Google og Facebook efter hård kritik: Stopper med at reklamere for falske nyheder

Det skal være slut med at tjene reklamepenge på falske nyheder, siger både Google og Facebook, efter at it-giganterne er blevet kritiseret for ikke at gribe ind mod falske nyheder i forbindelse med det amerikanske valg.

Google og Facebook har annonceret, at firmaernes online-reklamer ikke længere vil blive vist på hjemmesider med falske nyheder.

Det vil ramme de falske nyhedssites hårdt på pengepungen, der ofte lever af indtjeningen fra eksempelvis Googles Adsense-reklamer og de falske nyheders evner til at gå viralt og skabe millioner af klik. 

Beslutningen sker efter hård kritik af de to it-giganter oven på det amerikanske valg.

Det skriver blandt andre Reuters

På Facebook gik falske nyheder viralt uden indgreb fra Facebook, og Google viste blandt andet det endelige valgresultat i sin søgemaskine baseret på et falsk nyhedssite, der var udvalgt af Googles algoritme som sandfærdig.

Søgte man på "Endeligt valgresultat" på Google.com, fik man vist et felt, hvor Donald Trump vandt antal valgmænd, men også antal stemmer.

Det korrekte svar er, at Hillary Clinton havde 700.000 stemmer mere end Trump, men tabte på antallet af valgmænd.

Undskylder
Google indrømmer fejlen og undskylder, men afviser også at gå ind og udvælge nyheder med menneskelig hånd for at undgå beskyldninger om at være forudindtaget.

Algoritmen skal i stedet forbedres, siger Google. 

Desuden sigter Google efter at ramme de falske nyhedssites på pengepungen ved at fjerne muligheden for at vise reklamer på sites, der "bevidst misleder eller skjuler information for" læserne, hvilket blandt andet indebærer falske nyhedssites.

Samme regelsæt gælder allerede for sites, der promoverer pornografi, hade-retorik og vold.

Facebook: Ikke vores skyld
Facebook har ligeledes sat "falske nyhedssites" på listen over hjemmesider, der ikke kan tjene penge på Facebooks reklameplatform. 

Særligt Facebook har været kritiseret for at nægte at have et ansvar, når der deles falske nyheder på selskabets populære platform, og hvor stor en effekt det kan have haft på valget. 

Mark Zuckerberg benægter, at falske nyhedssites har været særligt udbredt under det amerikanske valg, men når falske nyheder som at Paven støtter Trump går viralt, har det unægteligt en effekt på Guds eget land, som USA også kaldes. 

Facebook har tidligere sorteret særligt amerikanske konservative nyhedsmedier fra på Facebook på grund af falske nyheder, hvilket sendte selskabet i en mindre shitstorm med beskyldninger om, at firmaet har valgt side og gennemførte censur.

Læs også: Verdens største adblocker begynder at sælge 'acceptable' reklamer

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer & Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CIO 2020

Siden 2006 har vi hvert år kåret Årets CIO - en pris der kaster lys over det fantastiske arbejde, der bliver gjort rundt omkring i de danske organisationer for at høste det store forretnings-potentiale, der kan drives ud af it og digitalisering.

01. december 2020 | Læs mere


Customer Experience 2021 - fokus på CX-strategi og teknologi til at forankre kundeoplevelsen

De gode kundeoplevelser er altafgørende for virksomheden, og netop derfor er det nødvendigt at have fokus på CX-strategi og teknologi, der kan være med til at forbedre kundeoplevelsen endnu mere. Det kræver tid og ressourcer, men det gavner hele virksomheden på lang sigt.

03. december 2020 | Læs mere


Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Her er Microsofts planer med Windows for 2021: Pønser på fire nye versioner
Windows 10 vil udkomme i et væld af nye afskygninger i det kommende år. Få overblikket her.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.