Artikel top billede

(Foto: © Fotograf Carsten Andersen / Fotograf Carsten Andersen)

3 vil under 'ingen omstændigheder' betale løsepenge til hackere for vigtige kunde-data

3.600 kunders personfølsomme data er på spil i en større afpresningssag hos teleselskabet 3. Teleselskabet har dog tre grunde til, hvorfor det ikke vil betale løsesummen.

Teleselskabet 3 presses i disse dage af kriminelle, der ligger inde med brugerdata på anslået 3.600 3-kunder.

De kriminelle vil have et større millionbeløb fra 3 for at undlade at offentliggøre brugerdata, der blandt andet indeholder CPR-numre.

Men uanset hvor alvorlig en offentliggørelse af CPR-numre måtte være, vil 3 under ingen omstændigheder give efter for afpresningen og betale millionerne.

Det fortæller 3's kundedirektør, Sidsel Rosendal Olsen.

"Jeg kan garantere for, at vi under ingen omstændigheder vælger at udbetale løsesummen til gerningsmændene. På den måde lægger vi jo op til, at den slags kriminalitet kan betale sig," siger Sidsel Rosendal Olsen til Computerworld.

Men gambler I så ikke med jeres brugeres data? Det er brugernes CPR-numre, der kan blive offentliggjort?

"Det synes jeg ikke. Det er en ærgerlig situation, som både 3 og vores kunder står i. Men hvis vi giver efter over for afpresningen, er vi bare med til at føde en stigende og forfærdelig tendens med de her afpresninger i samfundet, og det vil vi ikke være med til," siger Sidsel Rosendal Olsen.

Derfor vil 3 ikke udlevere løsesum

Kundedirektøren kommer med tre specifikke grunde til, hvorfor 3 ikke vil betale løsesummen nu såvel som i senere situationer:

"For det første forhandler vi ikke med kriminelle uanset situationen. Det er simpelthen så træls, at afpresninger af den type i stigende grad sker hos danske virksomheder, og denne gang er det bare os, der er ramt. Den udvikling vil vi ikke bidrage til." 

"For det andet betaler vi ikke netop for at sikre vores kunders sikkerhed. Vi vil jo ikke passe på vores kunder, hvis vi gav de kriminelle pengene, for så opildner vi flere kriminelle, der efterfølgende tror, at man kan malke 3 for penge."

"For det tredje har vi ingen garanti for, at de kriminelle ikke vil bruge oplysningerne alligevel. Man har før set, at kriminelle enten efterfølgende har krævet flere penge eller alligevel har udnyttet eller offentliggjort oplysningerne."

Er imponeret over politiet

Teleselskabet 3 vil endnu ikke kommentere på, hvad der reelt er sket, og har overdraget sagen til politiet og anmeldt det til Nationale Cyber Crime Center (NC3).

"Vi er blevet positivt overraskede over, hvor alvorligt politiet tager sagen, og hvor hurtigt politiet reagerer. De [politifolkene, red] er knalddygtige, og jeg har en god fornemmelse for, at sagen nok skal blive løst," siger Sidsel Rosendal Olsen.

Sidsel Rosendal Olsen kan ikke fortælle yderligere om, hvordan lækket af personfølsomme data er sket, da efterforskningen stadig er i gang hos politiet, men du kan læse mere om, hvad du som 3-kunde selv kan gøre her:

Læs: Hackere har stjålet data tusindsvis af 3-kunder: Det skal du gøre om 3-kunde
IT-JOB

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Manager Projects – Global Template manager

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Rollout Consultant
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere


ERP-trends 2023

Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på. Herunder hvordan den stadig mere udbredte – og uomgængelige – anvendelse af cloudservices vil påvirke dine muligheder for at få mest muligt ud af dine investeringer.

08. februar 2023 | Læs mere