TOPNYHED:IT Relation køber mægtige Itadel

Artikel top billede

"Det lignede noget, der lige så godt kunne stå på siden af et rumskib på vej til Mars"

Her er historien om, hvordan AMD's nye topprocessor kom til at hedde 'Ryzen' - og hvad den mystiske cirkel i logoet egentlig betyder.

Chipgiganten AMD har længe haltet bagefter mægtige Intel på markedet for chip til pc'er.

Seneste forsøg på at komme på omgangshøjde er top-processoren Ryzen, som AMD lancerede i december i fjor.

Det kan læse mere om Ryzens specifikationer her: Her er fem ting du skal vide om Ryzen: AMD's nye kæmpesatsning som skal udfordre Intel.

Oprindeligt havde AMD imidlertid givet processoren et helt andet navn, men selskabet var tvunget til sent i processen at ændre navnet til Ryzen.

Zen var passende

Tidligt i udviklingsforløbet havde AMD besluttet sig for, at processoren skulle hedde ‘Zen.'

Ifølge Computerworlds amerikanske nyhedsbureau blev navnet valgt af ingeniøren Mike Clark, der stod i spidsen for arbejdet med at udvikle arkitekturen til den nye processor.

Grund: Han mente, at navnet repræsenterede den balance, som han så i processorens forskellige design-sider.

Der opstod imidlertid hurtigt problemer. For AMD opdagede, at selskabet ikke kunne registrere Zen-navnet som beskyttet varemærke på det amerikanske marked, hvilket det regnede for afgørende.

For at registrere et navn som beskyttet varemærke kræves det nemlig, at varemærket er ‘stærkt og unikt.' Men der er i forvejen registreret en flere hundrede ‘Zen'-agtige varemærker på det amerikanske marked, blandt andet ZenFone, ZenDesk, ZenFolio, ZenCash, Zenfolio, Zenefits og så videre.

'Horizon' uden 'ho'

Det førte til, at AMD henvendte sig til et af de mange bureauer, der er specialiseret i at udvikle interessante produktnavne.

"Og her blev der smidt en del ting i gryden. En af ideerne var tage ordet ‘horizon' og fjerne ‘ho'et' og så stave det som ‘rizon.' Af en eller anden grund hang det fast, men det fængede alligevel ikke helt," siger AMD's marketingchef John Taylor til Computerworlds amerikanske nyhedsbureau.

AMD-folkene kunne ifølge ham imidlertid godt lide konceptet om, at den nye processor er en platform, der er designet til at tage brugeren til fjerne horisonter, når det gælder computere, som han siger.

Mod rummet

Internt i AMD var der også input - nemlig fra en gruppe medarbejdere med interesse i rumfart.

De gjorde opmærksom på det lille rumfartøj New Horizon, der i midten af 2015 passerede Pluto.

Det fik AMD til at ændre navnet til New Horizon, som blev anvendt til præsentationen af arkitekturen i december.

"Det syntes vi havde en slags ‘cool quality' over sig,' siger John Taylor.

"Men så en dag sagde vi: Okay, vi har denne Zen-værdi, og vi har ordet ‘rizon,' som vi kan lide," siger han.

Det blev først til Rizen. Og efter AMD ifølge marketingdirektøren begyndte at ‘lege lidt' med stavemåden, blev det til ‘Ryzen.'

Det skyldtes blandt andet, at AMD var bekymret for, at brugere kunne forveksle ‘Rizen' med ‘risen, hvilket ville ødelægge både zen- og horizon-tanken bag navnet.

Desuden mente AMD's designere, at ‘Ryzen' så bedre ud, når navnet blev trykt på processorerne og på indpakningen.

"Hver gang vi så på navnet, syntes vi, at ordet så hurtigt ud, og at det lignede noget, der lige så godt kunne stå på siden af et rumskib på vej til Mars," siger John Taylor.

Cirklen bag

I Ryzen-logoet optræder en cirkel bag selve ordet.
Den ujævnt malede cirkel stammer fra japansk kalligrafi, hvor den omtales som en såkaldt ‘enso.'

Her repræsenterer en helt lukket cirkel perfektion, mens en delvist åben cirkel repræsenterer udvikling og vækst.

AMD betragter ‘enso'en' som et ‘ubrudt kreativt penselsstrøg,' der ‘repræsenterer den menneskelige kreative ånd.'

"For der er jo masser af mennesker, der udretter fantastiske ting på internettet hver eneste dag," lyder det fra John Taylor.

Selve bogstavtypen - fonten - er også udviklet af AMD selv med udgangspunkt i streng symmetri, som skal afspejle Zen-ideen, lyder det.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Internationale dataoverførsler: Bananrepublikker og spionage

Det er nu lovpligtigt at dokumentere beskyttelsesniveauet af persondata, når de overføres til tredjelande. Vi sætter derfor fokus på, hvordan virksomhederne styrer deres internationale dataoverførsler fri af tredjelandes overvågning. Vi dykker samtidig ned i hele det spegede kompleks omkring Schrems II, FISA 702 og EO 12.333, og hvordan det spiller sammen med dansk fortolkning og praksis.

25. maj 2021 | Læs mere


Premium
IT Relation på opkøbstogt: Itadel er femte opkøb på blot seks måneder: Nærmer sig nu omsætning på halvanden milliard kroner
Itadel med mere end 300 medarbejdere bliver IT Relation femte opkøb siden december. Med købet nærmer IT Relations sig en omsætning på halvanden milliarder kroner og runder nu 1.000 medarbejdere.
Computerworld
Hackergruppe bag Colonial Pipeline-nedbrud angriber nu Toshiba: Har stjålet 740 gigabyte data med følsomme oplysninger
Hackergruppen DarkSide har nu angrebet it-giganten Toshiba. Det sker blot en uge efter, at de it-kriminelle tvang USA's største brændstofledning i knæ.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Ryk SAP-workloads i skyen – og tag alle de kendte fordele med
SAP-kunder verden over har gennem de seneste 15 år draget fordel af løsninger baseret på NetApps ONTAP-data management-platform. Herunder en mere sikker og stabil drift samt forenklet administration, hvilket er afgørende for at gennemføre projekter effektivt og for at reducere deres risikoprofil. Gennem de seneste år er det i høj grad også blevet muligt at rykke SAP-workloads i skyen, og det ønsker mange virksomheder rimeligvis at drage fordel af – men uden at sige farvel til mulighederne med NetApp ONTAP. I dette whitepaper stiller vi skarpt på mulighederne for at indarbejde NetApp Cloud Volumes ONTAP and Azure NetApp Files som del af en SAP-strategi baseret på Microsoft Azure.