Købsguide: Fem ting du skal vide før du køber AMD's nye Ryzen-processorer

Intel som enehersker i processorland kan meget vel være ovre med AMD's nye Ryzen-processorer, men inden du løber ud og investerer den førstefødtes børneopsparing i nye AMD-chips, bør du læse denne købsguide.

Efter næsten et årti med middelmådige processorlanceringer fra AMD er det amerikanske selskab endelig klar med nyt silicium til både entusiaster og gamere i form af Ryzen 7 og til almindelige brugere i form af de netop offentliggjorte Ryzen 5.

Og du bør som minimum overveje AMD hvis du står over for en opgradering af dit hjemme-setup, gamer-rig eller din workstation på kontoret.

AMD's Ryzen-processorer har allerede vist sig i visse applikationer at være bedre end Intels tilsvarende processorer. Til gengæld er den markant billigere end Intels produkter.

For at lette beslutningen om, hvorvidt du skal vælge processoren fra Intel eller AMD, har vi samlet en lille liste over informationer, som du bør kende. Vi vil også meget gerne høre, hvad du selv tænker om AMD's nye Ryzen-chips, så smid en kommentar i bunden af artiklen.

1. Bygger (endelig) på moderne teknologi
AMD's nye Ryzen-processorer bygger på selskabets nye 14 nm (nanometer) arkitektur kaldet Zen, hvilket er et gigantisk skridt over AMD's tidligere processorer, der var bygget på 32- og 28 nm-arkitektur.

Hver eneste kerne i chipsættet kan ifølge AMD håndtere instruktioner godt 50 procent hurtigere end tidligere processorer.

Det er ikke alene interessant at se en kraftfuld processor, men Ryzen er mest imponerende på grund af sin pris. AMD's nye topprocessorer, Ryzen 7, viser sig at være mere kraftfulde end Intels tilsvarende otte-kernede, 16-trådede processorer - men til under den halve pris.

Den nye Zen-arkitektur byder dog på mere end blot rå regnekraft. Advanced SenseMi er navnet på en samling funktioner, der indebærer integreret "kunstig intelligens," der automatisk overvåger applikationers brug af kernerne og optimerer forløbet eller "Precision Boost," der justerer processorens clock-hastighed i realtid med en forskel på 25MHz.

Vigtigst er dog, at AMD nu udnytter SMT - simultant multi-threadning på alle sine Ryzen-processorer og ikke kun top-produkterne, som Intel gør med sin SMT kaldet Hyper-threading.

Ligeledes kan overclocke alle Ryzen-processorer, men dem med et X-efter versionsnummeret kan overclockes i højere grad.

Du kan læse mere om navnet "Ryzen" her: "Det lignede noget, der lige så godt kunne stå på siden af et rumskib på vej til Mars" 2. Det kræver Ryzen
De nye Ryzen-processorer benytter AMD's nye socket kaldet AM4.

Ryzen-motherboards trækker endelig AMD ind i den moderne tid med support for 10gbps USB 3.1 (2.gen)-porte, NVMe, M.2 SSD'er og lignende. Alt det som Intel-brugere har haft i flere år.

Med kravet til AM4-socket kan du altså ikke kun gå ud og købe en ny Ryzen 7-processor, uanset om du kommer fra Intel eller ældre AMD-chips.

Med et nyt motherboard er der også brug for nye RAM-stænger. AM4-bundkort udnytter DDR4-hukommelse, hvilket er godt på grund af hurtigere og strømbesparende hukommelse, men skidt på grund af den høje pris på DDR4-stænger.

Kommer du fra en ældre AMD-computer, har du også brug for en ny køler, med mindre du køber en sammen med processoren.

De gamle AM3-kølere passer ikke til de nye AM4-boards, med mindre bundkortet specifikt kan klare både de gamle og nye som eksempelvis bundkortet Asus Crosshair VI Hero.

Der er flere danske leverandører, som tilbyder samlede pakker med både bundkort, processor og DDR4-RAM, for at lette indkøbet. Vær dog opmærksom på, at der ser ud til at være mangel på AM4-bundkort i øjeblikket.

3. Det skal være Windows 10
Et andet krav til de nye Ryzen-processorer er, at du ikke kan bruge Windows 7 eller 8.1, men kun Windows 10.

Læs mere her: Microsoft blokerer for opdateringer til Windows 7 og 8.1 på de nyeste AMD- og Intel-processorer

Reelt set kan du godt installere Windows 7 eller 8.1, men Microsoft tilbyder ikke opdateringer til de to aldrende systemer på både AMD's Ryzen 7 og Intels Sky Lake- og Kaby Lake-processorer, så du vil køre på et usikkert system.

Kun Windows 10 vil modtage opdateringer.  

Det er et krav fra Microsoft side, hvilket formodentligt sker for at presse flere til at benytte Windows 10 fremfor 7 eller 8.1. Særligt gamere har vist sig at være stædige og ønsker ikke at opgradere til Windows 10.

Du har selvfølgelig også muligheden for at installere Linux.

Priser og modeller
AMD lancerer tre serier af Ryzen-processorer, hvoraf to allerede er blevet præsenteret.

Ryzen 7 er top-processorerne, der sidestilles med Intels Core i7-processorer. Ryzen 7 er allerede blevet sat til salg - også i danske butikker - og findes i tre modeller:

Ryzen 7 1700, 8-kerner/16-tråde, 3,0/3,7 Ghz: 2.950 kroner.
Ryzen 7 1700X, 8-kerner/16-tråde, 3,4/3,8 Ghz: 3.350 kroner.
Ryzen 7 1800X, 8-kerner/16-tråde, 3,6/4.0 Ghz: 4.350 kroner.

