Artikel top billede

Pc-salget falder for femte år i træk: Apple og Acer hårdest ramt

Pc-salget fortsætter med at falde med stor hast for femte år i træk. I 2016 dykkede salget med 6,2 procent i forhold til 2015.

Nedturen på det engang så boomende pc-marked fortsætter for femte år i træk.

Antallet af solgte pc'er verden over er faldet med 6,2 procent i 2016 i forhold til 2015, viser nye tal fra analysehuset Gartner.

I alt blev der i 2016 solgt 269,7 millioner pc'er verden over, viser opgørelsen fra selskabet.

Det betyder, at 2016 lander på samme niveau som niveauet i 2007, hvor pc-salget fortsat voksede kraftigt.

Salget af pc'er toppede i 2011, hvor der blev solgt godt 365 millioner enheder. Siden er antallet faldet støt.

Ifølge Gartner er antallet af solgte maskiner alene i fjerde kvartal faldet med 3,7 procent i forhold til det tilsvarende kvartal et år tidligere.

Gartner-analytiker Mikako Kitagawa peger på, at de løbende teknologi-forbedringer, som vi har set på pc-området i de senere år, tydeligvis ikke har været nok til at dæmme op for nedgangen.

Pc-producenterne har her blandt andet satset stort på de såkaldte 2-in-1 computere, der er bærbare computere med aftagelige skærme, der kan anvendes som tablet-computere.

Hertil kommer store forbedringer inden for batterilevetid, markant hurtigere processorer og flere andre ting.

Mikako Kitagawa peger på, at der har været ganske stor vækst i salget af disse nye og forbedrede pc'er.

"Men markedet, der er drevet af pc-entusiaster, er ikke stort nok til at kunne føre til vækst i hele markedet," siger hun.

Ifølge Gartner skyldes det konstante fald desuden, at forbrugerne fortsat i stigende omfang anvender deres stadigt mere og mere sofistikerede smartphones til de opgaver, som pc'erne ellers traditionelt har været anvendt til.

Det betyder, at de strække levetiden på deres gamle pc'er til det yderste.

"Forbrugerne er meget afhængige af deres smartphones. Det betyder, at pc'ernes livscyklusser bliver længere," lyder det fra selskabet.

Ifølge Gartner er det hele dog ikke ulykke og sorte udsigter for pc-industrien.

Selskabet ser nemlig pæne vækstmuligheder i udvalgte områder af pc-markedet, hvor forbrugerne stadig er villige til både at købe nye maskiner ofte og betale mange penge for dem.

Her nævner Mikako Kitagawa gamer-markedet, erhvervs-området samt de mest tech-ivrige forbrugere.

Ifølge tallene fra Gartner er Lenovo fortsat verdens største pc-producent med et samlet salg på 55,8 millioner maskiner i 2016.

Lige i hælene finder vi HP med 52,4 millioner solgte maskiner, Dell (39,3 millioner), Asus (20,6 millioner), Apple (18,6 millioner) og Acer (18,2 millioner).

Ifølge Gartner har Acer og Apple haft de største procentvise tilbagegange i forhold til 2015.

Her er Acers salg faldet med 9,9 procent, mens Apple er gået 8,7 procent tilbage.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Kombit har fundet leverandør til udbud på 120 millioner kroner: Her er vinderen af udbuddet om Nemrefusion 3.0
Der er nu fundet en vinder af udbuddet om Nemrefusion 3.0, der skal løses de samme opgaver, som den tidligere udgave systemet, men bliver mere moderne og brugervenlig.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Sådan prioriterer IT-sikkerhedschefernes indsatsen i 2021
I denne undersøgelse fra F-Secure giver knap 2.000 ledende personer på tværs af hele Europa deres bud på, hvor de vil prioritere indsatsen i år – og hvad de opfatter som virksomhedernes mest presserende udfordringer på cybersikkerhedsfronten.