifølge Computerworlds amerikanske nyhedsbureau kan det hurtigt blive et problem for vækst, innovation og fremdrift i virksomheden, at virksomheden - måske ubevidst - kun fisker i én dam med en bestemt type kandidater.

Ligeledes kan det forlænge den periode, som det tager at finde en egnet kandidat.

Omvendt vil det ifølge nyhedsbureauet kunne forkorte perioden samt indføre nye vinkler i arbejdet, hvis en virksomhed formår at række ud til det, som nyhedsbureauet kalder for 'under-represented groups' - ikke mindst kvinder.

Fjern vægtet og farvet sprog

En af de nemme veje til at få flere ansøgere l er at fokusere på formuleringerne i job-opslagene og her fjerne det køns-farvede sprog - 'gender-biased language,' som amerikanerne kalder det.

Ifølge teorierne bag 'gender-biased language' kan selv uskyldige ord nemlig for læserne signalere, at en afsender ubevidst mest henvender sig til det ene eller andet køn.

Anvender man i et job-opslag alene neutralt vægtede ord, kan man få reaktioner fra langt flere ansøgere, hedder det.

"Man får i sagens natur besat sine ledige stillinger hurtigere, hvis man ikke allerede indledningsvist udelukker halvdelen af de interessante emner og ikke begrænser sig til bestemte demografiske områder," lyder det fra Kieran Snyder, der er direktør i Textio, til Computerworlds amerikanske nyhedstjeneste.

Textio står bag en machine learning-platform, der analyserer sprog-mønstre.

Hvad er så maskuline og feminine ord?

Ifølge Ian Siegel fra den amerikanske jobportal ZipRecruiter kan eliminering af vægtede ord i it-jobopslag ifølge statistikkerne føre til markant flere ansøgere - nemlig fra i gennemsnit 12 ansøgere til i gennemsnit 17 ansøgere.

Og det er slet ikke svært, fortæller han til nyhedsbureauet.

For eksempel er maskulint vægtede ord, som potentielt kvindelige ansøgere ifølge statistikkerne reagerer negativt på, ord som 'aggressiv,' 'stærk,' 'individualistisk,' 'konkurrence-orienteret,' 'selvsikker', 'robust' og lignende.

Feminint vægtede ord, som de potentielt mandlige ansøgere reagerer negativt på, er eksempelvis ord som 'fællesskab,' 'fremelske,' 'sympati' og lignende.

Ian Siegel siger, at man bør sigte efter at være neutral i sit ordvalg.

"For eksempel kan du i stedet for at skrive, at du leder efter en 'knalddygtig programmør, der trives i et konkurrence-orienteret miljø,' skrive, at du leder efter en 'enestående programmør, der er motiveret af klare mål'," siger han.

Du kan læse mere om køns-vægtede job-opslag i denne rapport fra American Psychological Association: Evidence that gendered wording in job-advertisements exists and sustains gender inequality.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til NIS2 - indhold, krav og konsekvenser

På dagen vil du både få et koncentreret, fokuseret overblik over de juridiske aspekter og de krav, du vil skulle leve op til. Du går også hjem med praktisk viden fra eksperter, der arbejder med NIS2-compliance på både det tekniske og organisatoriske niveau.

28. februar 2024 | Læs mere


Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Vi dykker ned i, hvordan du finder den perfekte pasform for netop din virksomhed. Vi ser på, hvordan du kan imødekomme jeres behov for fleksibilitet og hurtig udvikling, samtidig med at håndtere udfordringerne ved cloud-tjenester.

29. februar 2024 | Læs mere


Faldgruber og forberedelser når du skal implementere Dynamics 365 FO

På dette webinar stiller vir skarpt på overvejelser, forberedelser, forretning og faldgruber, så din virksomhed får det bedste udgangspunkt for jeres Dynamics 365-implementering. Du bliver også klogere på at håndtere master data, som er et af de absolut vigtigste områder i ethvert ERP-projekt, og på hvorfor Dynamics 365 FO er en del af et samlet cloud-transformationsprojekt.

29. februar 2024 | Læs mere