Artikel top billede

AMD til Intel: Nu er vi tilbage med nye superhurtige processorer

Mange har nok næsten glemt chip-firmaet AMD, men nu melder selskabet sig igen på banen mod Intel med en stribe direkte processor-konkurrenter, der ser ud til at give Intel en solid mavepuster på prisen.

AMD har i mange år været tildelt en sekundær placering på chip-markedet i forhold til Intel, der har leveret både hurtigere og bedre processorer til markedet.

Men Intel er i krise, omstrukturerer, fyrer i tusindvis af medarbejdere og kæmper for at finde en ny kurs ind i fremtidens teknologi-landskab.

Den situation er ikke forbigået den tidligere processor-kæmpe AMD's opmærksomhed.

I starten af det kommende år - rygterne siger 17. januar - har AMD således gjort klar til at udfordre Intel på firmaets egen hjemmebane.

AMD vil på denne dato genoptage kampen mod Intel i entusiast-segmentet, hvor de kraftigste processorer til eksempelvis spil og databehandling findes.

Hårdnakkede rygter siger nemlig, at AMD har fundet både en lanceringsdato og et modelnavn til sine nye topprocessorer.

Lækket foto viser road map

Summit Ridge bliver, som Computerworld tidligere har fortalt, den første processorplatform baseret på Zen-arkitekturen.

Ifølge et lækket foto fra en intern AMD-præsentation vil Summit Ridge blive inddelt i tre processorserier kaldet SR3, SR5 og SR7. En strategi som ikke er helt ulige den inddeling, som Intel anvender med i3, i5 og i7.

Ser man på AMD's road map, så vil firmaet sende sin SR7-serie først på markedet efterfulgt af SR5 og SR3. Den første skal angivelig komme den 17. januar 2017.

Processorerne ser ifølge Guru3D ud til at lande på mellem 200 og 300 dollar, hvilket svarer til cirka 1.400 og 2.100 kroner.

Summit Ridge topmodel vil i følge AMD ligge på niveau med en Intel Core i7-6850K, der koster omkring 600 dollar, svarende til 4.200 kroner.

AMD bruger nok den store CES-teknologimesse som affyringsrampe for de nye processorer. Den løber af stablen fra den 5. til den 17. januar, hvilket falder godt i tråd med lanceringsrygterne.

Otte kerner og overclocking

Den kraftigste SR7-model byder på otte processorkerner og 16 tråde med Hyper Threading.

Ligeledes skulle en overclock-venlig model være på vej dog til en noget højere pris på omkring 500 dollar eller godt 3.500 kroner.

Nu har vi jo kun AMD's beregninger i bagagen, men Summit Ridge-processorerne skal levere op mod den dobbelte computerkraft til den samme pris som Intels konkurrerende modeller.

Det skal man nok stadig tage med et gran salt, men det blive spændende at se de første test mellem de gamle konkurrenter.

Zen er en helt ny processorarkitektur fra AMD baseret på 14-nanometer FinFET-produktionsproces, som AMD har arbejdet med i efterhånden lang tid.

De første Zen-baserede udgaver vil som beskrevet gå under navnet Summit Ridge, hvor firmaet vil fylde op til otte kerner og 16 tråde på topmodellen.

Ifølge AMD vil Zen-platformen byde på 40 procent højere ydelse per clock-cyklus end dagens hurtigste AMD Excavator-processorkerne baseret på 28 nanometer.

Ligeledes skulle energiforbruget være betydeligt lavere.

I denne video fortæller AMD selv om sine nye processorer.

Læs også:

Vil udnytte Intels krise: Her er ærkerivalen AMD's angrebsplan

Intel dropper Atom-chip: Er Intel ved at trække sig helt ud ad smartphone-markedet?

Sådan er de skruet sammen: Helt tæt på Intels Core i7-4790K og AMD's FX-8370

Gigantiske Intel svømmer i penge - men her er fire tegn på at krisen truer




IT-JOB

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Senior Business Analyst – Consulting - Insurance

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Projektleder
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere