Træt af TDC-monopol: Baldur og Mads ruller selv lynhurtigt fiber ud til helt kvarter - og lokker med fem års gratis internet

Reportage: Fiber er fremtiden, mener Gigabit.dk. Firmaet lokker nu med lynhurtigt og gratis internet i fem år - hvis du altså vil være med til at finansiere udbygningen af fibernettet.

Reportage: I en anonym gulstensbygning midt i Herlevs industrikvarter sidder Baldur Norddahl og Mads Bennedbæk i et lille rodet kontor fyldt med fiberkabler, papkasser og stabler af routere.

Sammen er de to medejere i gang med at gøre det, som politikere og telebranchen i årevis har diskuteret: At levere rigtigt hurtigt internet til helt almindelige mennesker.

For mens debatten især er gået på teledækningen i de mere tyndtbefolkede egne af Danmark, og mens elselskaberne har fyret kroner af på store fiberudrulninger, så har store dele af København og de omliggende forstæder overraskende ringe kobberbaserede ADSL-forbindelser.

Det er her, at Baldur og Mads og deres seks kollegaer kommer ind.

For siden de to stiftere, der i dag begge er i begyndelsen af 40'erne, som studerende var med til at udrulle hurtigt internet på Kampsax-kollegiet i 1995, har det handlet om at skaffe hurtigt internet til rimelige priser.

Og skal nettet være lige så hurtigt som navnet på det tre år gamle firma Gigabit.dk antyder, så er der ingen vej uden om fiber - der giver adgang til 100, 1.000 eller 5.000 megabit-forbindelser - til både up- og download. 

Bygger eget fibernet i stedet for dårlig københavnsk kobber
Det leverer den lille virksomhed med et par håndfulde ansatte lige nu baseret på det fiber-netværk, som oprindeligt blev etableret af Dong, men købt af TDC i 2009.

Adgangen til Dong-fiberen fik Gigabit.dk dog først i 2014, da TDC efter længere tovtrækkeri gav den lille konkurrent adgang til den såkaldte rå fiber.

Siden har Gigabit.dk etableret sig´.

Selskabet dækker i dag området fra Roskilde, Køge, Virum, Søborg, Gentofte og Albertslund.

I dag er firmaet derfor til stede med eget udstyr på 11 af TDC's største centraler og dækker i dag cirka en tredjedel af det originale Dong-net.

Udfordringen er dog ifølge Baldur Norddahl at der siden Dong-salget for otte år siden ikke er sket nogen udbygning af det lynhurtige fibernetværk i og omkring København.

I stedet satser TDC ifølge Computerworlds oplysninger i øjeblikket udelukkende på at opgradere firmarts egne eksisterende coax-netværk, som rummer både internet og kabel-tv.

Den strategi har efterladt store købestærke områder i og omkring København med forbindelser, som i nogle tilfælde leverer hastigheder på under 10 mbit i download og 2 mbit i upload.

Det erfint til e-mail og moderat surfing, men knapt så fint til et moderne liv, hvor flere i familien samtidig streamer film og musik.

Det er det, som Gigabit.dk nu vil ændre på ved selv at rulle fiber ud i et villakvarter i den københavnske forstad Herlev.

"Vi har sat prisen til 12.000 kroner for at være med i projektet. For den pris får du fiber helt ind til huset, du får opsat en KAP-boks [kunde afslutnings punkt, red.] og får et fiber-modem. Alt du selv skal gøre er at sætte din egen router til. Og samtidig får du gratis 100 mbit-internet de næste fem år.", forklarer Baldur Norddahl om projektet.

Samtidig understreger Gigabit.dk-stifterne, at etableringen af fiber er omfattet af det såkaldte håndværkerfradrag, hvor arbejdslønnen kan trækkes fra i skatten for 2017.

De samlede udgifter for fiberetableringen, tilslutning og fem års gratis internet vil derfor, ifølge Gigabit.dks beregninger, løbe op i cirka 8.000 kroner.

Artiklen fortsætter under billedet... Dertil kommer udgiften til en moderne router, som kan håndtere de hurtige forbindelser, forklarer Baldur Norddahl.

Han pointerer, at mange af firmaets kunder sætter pris på, at de selv kan vælge deres egen router, men at Gigabit.dk også sælger og supporterer routeren til de kunder, som vil have fuldt supporterede forbindelser. 

Allerede tilmeldinger nok - de første får net til april
Prisen på 12.000 kroner før fradrag har dog ikke virket afskrækkende på husejerne i det såkaldte eventyrkvarter i Herlev.

