Artikel top billede

(Foto: © Fotograf Carsten Andersen / Fotograf Carsten Andersen)

3 vil under 'ingen omstændigheder' betale løsepenge til hackere for vigtige kunde-data

3.600 kunders personfølsomme data er på spil i en større afpresningssag hos teleselskabet 3. Teleselskabet har dog tre grunde til, hvorfor det ikke vil betale løsesummen.

Teleselskabet 3 presses i disse dage af kriminelle, der ligger inde med brugerdata på anslået 3.600 3-kunder.

De kriminelle vil have et større millionbeløb fra 3 for at undlade at offentliggøre brugerdata, der blandt andet indeholder CPR-numre.

Men uanset hvor alvorlig en offentliggørelse af CPR-numre måtte være, vil 3 under ingen omstændigheder give efter for afpresningen og betale millionerne.

Det fortæller 3's kundedirektør, Sidsel Rosendal Olsen.

"Jeg kan garantere for, at vi under ingen omstændigheder vælger at udbetale løsesummen til gerningsmændene. På den måde lægger vi jo op til, at den slags kriminalitet kan betale sig," siger Sidsel Rosendal Olsen til Computerworld.

Men gambler I så ikke med jeres brugeres data? Det er brugernes CPR-numre, der kan blive offentliggjort?

"Det synes jeg ikke. Det er en ærgerlig situation, som både 3 og vores kunder står i. Men hvis vi giver efter over for afpresningen, er vi bare med til at føde en stigende og forfærdelig tendens med de her afpresninger i samfundet, og det vil vi ikke være med til," siger Sidsel Rosendal Olsen.

Derfor vil 3 ikke udlevere løsesum

Kundedirektøren kommer med tre specifikke grunde til, hvorfor 3 ikke vil betale løsesummen nu såvel som i senere situationer:

"For det første forhandler vi ikke med kriminelle uanset situationen. Det er simpelthen så træls, at afpresninger af den type i stigende grad sker hos danske virksomheder, og denne gang er det bare os, der er ramt. Den udvikling vil vi ikke bidrage til." 

"For det andet betaler vi ikke netop for at sikre vores kunders sikkerhed. Vi vil jo ikke passe på vores kunder, hvis vi gav de kriminelle pengene, for så opildner vi flere kriminelle, der efterfølgende tror, at man kan malke 3 for penge."

"For det tredje har vi ingen garanti for, at de kriminelle ikke vil bruge oplysningerne alligevel. Man har før set, at kriminelle enten efterfølgende har krævet flere penge eller alligevel har udnyttet eller offentliggjort oplysningerne."

Er imponeret over politiet

Teleselskabet 3 vil endnu ikke kommentere på, hvad der reelt er sket, og har overdraget sagen til politiet og anmeldt det til Nationale Cyber Crime Center (NC3).

"Vi er blevet positivt overraskede over, hvor alvorligt politiet tager sagen, og hvor hurtigt politiet reagerer. De [politifolkene, red] er knalddygtige, og jeg har en god fornemmelse for, at sagen nok skal blive løst," siger Sidsel Rosendal Olsen.

Sidsel Rosendal Olsen kan ikke fortælle yderligere om, hvordan lækket af personfølsomme data er sket, da efterforskningen stadig er i gang hos politiet, men du kan læse mere om, hvad du som 3-kunde selv kan gøre her:

Læs: Hackere har stjålet data tusindsvis af 3-kunder: Det skal du gøre om 3-kunde
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere