Googles vilde fremtidsprojekter får tommelskruerne på: Topchefer har forladt selskabet på stribe

Googles fremtids-laboratorium, Project X, bliver mødt med skrappe krav fra selskabets nye finansdirektør, Ruth Porat, der bliver kaldt for 'skarpretteren.' Masser af direktører har forladt selskabet i det seneste år.

Google har i mange år brystet sig af selskabets vilde fremtidslaboratorium, Google X, der med store midler i ryggen har haft nærmest frie hænder til at udvikle projekter, der på papiret virker helt vanvittige.

Selv kalder Google projekterne for 'moonshots': Som hvis man skyder op mod månen, er chancen for at ramme plet meget lille. Til gengæld vil følgevirkningerne af en eventuel fuldtræffer være enorme.

Det kan du læse mere om her: Google X - hvor verdens vildeste ideer bliver til virkelighed

Men Project X og Alphabet/Googles øvrige udviklingsprojekter er under pres efter mange års ufokuseret pengeforbrug. Nu er der kommet andre boller på suppen, og det har fået mange af de dyre drenge til at forlade selskabet.

De tæller projektlederen for internet-ballon-projekt Project Loon, Mike Cassidy, chef-ingeniøren for de selvkørende biler, Chris Urmson, cheferne for Googles drone-projekt, Project Wing, David Vos og Sean Mullaney.

Fornylig har også chefen for Googles telecom-projekt, Craig Barratt, forladt selskabet. Det samme har chefen for investerings-selskabet GV, Bill Maris, samt chefen for Nest og det kuldsejlede Google Glass-projekt, Tony Fadell.

Ifølge Bloomberg skyldes disse topfolks exit den nye finansdirektør i moderselskabet Alphabet, Ruth Porat.

Hun tiltrådte i maj 2015 med et klart mandat til at disciplinere og refokusere selskabet. Skabe orden, kort sagt, i et selskab, der for længst havde vænnet sig til at pengene kom væltende af sig selv i enorme mængder og som derfor ikke havde styr på pengeforbruget.

Ifølge Bloomberg fik Ruth Porat hurtigt indført tvungen budget-rapportering, ligesom hun i en række tilfælde har tvunget projekter med 10-årige udviklings-scenarier til at ændre deres mål: Nu skal de være profitable i løbet af fem år. Ellers lukker hun dem.

Normaliseringen af Alphabets økonomiske strategier er faldet i god jord i markedet. I hvert fald er Googles aktiekurs steget med 35 procent, siden hun tiltrådte.

Et andet indtryk giver hun internt i Google, hvor der altid har været masser af penge at bruge af.

De kalder hende 'Ruthless'
Her bliver hun kaldt 'skarpretteren' eller 'Ruthless' (nådesløs).

Bloomberg har talt med en række anonyme top-kilder fra Google. De beretter om en virksomhed, der har svært ved at finde en balance mellem innovation og udvikling af nye projekter og så kerneforretningen, betalte søgeresultater.

"Ingen ønsker rigtigt at se virkeligheden i øjnene: At dette er en annonce-virksomhed med en række hobbier," siger en af de anonyme chefer til Bloomberg.

Selskabet tjener styrtende med penge. I seneste kvartal omsatte Alphabet for 125 milliarder kroner og havde en indtjening på knap 35 milliarder kroner, hvoraf langt størstedelen kommer fra AdWord-forretningen.

Knopskydningen af vilde projekter under Alphabet/Google har været massiv og har strakt sig over opkøb i gigantklassen og ud over mange områder: YouTube, Android, software, hardware, landkort, indskanning af alle bøger i verden, underholdning, tele, balloner, briller, rumfart og så videre.

Knopskydningen har dels skyldtes de mange penge, der løbende er kommet væltende, dels at topchef Larry Page er kendt for at være konfliktsky og en person, der nødigt siger nej.

Det har ført til, at de mange projekter har udviklet sig til små kongedømmer under ledelse af en topchef - næsten altid en ingeniør, skriver Bloomberg - som er blevet tilført masser af penge af Larry Page og Sergey Brin.

Det har blandt andet ført til, at Google i flere omgange har haft næsten identiske projekter, som har konkurreret med hinanden.

Det har eksempelvis været musik-abonnements-tjenesterne YouTube Red og Google Play Music, venture-selskaberne GV og CapitalG, styresystemerne Chrome OS og Android og udviklings-selskaberne X og ATAP.

Google Glass blev et vendepunkt
For Project X blev fiaskoen med Google Glass et vendepunkt. Google havde enorme forventninger til de opkoblede kamerabriller og investerede store beløb i marketing og reklamer for brillerne.

Men de floppede totalt. Folk begyndte at kalde bærere af brillerne for 'glassholes.' Ingen ønskede at blive filmet hele tiden.

Det fik Project X til at ændre procedurer og eksempelvis forlange, at cheferne for nye projekter skulle fremlægge en business case og en prototype på et relativt tidligt tidspunkt i processen.

Hertil kom, at Google begyndte at betale bonus til chefer, der af egen drift aflivede deres projekter, inden udgifterne eksploderede.

Siden blev Alphabet formet. Og Ruth Porat ansat.

Det er blot et par måneder siden, at hun fremlagde Alphabets seneste regnskab.

"I vores arbejde med moonshots er kurs-korrektioner uundgåelige," sagde hun dengang.

Læs hele artiklen hos Bloomberg: Google makes so much money it never had to worry about financial disciplin.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

26. februar 2021 | Læs mere


AI og machine learning i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Vi kender til kunstig intelligens og machine learning, men hvordan udnytter vi dem i praksis? Hør om de aktuelle erfaringer med AI og machine learning, og bliv endnu klogere på fremtidens mulige tendenser, når det kommer til AI og machine learning.

02. marts 2021 | Læs mere


It-sikkerhedskontroller og -processer (How to)

Flere organisationer end nogensinde før bliver udsat for cyberangreb af hackere, der hele tiden finder nye veje og metoder, som de kan udnytte til at trænge ind i virksomhedernes systemer. På dette event kigger vi nærmere på, hvordan man opsætter de nødvendige it-sikkerhedskontroller og gør god brug af eksempelvis incident response, log management, penetrationstesting, awareness-træning, sikkerhedsopsætning og meget andet.

03. marts 2021 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Martin Thorborg frygter, at vi knækker internettets ryggrad i klapjagten på Facebook: “Det er måske mere relevant at kigge på, hvordan vi får nogle skattekroner ud af de røvhuller“
For 20 år siden ville Martin Thorborg have, at politikerne skulle tvinge teleselskaberne til at betale for Jubii. I dag er han med egne ord blevet klogere, og han advarer mod, at politikerne tvinger Google og Facebook til at betale til nyhedsmedierne.
Computerworld
Trump bønfalder Helle Thorning: Giv mig min Facebook-konto tilbage
Facebooks tilsynsråd, der har Helle Thorning-Schmidt i spidsen, har modtaget en erklæring fra Donald Trump, som ønsker at få genoprettet adgangen til sin Facebook og Instagram-konto.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Overser du muligheder for at optimere din Dynamics-investering?
Der er omfattende og ofte oversete muligheder for at understøtte centrale forretningsprocesser med Dynamics 365 Finance & Operations.