Test af Samsung A5 (2017): Du behøver ikke betale i dyre domme for en god Samsung-telefon

Samsung A-serie er en familie af billigere, men stadig gode Samsung-telefoner, og de nyeste 2017-modeller er netop kommet på markedet. Vi har taget et kig på Samsung A5 til 3.100 kroner.

Du behøver ikke lægge penge i dyre domme for en flot Samsung-telefon, der ikke hakker sig igennem Android-systemet.

Samsung A3 og A5 er blevet opdateret med nyt hardware til 2017. Det er Samsungs to mellemrangerede smartphones, og hvis du ikke nødvendigvis har brug for en stor, skarp skærm og det allerbedste kamera, er A5 en stærk telefon, som dog sælges til en lidt for høj pris.

Vi har testet Samsung A5 for at se, hvad du får for pengene.

Flot Samsung'sk design
Samsung A5 har fået langt størstedelen af sit udseende og designsprog fra Samsung to sidste Galaxy-telefoner, S6 og S7. Telefonens kanter består af slidstærkt metal og bagsiden af en kurvet glasplade som på en Galaxy S7.

Det er en flot smartphone - også selv om den testede model blev leveret med farven norsk opdrætslaks også kendt som "den-politiske-ukorrekte-hudfarve"-farve, der ikke gør noget godt for nogen. Vælg i stedet A5 i guld eller blå.

Telefonen er IP68-certificeret, hvilket betyder, at den kan være under vand i en halv time, uden at den burde gå i stykker. Garantien dækker dog ikke vandskader ligesom på alle andre IP-certificerede telefoner. Snydt igen.

Se det mere om en forsikring mod regnvejr eller et spildt glas vand.

Der er plads til et MicroSD-kort på op til 256 GB, og der sidder en velfungerede, men lidt langsom fingerskanner under skærmen.

Læs også: Sådan overfører du nemt al indhold fra din gamle iPhone til din nye Android-telefon Flot skærm og middelmådige billeder
Telefonen er udstyret med en 5,2 tommer stor SuperAMOLED-skærm med en opløsning på 1.920 x 1.080 pixels (FullHD) og en pixeltæthed på 424 pixels.

Det er en flot og farverig skærm, og der er ingen grund til at savne en skærm med højere opløsning, og den kontrastrige AMOLED-skærm portrætterer fint både hjemmesider, billeder og video.

Da skærmen er bygget på AMOLED-teknologien, kan du have en besked med klokketal, dato og notifikationer på den slukkede skærm, uden at det burde kræve mere end et par procenter strøm på et døgn. En praktisk lille funktion.

Omvendt skal der også spares nogle steder, og det sker blandt andet på kameraet. A5 er udstyret med en 16 megapixel sensor med en blænde på f/1.9. Om dagen er billederne både flotte og farverige som forventet på en Samsung-telefon, men zoomer du ind, kan du godt se kameraets begrænsinger.

Det samme gælder om natten, hvor kameraet har meget svært ved at følge med. Den indbyggede efterbehandling flår billedet så voldsomt for at fjerne støj, at billederne bliver meget gnidrede at se på. En optisk billedestabilisator havde afhjulpet det problem.

Læs også: Test af Honor 8: Virkeligt meget telefon for pengene

Fin ydeevne - gammel software
I telefonen finder du en Samsung-produceret 1,9 MHz Exynos 7880-processor med otte kerner og dertilhørende 3 GB RAM.

Exynos 7880 er ikke Samsungs hurtigste mobilprocessor, og derfor vil du også til tider opleve langsomme overgange eller loading-tider.

Specielt ved tungere spil kan der godt forekomme noget ventetid. Ikke ofte og ikke særlig generende, men i højere grad end på de dyrere smartphones. 

Det er en telefon, som dog stadig let klarer de gængse apps som Facebook, YouTube, DR Radio, netbanker og Mobile Pay uden besvær. Desværre tynges telefonen af gammel software. Telefonen er udstyret med det nu forældede Android 6.0 til trods for at Android 7.0 udkom tilbage i august måned.

Android 7.0 burde få telefonen til at fungere både hurtigere og mere responsivt, men der er ingen dato for en 7.0-opdatering endnu.

Omvendt er batterilevetiden skøn. I testperioden kom vi nemt igennem en hele dag uden at ramme 30 procent resterende strøm, og den medfølgende hurtigoplader genoplader 80 procent strøm på bare en time.

Konklusion: Fin, men for dyr
Samsung A5 er en fin lille telefon, hvis man kan kalde en 5.2 tommer stor smartphone for lille. Den ligger godt i hånden og har ikke skyggen af billig plastisk, som Samsungs billige smartphones ellers tidligere har haft.

Ydeevnen er fin og skærmen ligeså, og den er både vandafvisende og har plads til et MicroSD-kort. Dog trækker både kamera og gammel software ned.

Det samme gør prisen på 3.200 kroner. For 3.100 kroner kan du købe sidste års LG G5, der på alle parametre er en bedre smartphone, en Honor 8 for 3.100 eller en OnePlus 3T for 3.600 kroner, hvis du kan leve med en større skærm og ikke at kunne købe telefonen i en fysisk butik i Danmark.

Og med de konkurrenter, er det svært at anbefale Samsung A5.

Læs også: Test: Huaweis nyeste smartphone er en af årets bedste Android-telefonerYtringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Premium
Sådan vil Udbetaling Danmark løse problemerne med nyt boligstøttesystem fra Netcompany: Se planen her
Interview: Når Udbetaling Danmark blåstempler lanceringen af det nye boligssystem skyldes det, at der spares mere end 20 millioner kroner hver måned i forhold til det gamle system. Selskabet erkender dog, at it-systemet har en række udfordringer. Læs her, hvordan de skal løses.
Computerworld
Ny-opdaget malware blokerer programmer som forsøger at slette den: Særligt windows 10 er ramt
En ny type malware er blevet opfanget, der både overvåger din computer og generer falske reklameindtægter til bagmændende. Og så har den en forkærlighed for Windows 10.
CIO
Henrik Jeberg om at arbejde i Silicon Valley: "Er du dygtig nok får du tilbud der får en til at falde ned af stolen."
Henrik Jeberg bor i San Francisco og er direktør i Hampleton Partners, der rådgiver om opkøb med særligt fokus på teknologi. Hør ham fortælle om forskellen på Danmark og Silicon Valley - og om nogle af de vilde forhold der hersker i verdens ubestridte tech-hovedstad.
Job & Karriere
KMD opsagde tryghedsaftaler med medarbejderne få måneder før 300 medarbejdere blev outsourcet til IBM
KMD har i løbet af foråret opsagt to såkaldte tryghedsaftaler med en del af selskabets medarbejdere. Når aftalerne stopper ved udgangen af 2018, er de pågældende medarbejdere ikke længere berettiget til særlig godtgørelse. Det kan få konsekvenser, hvis IBM som forventet skærer i antallet af de 300 KMD-medarbejdere, som selskabet overtager.
White paper
Sådan indfrier du virksomhedens digitale potentiale - og her giver det mest værdi at starte
Digitalisering er det altafgørende omdrejningspunkt for mange virksomheder. Men hvor tager man fat, så det giver mest værdi? EG har identificeret fem helt centrale områder, hvor der typisk er et perfekt match mellem virksomhedens behov og de teknologiske muligheder. Læs dette whitepaper og få indblik i, hvordan vidt forskellige virksomheder har grebet det an. 14 sider på dansk.