Sammenligner du Ryzen 7 1800X med Intels bedste 8-kernede processor, Core i7 6900K, er 1800K bedre i flere applikationer, men til under den halve pris. 

Ryzen 5 er AMD's pendant til Intels Core i5, som kommer i salg fra d. 11 april.

Her er endnu ingen danske priser for Ryzen 5 eller uafhængige tests, men du kan læse mere om de amerikanske priser her: AMD lancerer næste omgang Ryzen-processorer: Det kommer Ryzen 5 til at koste

Ryzen 3 bliver AMD's budget-processorer rettet mod Intels Core i3-processorer og forventes at udkomme i løbet af den anden halvdel af 2017.

Ydeevne... og var der ikke noget med spil?
De første tests af Ryzen 7-processorerne faldt ud til AMD's fordel med flotte resultater i benchmarks som Cinebench og programmer som Handbreak og Premiere Pro.

Blandt andet gav Ryzen 7 1800X et bedre resultat i Cinebench end den 4.000 kroner dyrere Intel i7-6900K-processor, og måske endnu mere imponerende var den 5.000 kroner billigere Ryzen 7 1700 kun en smule efter.

Omvendt faldt Ryzen-processorerne underligt udenfor, når der blev testet med diverse spil. Ryzen-processorerne sakkede bagud sammenlignet med Intels, når man skruede ned for alle de grafiske indstillinger og kun lod processoren klare arbejdet i spil som Rise of the Tomb Raider.

Forskellen var dog ikke-eksisterende, når der blev tilføjet et grafikkort, viste PCworlds store test af Ryzen 7, så har du tænkt dig at købe Ryzen 7 til dit nye gaming-rig og samtidig erhverve dig et relativt nyt grafikkort i samme omgang, har du intet at frygte.

AMD selv forklarer, at de lavere framerate-tal i spil skyldes manglende optimering fra spilproducenterne. Store spilproducenter som Bethesta har allerede meldt ud, at firmaets spil snart vil blive opdateret med bedre Ryzen-support.

Kan betyde billigere Intel-processorer
Imens alt lyder godt ved de nye AMD-processorer trods lidt polemik ved spil ved lave indstillinger, kan der stadig være grund til at blive på Intels platform.

Intel har længe siddet på tronen uden nogle former for konkurrenter på markedet for computer-processorer og har derfor kunne sætte prisen højt. Den nye konkurrence fra AMD kan dog vise sig at være katalysator for billigere Intel-produkter på sigt.

Ligeledes skal du også se efter, hvad du har brug for i din computer. De fleste spil har ikke brug for en 8-kernet processor, så en Intel Core i7-7700K med fire kerner kan være et billigere alternativ, hvis du kun har brug for computeren til spil.

Hvad overvejer du selv? Fortæl os din mening i kommentarfeltet.

Læs også: Kampen om at have det kraftigste grafikkort intensiveres: Nvidia og AMD i hård kampFlere dybdegående Computerworld artikler

Morgen-briefing: HP-direktør: Danmark har ikke råd til at vente et år på ny digitaliseringsstrategi / Cbrain ser lysere på 2020 / Unity vil hjælpe små spiludviklere med at vokse

Morgen-briefing: HP-direktør: Danmark har ikke råd til at vente et år på ny digitaliseringsstrategi / Cbrain ser lysere på 2020 / Unity vil hjælpe små spiludviklere med at vokse / Rekordmange digitale meddelelser fra det offentlige under coronakrisen / Nyt værktøj skal gøre lokal udrulning af digital infrastruktur mere smidig / Logitech har tjent tykt på corona / Verizon Business udruller privat 5G på globalt plan / “Ingen bliver hacket”, sagde Trump (og glemte, at hans egne hoteller er blevet hacket) / Nintendo har solgt 365 procent flere spilkonsoller end Xbox

Microsoft indgår partnerskab med SpaceX: Nye Azure-datacentre skal have leveret internet fra rummet
Nu kan du streame dine Xbox spil på iPhone og iPad
Intel sælger ud: Sydkoreanere køber Intels NAND-forretning for 75 milliarder kroner
Hvis der er en patch, hvad er så problemet?
Sverige forbyder kommende operatører at anvende udstyr fra Huawei og ZTE i kommende 5G-net
Dating.dk dømt i retten: Skal betale bøde på 100.000 kroner for vildledning om priser og vilkår
1 Morgen-briefing: Corona-handel får danske netbutikker til at tro på solid vækst / Danske Falcon.io understøtter nu Instagram Messaging / Visma investerer i kvindeligt cykelhold på topplan med dansk rytter


Premium
Uden konkurrence: Netcompany vinder ordren på en ny norsk smittestop-app
Netcompany vandt ordren om at levere en ny smittestop-app til Norge. Trods stor interesse fra norske it-firmaer var Netcompany eneste byder på opgaven, da fristen udløb 20. oktober.
Computerworld
Kinesiske OnePlus slipper vild telefon løs: Byder på et snedigt batteri-trick
Mobilproducenten OnePlus nye toptelefon byder på et uset batteri-trick - den lader usædvanlig hurtigt op.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan kan du arbejde effektivt uanset tid, sted og type af enhed
Hvad nu hvis dit arbejde, din information, dine processer og teknologien bag ved, var organiseret på en måde så det passede til din organisation – alt sammen guidet af en intelligent udgave af det digitale arbejdsrum? Det er visionen bag Atea og Citrix´s samarbejde med digital workspace – en smartere og mere effektiv måde at arbejde på. I dette whitetpaper kan du derfor læse om, hvordan du kan skabe et mere effektivt og brugervenligt arbejdsrum uanset tid, sted og enhed. En løsning der på en gang er både enkel og som sætter brugeren i centrum.