Artikel top billede

Ny teknologi fra Facebook og Nokia øger undersøisk fiber-kabels kapacitet med 2,5 gange

Nokia Bell Labs og Facebook har udviklet ny teknologi, der øger kapaciteten i fiber-optiske kabler med op til 2,5 gange. Det er tæt på det absolut maksimale, lyder det fra selskaberne.

Behovet for kapacitet stiger hele tiden, og det bliver kun endnu voldsommere, når eksempelvis Internet of Things og virtual reality rigtigt slår igennem, mener de.

Det er noget, som de store it-selskaber erkender, og Facebook og Nokia har nu fundet en metode til at øge kapaciteten i de store fiber-optiske kabler, der blandt andet transporterer data under Atlanterhavet, ganske betragteligt.

Et af de store Atlanterhavs-kabler på 5.500 kilometer - AEConnect (America Europe Connect) kobler Kilalla, Irland og New York, USA, sammen, og det er på dette kabel, at de to selskaber har testet den nye fiber-optiske teknologi.

Den er udviklet af Nokia Bell Labs. Ifølge selskabet er den så effektiv, at den bringer datamængderne ganske tæt på fiberkablernes absolut maksimale kapacitet.

De fiberkabler, som Facebook normalt anvender, har normalt en kapacitet på 13Tbps. Med den nye teknologi kan denne kapacitet øges til 32Tbps.

Den nye teknologi udnytter, at kapaciteten i fiber-optiske kabler som udgangspunkt kan øges alene ved at tilføre nyt udstyr i hver ende af kablet. Dermed slipper man altså for at gøre noget ved selve kablet.

Nokia peger dog på, at alle fiber-kabler er forskellige og at deres evne til at flytte data afhænger af eksempelvis længde, glassets karakteristika og lignende.

Den nye teknologi hedder PCS (‘Probabilistic Constellation Shaping'). Den gør det muligt for netværket af ‘skifte gear,' lyder fra Nokia.

"Et netværk skifter mellem forskellige gear for at transportere data mest effektivt. Det udstyr, som vi kender i dag, har imidlertid kun ganske få af disse gear. Det ændrer PCS helt på," lyder det fra Kyle Hollasch, marketingdirektør i Nokias optiske netværks-forretning.

Ifølge gør teknologien nemlig, at udstyret hele tiden skifter frekvens - lidt ligesom ‘million-gear' på en knallert.

Ifølge Nokia Bell Labs anvender teknologien såkaldte quadrature amplitude modulation-formater (QAM) til hele tiden at justere transporten ind efter den givne, maksimale kapacitet i et fiberoptisk kabel.

Ifølge Nokia vil PCS-teknologien være klar til udrulning inden for de kommende tre år.

Mark Zuckerberg har tidligere peget på, at kapacitets-krævende virtual reality bliver en af de vigtigste teknologier for sociale medier i fremtidens, mens video i høj opløsning allerede i dag er et krav.

Således anbefaler Netflix for eksempel alle brugere at anvende bredbåndsforbindelser på mindst 5Mpbs - og endda 25Mpbs til Ultra HD.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere