Artikel top billede

Kæmpe-forlig: Hundredetusindvis af brugere kan få op til 70 kroner i erstatning for køb af DVD-drev for mange år siden

Efter et massesøgsmål kan hundredetusindevis af amerikanere få op til 70 kroner udbetalt i erstatning. Eneste krav: De skal have købt en pc med DVD-drev for mange år siden.

Op til 10 dollar. Så meget kan en meget lang række amerikanere forvente at få udbetalt i erstatning, hvis de for mange år siden har købt et DVD-drev, enten monteret i en pc eller for sig selv.

Købte indbyggerne i 23 amerikanske delstater således et DVD-drev - DVD-ROM, DVD-RW eller en kombination - i perioden mellem april 2003 og december 2008, står de altså nu til at få udbetalt 10 dollar per enhed i erstatning.

Pengene kommer fra gruppen af hardware-producenter.

Sådan lyder det måske lidt mærkelige resultat af et forlig mellem CC og CCC.

Sagen strækker sig langt tilbage. Kort og godt handler den om, at 23 sagsøgere for mange år siden gik sammen om at søge erstatning fra en hel række hardware-producenter, som de beskyldte for at holde priserne for DVD-drevene kunstigt oppe via fælles aftale.

Hardwareselskaber har gennem årene fastholdt, at de aldrig har indgået fælles aftale om kunstigt opskruede priser.

Alligevel har fire af dem, nemlig Hitachi-LG, Panasonic, NEC og Sony, nu 14 år senere indvilget i at indgå forlig med sagsøgerne og betale i alt 865 millioner kroner i erstatning.

Tilbage står yderligere syv producenter, som fastholder, at de intet har gjort forkert.

De tæller en række forskellige datterselskaber af BenQ, Philips, Samsung, TEAC og Pioneer.

Det betyder dybest set, at sagen kan fortsætte i mange år endnu.

Gruppen bag massesøgsmålet, som kaldes for Optical Disk Drive Antitrust, har åbnet et website, hvor man kan indtaste sine data, hvis man mener, at man i perioden dengang har købt et DVD-drev, som man mener kan udløse en erstatning på de omkring 70 kroner.

DVD-drev regnes ganske vist i dag i vid udstrækning for at være noget, der hører fortiden til. I dag handler data-overførsler og -behandling langt mere om streaming og cloud.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere