Artikel top billede

Google og Facebook efter hård kritik: Stopper med at reklamere for falske nyheder

Det skal være slut med at tjene reklamepenge på falske nyheder, siger både Google og Facebook, efter at it-giganterne er blevet kritiseret for ikke at gribe ind mod falske nyheder i forbindelse med det amerikanske valg.

Google og Facebook har annonceret, at firmaernes online-reklamer ikke længere vil blive vist på hjemmesider med falske nyheder.

Det vil ramme de falske nyhedssites hårdt på pengepungen, der ofte lever af indtjeningen fra eksempelvis Googles Adsense-reklamer og de falske nyheders evner til at gå viralt og skabe millioner af klik. 

Beslutningen sker efter hård kritik af de to it-giganter oven på det amerikanske valg.

Det skriver blandt andre Reuters

På Facebook gik falske nyheder viralt uden indgreb fra Facebook, og Google viste blandt andet det endelige valgresultat i sin søgemaskine baseret på et falsk nyhedssite, der var udvalgt af Googles algoritme som sandfærdig.

Søgte man på "Endeligt valgresultat" på Google.com, fik man vist et felt, hvor Donald Trump vandt antal valgmænd, men også antal stemmer.

Det korrekte svar er, at Hillary Clinton havde 700.000 stemmer mere end Trump, men tabte på antallet af valgmænd.

Undskylder

Google indrømmer fejlen og undskylder, men afviser også at gå ind og udvælge nyheder med menneskelig hånd for at undgå beskyldninger om at være forudindtaget.

Algoritmen skal i stedet forbedres, siger Google. 

Desuden sigter Google efter at ramme de falske nyhedssites på pengepungen ved at fjerne muligheden for at vise reklamer på sites, der "bevidst misleder eller skjuler information for" læserne, hvilket blandt andet indebærer falske nyhedssites.

Samme regelsæt gælder allerede for sites, der promoverer pornografi, hade-retorik og vold.

Facebook: Ikke vores skyld
Facebook har ligeledes sat "falske nyhedssites" på listen over hjemmesider, der ikke kan tjene penge på Facebooks reklameplatform. 

Særligt Facebook har været kritiseret for at nægte at have et ansvar, når der deles falske nyheder på selskabets populære platform, og hvor stor en effekt det kan have haft på valget. 

Mark Zuckerberg benægter, at falske nyhedssites har været særligt udbredt under det amerikanske valg, men når falske nyheder som at Paven støtter Trump går viralt, har det unægteligt en effekt på Guds eget land, som USA også kaldes. 

Facebook har tidligere sorteret særligt amerikanske konservative nyhedsmedier fra på Facebook på grund af falske nyheder, hvilket sendte selskabet i en mindre shitstorm med beskyldninger om, at firmaet har valgt side og gennemførte censur.

Læs også: Verdens største adblocker begynder at sælge 'acceptable' reklamer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

30. marts 2023 | Læs mere


Seminar: Optimér databasen og styrk kritiske processer på tværs af platform, cloud og on-premise

Det er lettere sagt end gjort at optimere databasemiljøet i en hybrid, distribueret infrastruktur, hvor funktionalitet og stabilitet er afhængig af en lang række integrationer med platforme og teknologier fra talrige leverandører. Derfor sætter vi fokus på, hvordan du som DBA’er, infrastrukturspecialist eller IT-chef får de bedste forudsætninger for at lykkes med indsatsen. Du får konkret og opdateret viden om værktøjer og kompetencer, der gør det muligt at løfte opgaven i din virksomhed. Uanset om I satser på Oracle DB, Microsoft SQL eller PostgreSQL på eksempelvis IBM Cloud – eller en blanding heraf.

30. marts 2023 | Læs mere


SAP Excellence Day 2023

På SAP Excellence Day 2023 får du det fulde overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

13. april 2023 | Læs mere