For allerede kort tid efter, at der i begyndelsen af januar blev åbnet for tilmeldingen på Gigabit.dks hjemmeside, var der ifølge Baldur Norddahl nok kunder til, at etableringen af det selvstændige fibernetværk bliver en realitet.

Han ønsker dog ikke at sætte tal på, hvor mange af de cirka 600 omfattede husstande, som har meldt sig til, men understreger at der allerede er nok til, at gravearbejdet kan gå i gang.

Han forventer, at de første husstande kan kobles til allerede i april 2017 - dog med det forbehold, at vejret kan drille og forsinke selve gravearbejdet.

I bedste entreprenør-ånd regner Gigabit.dk-folkene selv med at styre gravearbejdet med egne folk og maskiner for at holde etableringsprisen nede.

Det er rent faktisk en aktivitet, som ikke er helt fremmed for de to datalogi-uddannede stiftere:

"Vi grundlagde firmaet med selv at stå med en skovl og grave huller i jorden. Vi har jo de første af sin slags, så TDC havde i princippet produkterne, men ingen havde bestilt dem før. Så for at kunne få vores eget udstyr ind i teknikhusen,e måtte vi selv ud og grave. Som iværksætter må man ikke være for fin til nogen job", uddyber Baldur Norddahl.

Ud over eventyrkvarteret i Herlev arbejder Gigabit.dk også pt. med et projekt i Skovlunde Syd. Du kan læse mere om projekterne på Gigabit.dks hjemmeside her.Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Flere dybdegående Computerworld artikler

"Det er skide sjovt, at vi nu også kan følge med i en masse data under kampene. Men det betyder også, at dårlige tabere kan henvise til vores bordfodbold-data"

Alle de indsamlede data bliver bearbejdet via machine-learning, der giver os en masse statistik på vores bordfodboldkampe. Vi kan eksempelvis se hvilket hold, der har haft bolden mest, og hvem der har flest skud på mål. Vi har også installeret en optisk sensor i målet, der registrerer, når der bliver scoret og holder styr på stillingen.

Erik Kaae stopper som topchef i EG efter salg til DXC Technology - forlader nu helt it-branchen
Morgen-briefing: Lars Seier henter dansk erhvervsprofil til krypto-virksomhed / Amazon investerer milliarder i Tesla-rival / Google køber grunde op via mystiske skuffeselskaber / Apple henter tidligere Microsoft-chef til ny smart home-satsning
Ugen i tech: Stort Samsung læk: Her er selskabets forårskollektion af wearables / Canon-prisbombe – halverer nærmest prisen på spritnyt fullframe kamera / Salg på prisstærkt Nvidia GTX1660 er tyvstartet.
2 Test af Microsoft Surface Laptop 2: En genial laptop - hvor Microsoft begår nogle sløje svipsere
Årets største mobil-messe åbner snart portene: Her er de fem nyheder, vi glæder os mest til
Netcompanys bestyrelsesformand trækker sig: Fravælger selskabet til fordel for andre bestyrelsesposter
11 Her er Googles svar på nye EU-regler, der 'kan ødelægge internettet for altid': "Detaljerne er vigtige"


Premium
Regeringens Disruptionsråd blev udskammet og latterliggjort – men nu får vi indblik i de reelle resultater
Regeringens Disruptionsråd blev udskammet og latterliggjort, da skuespilleren Helle Joof gjorde sig klog på indianerstammer og disruption. Men nu kan vi efter knap to år gøre status over rådets arbejde.
CIO
Tech fra Toppen: Det har CIO Mads Madsbjerg Hansen fra FLSmidth lært af flere års global it-konsolidering
Tech fra Toppen: Flere års arbejde har betydet en reduktion i antallet af it-systemer hos FLSmidth. Men processen har ikke været uden overraskelser. Hør hvad CIO Mads Madsbjerg Hansen har lært af den omfattende og globale proces.
Job & Karriere
Toke Kruse: Jeg spår, at humankapital i 2019 erstattes af it-kapital
I 2019 vil vi se en kæmpe udskiftning af ressourcer, hvorunder de menneskelige processer overtages af software, der gør os mennesker hurtigere og mere effektive. Betyder det store fyringsrunder? Måske.
White paper
Kvartalsrapport på cyber-trusselslandskabet
I denne rapport dykker vi ned i cyber-trusselsbilledet for Q3. Vi har opsummeret statistikkerne fra millioner af trusselsforekomster observeret af Fortinet enheder i live produktionsmiljøer i hele verden. Ifølge IDC er Fortinet den mest adapterede netværks-sikkerhedsløsning, med 4,2 mio. implementerede devices. Det giver et unikt perspektiv på trusselslandskabet, som er destilleret ned i denne rapport. Download den her og få det fulde overblik.