Artikel top billede

Danske domæner bliver sværere at registrere efter omfattende svindel: "Nødvendigt at rykke i retning af mere regulering"

Nye krav til domæneregistreringen betyder, at det danske internet bliv mere reguleret. Omfattende domænesvindel gør det nødvendigt, lyder det fra DK-Hostmaster.

Udenlandske svindlere sidder på lur og er klar til overtage danske domæner, når de udløber.

Det betyder, at sagesløse danskere oplever, at deres tidligere domænenavn pludselig bliver brugt til at drive falske webshops. 

Organisationen DK-Hostmaster, der administrerer de danske domæner, overdrog sidste år 1.129 domæner af denne type til politiet med henblik på beslaglæggelse.

Derfor vælger DK-Hostmaster nu at gøre det sværere at købe dk-domæner.

Læs også: Nettet oversvømmes af fup-butikker: "Danske hjemmesiders webservere bliver i stor stil hacket og misbrugt til kopisalg"

Stiller krav om NemID

Konsekvensen bliver, at danske borgere i fremtiden skal validere sig med NemID, når de køber et domæne.

"Det betyder, at vi fuldstændig kender identiteten på den, der køber domænet," siger Jakob Bring Truelsen, der er administrerende direktør for DK-Hostmaster, til Computerworld.

Samtidig skærper DK-Hostmaster indsatsen mod udenlandske domæne-købere.

DK-Hostmaster har dog endnu ikke lagt sig fast på en model for udlændinge, der køber danske domæner.

I dag får udlændingene tilsendt et fysisk brev, som de skal reagere på, hvis de ikke er den rigtige ejer af domænet.

I fremtiden overvejer DK-Hostmaster at ændre på denne praksis ved at inkludere en aktiveringskode i brevet, som de udenlandske registranter skal indtaste, før købet af domænet kan fuldføres. 

"Derudover arbejder vi også på en løsning, hvor vi undersøger om registranten tidligere har været involveret i svindel. Eksempelvis hvis email-adressen - eller dele af email-adressen - tidligere har været brugt til noget kriminelt. Det gør vi ved at teste registranternes oplysninger op mod internationale databaser over kendte internet-svindlere," siger han.

Jakob Bring Truelsen oplyser til Computerworld, at størstedelen af svindlerne tidligere kunne spores til Kina, men at der i den seneste tid er kommet en større geografiske spredning på svindlen.

"Vi kan desuden se, at de agerer meget maskinelt, og at de holder øje med domæner, der bliver ledige, hvorefter de overtager domænet. I nogle tilfælde overtager de også identiteten på den person, der havde domænet før." siger han.

Læs også: Masser af uskyldige danske websider sender dig til en fupbutik

20 års jubilæum

Det er i disse år 20 år siden, at registreringen af danske domæner blev liberaliseret således, at det ikke kun var virksomheder og organisationer, der kunne købe et .dk-domæne, men derimod alle danskere.

De nye tiltag fra DK-Hostmaster er ifølge Jakob Bring Truelsen et nødvendigt tiltag for de friheder, der blev etableret med liberaliseringen i 1997. 

"Vi forsøger hele tiden at finde balancepunktet mellem på den en side det frie, åbne og tilgængelige internet, og på den anden side noget, der er mere reguleret. Men nu er det blevet nødvendigt at rykke balancepunktet i retning af mere regulering," siger han.

Læs også:
Efter lukning af flere hundrede danske fup-websites: Sådan spotter du en fupbutik på nettet

Bagmandspolitiet lukker 423 danske fup-hjemmesider i stor aktion
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk effektivitet og bundlinje i ét hug

Fleksibilitet, valgfrihed og bæredygtighed er nogle af de områder, som vægtes særligt højt, især blandt de yngre generationer, når de skal vælge eller blive på en arbejdsplads. På eventet kan du få konkrete løsningsforslag til, hvordan du med en fleksibel IT-strategi og det frie IT-valg, kan give medarbejderne medbestemmelse omkring valg af digitalt arbejdsudstyr og samtidig være mere miljøbevidste i deres valg.

06. juni 2023 | Læs mere


Kom godt i gang og få det fulde udbytte med Dynamics 365 FO

Overvejelser, forberedelser og implementering. CGI's eksperter stiller skarp på Microsoft Dynamics 365 FO og merværdien ved samspillet med Azure og Power Platform.

06. juni 2023 | Læs mere


Cybersecurity Excellence Day 2023

Sikkerhed er et vidt begreb, og antallet af produkter og services nærmest eksploderer i takt med, at trusselsbilledet bliver stadig mere mudret og faretruende. På årets Cybersecurity Excellence Day kommer vi hele vejen rundt, så du får et solidt grundlag for at skelne mellem de aktuelt mest værdifulde teknologier fra buzzwords og ny vin på gamle flasker.

07. juni 2023 | Læs mere