Artikel top billede

Foto: Mads Elkær (Foto: Mads Elkær)

Margrethe Vestager smækker ny milliard-bøde i bordet: Tech-giganter straffet for batteri-kartel

Et batteri-kartel bestående af asiatiske tech-giganter må bøde over en milliard kroner i et forlig med EU-Konkurrencekommissær Margrethe Vestager. Også selvom tech-giganternes ulovligheder fandt sted uden for EU.

En japansk batteri-trio bestående af Sony, Sanyo og Panasonic må til lommerne, efter selskabernes prispolitik har været under luppen hos den danske EU-Konkurrencekommissær Margrethe Vestager.

De tre selskaber er fundet skyldige i sammen med den sydkoreanske tech-gigant Samsung at have koordineret priserne på genopladelige batterier, der bliver brugt i eksempelvis smartphones og bærbare computere.

Karteldannelsen af de asiatiske tech-giganter fandt ifølge EU sted mellem 2004 og 2007, hvor prisen på legeringsmetallet kobolt til brug ved produktionen af lithium-ion-batterier var høj.

Samtidig har selskaberne udvekslet sensitive informationer om andre leverandører af de genopladelige lithium-ion-batterier for at undgå konkurrenter, hvilket er i strid med EU-reglerne.

EU-bøden lyder på godt 1,2 milliarder kroner for ulovlig karteldannelse, også selvom kvartetten udvekslede de ulovlige informationer primært i Asien og kun lejlighedsvis i Europa, fremgår det af en pressemeddelelse fra EU.

"Millioner af europæere benytter laptops, mobile telefoner og trådløse værktøjer, der alle kører på lithium-ion-batterier. Vores beslutning sanktionerer fire producenter af genopladelige batterier, hvis handlinger har ramt en række varer, som er blevet til millionvis af europæiske forbrugere," forklarer Margrethe Vestager i pressemeddelelsen.

Derfor går Samsung fri

Den danske EU-kommissær understreger, at afgørelsen vil sende et vigtigt signal til omverdenen.

"Hvis europæiske forbrugere bliver ramt af et kartel, vil EU-Kommissionen undersøge sagerne, selvom handlingerne er foregået uden for Europa," lyder det fra Margrethe Vestager i pressemeddelelsen.

Her fremgår det også, at den eneste ikke-japanske spiller i batteri-banden, Samsung, går fri for at betale en bøde på godt 425 millioner kroner, fordi det sydkoreanske firma sladrede om kartellet til EU.

Samtidig har de tre andre selskaber også fået rabat på bøderne, fordi de har samarbejdet med EU om blandt andet bevisfremskaffelse.

I alt skal Sony betale 222 millioner kroner, Panasonic bøder 289 millioner kroner, mens Sanyo må grave dybest i lommerne og lægge 722 millioner kroner til EU-bødekassen.

Denne omgang med tech-giganternes lyssky karteldannelse er langt fra den første brydekamp med internationale storspillere.

Tidligere har Margrethe Vestager stanget store girokort ud til både Google og Apple for henholdsvis monopolmisbrug og for lille en skattebetaling.

De historier kan du læse mere om her:
Hvad så, Margrethe Vestager - skal Google betale EU-bøde på 35 milliarder kroner?

Gigantisk skattesmæk til Apple for irsk skatteaftale - skal betale 97 milliarder kroner




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere