Artikel top billede

Danske domæner bliver sværere at registrere efter omfattende svindel: "Nødvendigt at rykke i retning af mere regulering"

Nye krav til domæneregistreringen betyder, at det danske internet bliv mere reguleret. Omfattende domænesvindel gør det nødvendigt, lyder det fra DK-Hostmaster.

Udenlandske svindlere sidder på lur og er klar til overtage danske domæner, når de udløber.

Det betyder, at sagesløse danskere oplever, at deres tidligere domænenavn pludselig bliver brugt til at drive falske webshops. 

Organisationen DK-Hostmaster, der administrerer de danske domæner, overdrog sidste år 1.129 domæner af denne type til politiet med henblik på beslaglæggelse.

Derfor vælger DK-Hostmaster nu at gøre det sværere at købe dk-domæner.

Læs også: Nettet oversvømmes af fup-butikker: "Danske hjemmesiders webservere bliver i stor stil hacket og misbrugt til kopisalg"

Stiller krav om NemID

Konsekvensen bliver, at danske borgere i fremtiden skal validere sig med NemID, når de køber et domæne.

"Det betyder, at vi fuldstændig kender identiteten på den, der køber domænet," siger Jakob Bring Truelsen, der er administrerende direktør for DK-Hostmaster, til Computerworld.

Samtidig skærper DK-Hostmaster indsatsen mod udenlandske domæne-købere.

DK-Hostmaster har dog endnu ikke lagt sig fast på en model for udlændinge, der køber danske domæner.

I dag får udlændingene tilsendt et fysisk brev, som de skal reagere på, hvis de ikke er den rigtige ejer af domænet.

I fremtiden overvejer DK-Hostmaster at ændre på denne praksis ved at inkludere en aktiveringskode i brevet, som de udenlandske registranter skal indtaste, før købet af domænet kan fuldføres. 

"Derudover arbejder vi også på en løsning, hvor vi undersøger om registranten tidligere har været involveret i svindel. Eksempelvis hvis email-adressen - eller dele af email-adressen - tidligere har været brugt til noget kriminelt. Det gør vi ved at teste registranternes oplysninger op mod internationale databaser over kendte internet-svindlere," siger han.

Jakob Bring Truelsen oplyser til Computerworld, at størstedelen af svindlerne tidligere kunne spores til Kina, men at der i den seneste tid er kommet en større geografiske spredning på svindlen.

"Vi kan desuden se, at de agerer meget maskinelt, og at de holder øje med domæner, der bliver ledige, hvorefter de overtager domænet. I nogle tilfælde overtager de også identiteten på den person, der havde domænet før." siger han.

Læs også: Masser af uskyldige danske websider sender dig til en fupbutik

20 års jubilæum

Det er i disse år 20 år siden, at registreringen af danske domæner blev liberaliseret således, at det ikke kun var virksomheder og organisationer, der kunne købe et .dk-domæne, men derimod alle danskere.

De nye tiltag fra DK-Hostmaster er ifølge Jakob Bring Truelsen et nødvendigt tiltag for de friheder, der blev etableret med liberaliseringen i 1997. 

"Vi forsøger hele tiden at finde balancepunktet mellem på den en side det frie, åbne og tilgængelige internet, og på den anden side noget, der er mere reguleret. Men nu er det blevet nødvendigt at rykke balancepunktet i retning af mere regulering," siger han.

Læs også:
Efter lukning af flere hundrede danske fup-websites: Sådan spotter du en fupbutik på nettet

Bagmandspolitiet lukker 423 danske fup-hjemmesider i stor aktion
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
iPaaS-webinar: Take advantage of key trends in a billion dollar-market

According to Gartner, by 2023, the iPaaS market is expected to grow well above $6 billion in revenue, thus becoming the largest segment in the integration platform technology market. To illustrate what iPaaS can do for your business, Flügger will outline how to overcome their integration challenges. Do not miss the opportunity to learn how a successful iPaaS implementation can improve your business outcomes.

07. maj 2021 | Læs mere


Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Premium
Claus Thorsgaard skal sætte gang i væksten som ny CEO: Her er hovedopgaverne som topchef i Luxion
Den tidligere Conscia-topchef Claus Thorsgaard skal nu sætte gang i væksten hos den danske it-virksomhed Luxion. "Luxion har et kæmpe uudnyttet potentiale. Ordrerne vælter ind ad døren uden en aktiv salgsindsats, så hvis vi begynder at fokusere på det, så skulle det gerne gå endnu bedre," siger den nye direktør til Computerworld.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Infrastruktur: Byg et velfungerende Data Estate i otte trin
Mange virksomheder trækker på så mange og righoldige datakilder, at det bliver stadig sværere at holde rede på alle de informationer, man har. Samtidig lever et traditionelt data warehouse sjældent op til hverken de aktuelle eller – i særdeleshed – fremtidige krav fra forretningen. Løsningen er at udvide til en egentlig Data Estate; et stykke kritisk infrastruktur som gør det muligt at opbevare, organisere, konsolidere og analysere organisationens samlede datamængde. Denne hvidbog giver et samlet billede af, hvordan man gennem otte trin bevæger sig mod at implementere og drage nytte af en Data Estate. Samt hvordan du prioriterer indsatsen, så den giver størst værdi for forretningen.