Artikel top billede

Googles vilde fremtidsprojekter får tommelskruerne på: Topchefer har forladt selskabet på stribe

Googles fremtids-laboratorium, Project X, bliver mødt med skrappe krav fra selskabets nye finansdirektør, Ruth Porat, der bliver kaldt for 'skarpretteren.' Masser af direktører har forladt selskabet i det seneste år.

Google har i mange år brystet sig af selskabets vilde fremtidslaboratorium, Google X, der med store midler i ryggen har haft nærmest frie hænder til at udvikle projekter, der på papiret virker helt vanvittige.

Selv kalder Google projekterne for 'moonshots': Som hvis man skyder op mod månen, er chancen for at ramme plet meget lille. Til gengæld vil følgevirkningerne af en eventuel fuldtræffer være enorme.

Det kan du læse mere om her: Google X - hvor verdens vildeste ideer bliver til virkelighed

Men Project X og Alphabet/Googles øvrige udviklingsprojekter er under pres efter mange års ufokuseret pengeforbrug. Nu er der kommet andre boller på suppen, og det har fået mange af de dyre drenge til at forlade selskabet.

De tæller projektlederen for internet-ballon-projekt Project Loon, Mike Cassidy, chef-ingeniøren for de selvkørende biler, Chris Urmson, cheferne for Googles drone-projekt, Project Wing, David Vos og Sean Mullaney.

Fornylig har også chefen for Googles telecom-projekt, Craig Barratt, forladt selskabet. Det samme har chefen for investerings-selskabet GV, Bill Maris, samt chefen for Nest og det kuldsejlede Google Glass-projekt, Tony Fadell.

Ifølge Bloomberg skyldes disse topfolks exit den nye finansdirektør i moderselskabet Alphabet, Ruth Porat.

Hun tiltrådte i maj 2015 med et klart mandat til at disciplinere og refokusere selskabet. Skabe orden, kort sagt, i et selskab, der for længst havde vænnet sig til at pengene kom væltende af sig selv i enorme mængder og som derfor ikke havde styr på pengeforbruget.

Ifølge Bloomberg fik Ruth Porat hurtigt indført tvungen budget-rapportering, ligesom hun i en række tilfælde har tvunget projekter med 10-årige udviklings-scenarier til at ændre deres mål: Nu skal de være profitable i løbet af fem år. Ellers lukker hun dem.

Normaliseringen af Alphabets økonomiske strategier er faldet i god jord i markedet. I hvert fald er Googles aktiekurs steget med 35 procent, siden hun tiltrådte.

Et andet indtryk giver hun internt i Google, hvor der altid har været masser af penge at bruge af.

De kalder hende 'Ruthless'

Her bliver hun kaldt 'skarpretteren' eller 'Ruthless' (nådesløs).

Bloomberg har talt med en række anonyme top-kilder fra Google. De beretter om en virksomhed, der har svært ved at finde en balance mellem innovation og udvikling af nye projekter og så kerneforretningen, betalte søgeresultater.

"Ingen ønsker rigtigt at se virkeligheden i øjnene: At dette er en annonce-virksomhed med en række hobbier," siger en af de anonyme chefer til Bloomberg.

Selskabet tjener styrtende med penge. I seneste kvartal omsatte Alphabet for 125 milliarder kroner og havde en indtjening på knap 35 milliarder kroner, hvoraf langt størstedelen kommer fra AdWord-forretningen.

Knopskydningen af vilde projekter under Alphabet/Google har været massiv og har strakt sig over opkøb i gigantklassen og ud over mange områder: YouTube, Android, software, hardware, landkort, indskanning af alle bøger i verden, underholdning, tele, balloner, briller, rumfart og så videre.

Knopskydningen har dels skyldtes de mange penge, der løbende er kommet væltende, dels at topchef Larry Page er kendt for at være konfliktsky og en person, der nødigt siger nej.

Det har ført til, at de mange projekter har udviklet sig til små kongedømmer under ledelse af en topchef - næsten altid en ingeniør, skriver Bloomberg - som er blevet tilført masser af penge af Larry Page og Sergey Brin.

Det har blandt andet ført til, at Google i flere omgange har haft næsten identiske projekter, som har konkurreret med hinanden.

Det har eksempelvis været musik-abonnements-tjenesterne YouTube Red og Google Play Music, venture-selskaberne GV og CapitalG, styresystemerne Chrome OS og Android og udviklings-selskaberne X og ATAP.

Google Glass blev et vendepunkt

For Project X blev fiaskoen med Google Glass et vendepunkt. Google havde enorme forventninger til de opkoblede kamerabriller og investerede store beløb i marketing og reklamer for brillerne.

Men de floppede totalt. Folk begyndte at kalde bærere af brillerne for 'glassholes.' Ingen ønskede at blive filmet hele tiden.

Det fik Project X til at ændre procedurer og eksempelvis forlange, at cheferne for nye projekter skulle fremlægge en business case og en prototype på et relativt tidligt tidspunkt i processen.

Hertil kom, at Google begyndte at betale bonus til chefer, der af egen drift aflivede deres projekter, inden udgifterne eksploderede.

Siden blev Alphabet formet. Og Ruth Porat ansat.

Det er blot et par måneder siden, at hun fremlagde Alphabets seneste regnskab.

"I vores arbejde med moonshots er kurs-korrektioner uundgåelige," sagde hun dengang.

Læs hele artiklen hos Bloomberg: Google makes so much money it never had to worry about financial disciplin.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere