Artikel top billede

Sikkerhedsproducent raser: Microsoft forvirrer brugerne og skader konkurrencen med Windows Defender

Microsoft forsøger at udnytte sin dominerende position på markedet med Windows Defender, lyder anklagen fra en rasende sikkerhedsproducent, der mener, at Microsoft skader konkurrencen og forvirrer brugerne.

"Hvis du har Windows 10, får du den nyeste antivirusbeskyttelse med Windows Defender. Når du starter Windows 10 første gang, er Windows Defender slået til og beskytter din pc ved at scanne for malware (skadelig software), virus og sikkerhedstrusler."

Sådan beskriver Microsoft selv Windows Defender - det indbyggede sikkerhedsprodukt i Windows.

Det er dog langt fra alle, der er lige begejstrede over Windows Defender og måden, softwaren er koblet sammen med Wndows på.

"Vi mener, at Microsoft har udnytte sin dominerende position på markedet for operativsystemer til at skabe konkurrencemæssige fordele for egne produkter,"
skriver Kaspersky Lab-stifter og direktør, Eugene Kaspersky, i et blogindlæg.

Her fortæller han om, hvordan Microsofts fremgangsmåder med Windows Defender - ifølge ham - er med til at forvirre Windows-brugerne og til at gøre livet svært for eksterne sikkerhedsleverandører.

"Nu har skæbnen bragt os en ny udfordring. Og det er ikke kun os: Dette er en udfordring for alle computerbrugere og hele økosystemet af uafhængige udviklere til Windows."

"Virksomheden forsøger at prakke brugerne Defender på, hvilket ikke er en fordel, når man ser det ud fra at skulle beskytte en bruger mod cyberangreb," skriver Eugene Kaspersky og fremhæver, at Windows Defender ofte ikke klarer sig særligt godt i forskellige antivirus-test.

Forsøger at få hjælp fra myndighederne

Samtidig mener Kaspersky, at der er tale om, at Microsoft forsøger at udnytte sin dominerende position til at skade eksempelvis Kasperskys chancer på sikkerhedsmarkedet.

"Virksomheden forsøger også at skabe forhindringer for virksomheder på markedet og krænker interesser hos uafhængige udviklere af sikkerhedsprodukter," skriver Eugene Kaspersky.

Kaspersky Lab har derfor rettet henvendelse til myndigheder i forskellige lande, blandt andet i Rusland, men også EU i håbet om på den måde at kunne tvinge Microsoft til at stoppe med, hvad Kaspersky betegner som brud på konkurrencereglerne.

Læs også: Microsoft advarer: Fupmagere på spil netop nu - sådan afslører du falsk Windows-besked

Helt konkret håber Kaspersky, at myndighederne vil bakke op om at:

To oblige Microsoft (i) to provide new versions and updates of Windows to independent developers in good time so they can maintain compatibility of their software to Windows; (ii) explicitly inform the user of the presence of incompatible software before upgrading Windows and recommend the user to install a compatible version of the software after the upgrade; (iii) always explicitly ask the user for his/her approval to enable Windows Defender.

Det er Kaspersky utilfreds med

Eugene Kaspersky er især utilfreds med, måden Windows Defender og Windows 10 er koblet sammen på:

"Når du opgraderer til Windows 10 deaktiverer Microsoft automatisk og uden nogen advarsler al 'inkompatibel' sikkerhedsoftware og installererer i stedet... Du har gættet det - dets egen Defender-antivirus."

"Men hvad forventede man, når uafhændige udviklere kun fik en uge før frigivelsen af nye versioner af OS'e til at gøre deres software kompatibel."

"Selv hvis softwaren formåede at være kompatibel før det første tjek før opgraderingen, var der en tendens til, at der skete underlige ting, og at Defender stadig ville tage over," skriver Eurgene Kaspersky om Microsoft fremgangsmåder siden lanceringen af Windows 10.

Eugene Kaspersky kommer i sit indlæg også med flere eksempler på forskellige advarsler, som Defender kommer med - blandt andet hvis der er et andet antivirus-produkt i brug.

Det er et eksempel på det, du ser øverst i denne artikel. 

Læs også:

Microsoft springer ud som sikkerhedsselskab: Derfor kan ny løsning få stor betydning

Microsoft advarer: Fupmagere på spil netop nu - sådan afslører du falsk Windows-beskedPremium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Så ofte rammer din sikkerhedsleverandør plet – eller helt ved siden af
Denne uafhængige evaluering fra MITRE ATT&CK giver et billede af styrker og svagheder hos førende udbydere af cybersikkerhedsydelser. Rapporten vurderer bl.a. reaktion og træfsikkerhed på simulerede angreb og af, hvor hurtigt der slås alarm.