AMD klar med super-chip efter årevis med problemer: Den banker Intels bedste chip, lyder det fra AMD

AMD har længe humpet bagefter Intel. Nu lancerer AMD de første af selskabets super-processorer, der kan hamle op med Intels bedste.

AMD har i mange år været tildelt en sekundær placering på chipmarkedet i forhold til ikke mindst Intel, der har leveret hurtigere og bedre processorer til markedet.

Men Intel er i krise, omstrukturerer, fyrer i tusindvis af medarbejdere og kæmper for at finde en ny kurs ind i fremtidens teknologi-landskab, som ikke ventes at blive domineret af pc'erne - hvor Intel har sin styrke - på samme måde som tidligere.

Kriser koster fokus, ressourcer og momentym, og det er også tilfældet for Intel.

Det er noget, som AMD har fået øje på. Intel-rivalen, der har været langt hurtigere end Intel til at erkende, at den ønskede opblomstring af pc-markedet måske slet ikke kommer efter flere års nedtur, indledte for flere år siden et arbejde, der sigter mod at udfordre Intel.

Selskabet løfter nu sløret for de første af en stribe af super-processorer under navnet Zen.

De første to modeller bliver henholdsvis en otte-kernet chip til pc'er (Summit Ridge) samt en 32-kernet server-chip (Naples) - begge baseret på AMD's Zen-arkitektur.

Summit Ridge vil være klar til produktion i første kvartal til næste år.

Server-chippen Naples vil blive udstyret med SMT-teknologien, som ifølge AMD svarer til Intels Hyper-Threading-teknologi, som Intel har anvendt i mange år.

Begge teknologier gør, at computeren kan udføre flere krævende opgaver parallelt i 'threads' - tråde eller spor - ved at splitte en kerne op i to virtuelle kerner.

Ifølge AMD vil server-chippen Naples kunne håndtere 64 threads per spor med SMT, der står for 'simultaneous multithreading.'

AMD kørte ved præsentationen af de to nye CPU'er en sammenligning af de nye Zen-processorer og Intels nyeste otte-kernede Core i7-chip.

Her fremgik det ifølge Computerworlds amerikanske nyhedsbureau tydeligt, at Summit Ridge på 3GHz kørte nøjagtigt lige så hurtigt som en Core i7-6900K på 3GHz.

Det er en vigtig demonstration for AMD, da mange hidtil har tvivlet på, at AMD overhovedet ville være i stand til at udvikle en processor, der kunne følge med Intels processorer.
Til demonstrationen løftede AMD også sløret for den nye mikro-arkitektur, der ligger til grund for de nye CPU'er.

Selskabetws CTO, Mark Papermaster, fortæller til Computerworlds amerikanske nyhedsbureau, at Zen er fokuseret på performance, throughput og effektivitet.

"Vi er tilbage. Vi leverer den ønskede performance, og vi stopper ikke her. Der er fuld fart på udviklingen af næste generation," siger han.

Læs også:

Vil udnytte Intels krise: Her er ærkerivalen AMD's angrebsplan

Intel dropper Atom-chip: Er Intel ved at trække sig helt ud ad smartphone-markedet?

Sådan er de skruet sammen: Helt tæt på Intels Core i7-4790K og AMD's FX-8370

Gigantiske Intel svømmer i penge - men her er fire tegn på at krisen truer

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable: Start opgøret med kompleksitet og det manglende overblik: Få styr på mulighederne og planen

Overblik og kompleksitet er derfor i fokus på dette digitale roundtable, hvor vi deler erfaringer fra digitale ledere i danske virksomheder. Her kan du blandt andet kan høre om, hvordan du bedst muligt sikrer dig overblik og reducerer kompleksiteten af dine it-systemer.

09. marts 2021 | Læs mere


Inspiration til dit næste skridt med Microsoft Dynamics 365

Med Microsoft Dynamics 365 har Microsoft forsøgt at samle alle de grundlæggende funktioner, som en virksomhed har brug for, og de arbejder sammen ved hjælp af smarte virksomhedsapps og en fælles datamodel.

16. marts 2021 | Læs mere


Computerworld Digital Summit Days 2021: Sæt kursen med de rigtige it-beslutninger

Tre dage med unik viden og inspiration til din digitale organisation. Temaerne er digitalisering, it-sikkerhed og intelligent ERP. Du kan være med, når vi sætter ideerne, eksemplerne og de gode digitale erfaringer i centrum. Det sker gennem interaktive debatpaneler, konkrete erfaringer og oplagte keynotes.

23. marts 2021 | Læs mere


Premium
Coloplasts it-direktør: GDPR har givet de it-kriminelle et nyt værktøj til at angribe os
Interview: Det er ikke kun på plads og kapacitet, at sundhedssektoren lige nu er udfordret. De sikkerhedsansvarlige har også fået en del mere at se til gennem et kaotisk 2020. "Cyberkriminelle har opdaget, at der er en hel masse værdi i denne her datatype. Enten som afpresningsmulighed eller som viden, de kan udnytte til noget," siger CIO i Coloplast, René Rasmussen. Læs første artikel i serien om perspektiver fra sektoren, der er de it-kriminelles nye guldkalv
Computerworld
Bill Gates har en løsning: Sådan undgår vi klimakatastrofen
Klumme: Bill Gates vil gerne redde verden. Intet mindre. Og som alle store it-folk regner han baglæns. Politikerne er mest optaget af, hvad der kan lade sig gøre, og hvad de kan skabe flertal for. Men Bill Gates har set på klimakatastrofen, og hans budskab er klart.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.