Artikel top billede

(Foto: plain)

Kæmpe-forlig: Hundredetusindvis af brugere kan få op til 70 kroner i erstatning for køb af DVD-drev for mange år siden

Efter et massesøgsmål kan hundredetusindevis af amerikanere få op til 70 kroner udbetalt i erstatning. Eneste krav: De skal have købt en pc med DVD-drev for mange år siden.

Op til 10 dollar. Så meget kan en meget lang række amerikanere forvente at få udbetalt i erstatning, hvis de for mange år siden har købt et DVD-drev, enten monteret i en pc eller for sig selv.

Købte indbyggerne i 23 amerikanske delstater således et DVD-drev - DVD-ROM, DVD-RW eller en kombination - i perioden mellem april 2003 og december 2008, står de altså nu til at få udbetalt 10 dollar per enhed i erstatning.

Pengene kommer fra gruppen af hardware-producenter.

Sådan lyder det måske lidt mærkelige resultat af et forlig mellem CC og CCC.

Sagen strækker sig langt tilbage. Kort og godt handler den om, at 23 sagsøgere for mange år siden gik sammen om at søge erstatning fra en hel række hardware-producenter, som de beskyldte for at holde priserne for DVD-drevene kunstigt oppe via fælles aftale.

Hardwareselskaber har gennem årene fastholdt, at de aldrig har indgået fælles aftale om kunstigt opskruede priser.

Alligevel har fire af dem, nemlig Hitachi-LG, Panasonic, NEC og Sony, nu 14 år senere indvilget i at indgå forlig med sagsøgerne og betale i alt 865 millioner kroner i erstatning.

Tilbage står yderligere syv producenter, som fastholder, at de intet har gjort forkert.

De tæller en række forskellige datterselskaber af BenQ, Philips, Samsung, TEAC og Pioneer.

Det betyder dybest set, at sagen kan fortsætte i mange år endnu.

Gruppen bag massesøgsmålet, som kaldes for Optical Disk Drive Antitrust, har åbnet et website, hvor man kan indtaste sine data, hvis man mener, at man i perioden dengang har købt et DVD-drev, som man mener kan udløse en erstatning på de omkring 70 kroner.

DVD-drev regnes ganske vist i dag i vid udstrækning for at være noget, der hører fortiden til. I dag handler data-overførsler og -behandling langt mere om streaming og cloud.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere


ERP-trends 2023

Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på. Herunder hvordan den stadig mere udbredte – og uomgængelige – anvendelse af cloudservices vil påvirke dine muligheder for at få mest muligt ud af dine investeringer.

08. februar 2023 | Læs mere