Artikel top billede

Apple giver kold skulder til Wikileaks: "Vi samarbejder ikke med folk, der truer vores brugere"

Wikileaks-stifter hævder at have et samarbejde med tech-giganter. Det afviser Apple: Vi koordinerer ikke med folk, der truer vores brugere.

Den kontroversielle organisation Wikileaks bebudede i sidste uge, at tjenesten nu indleder et samarbejde med tech-giganter som Apple, Microsoft og Google.

Samarbejdet betyder ifølge Wikileaks-stifter Julian Assange, at organisationen vil informere virksomhederne, når organisationen kommer i besiddelse af dokumenter, der indeholder oplysninger om sårbarheder i virksomhedernes produkter.

Men Wikileaks' udmeldning får en særdeles kølig modtagelse fra Apple, der afviser, at der skulle eksistere et samarbejde med Julian Assange og Wikileaks.

"Vi har ikke forhandlet med Wikileaks om noget som helst," siger Apple i en udtalelse, der er sendt til erhvervsmediet Business Insider.

I udtalelsen lyder det ligeledes fra Apple:

"Vi kæmper en utrættelig kamp for at beskytte vores brugeres sikkerhed og privacy, og derfor billiger vi heller ikke tyveri eller koordinerer med folk, der ønsker at true og skade vores brugere."

Læs også: WikiLeaks samarbejder med tech-giganter: Deler viden for at lukke CIA's spionhuller

Kan gøre som alle andre

I udtalelsen til Business Insider slår Apple fast, at Julian Assange og Wikileaks på lige fod med alle andre er velkomne til at indberette bugs via Apples standardprocedure. 

"Vi har givet dem (Wikileaks, red) instruktioner til, hvordan de kan indberette oplysninger gennem vores normale procedure og under standard-vilkår, men indtil videre har vi ikke modtaget oplysninger, som ikke allerede er blevet offentliggjort."

En lignende udmelding kommer ifølge Business Insider fra Microsoft, der til mediet oplyser: 

"Wikileaks har kontaktet os via mailadressen secure@microsoft.com, og vi har behandlet henvendelsen som enhver anden henvendelse fra en bruger, der har fundet en fejl," lyder det fra talsmand ifølge Business Insider. 

Læs også: Nyt læk afslører CIA's hemmelige værktøjer til overvågning - afsløringerne kan få store konsekvenser

Stillede krav

Ifølge det amerikanske medie Motherboard har Assange kontaktet Apple, Google og Microsoft via mail, men ifølge mediet har Wikileaks-stifteren ikke informeret virksomhederne om konkrete bugs eller sårbarheder i deres produkter.

I stede gjorde Assange det klart, at Wikileaks kun vil dele detaljer om sårbarheder med virksomhederne såfremt de lever op til en række betingelser.

Eksempelvis blev virksomhederne mødt af et krav om, at de skal leve op til en deadline på 90 dage. Hvis virksomhederne ikke inden deadlines udløb ikke har rettet op på sårbarhederne, vil Wikileaks - uden at skele til eventuelle skadevirkninger - offentliggøre sårbarhederne.

Kommer efter stort læk

Wikileaks udmeldinger kommer efter, at organisationen for nylig lækkede en stribe hackerværktøjer fra CIA, der angiveligt kan bruges til at udnytte svagheder i tech-giganternes produkter.

I de lækkede dokumenter kom det blandt frem, at CIA går målrettet efter at udnytte svagheder i blandt andet Apples iPhone og i fjernsyn fra Samsung.

Ifølge Wikileaks er de lækkede dokumenter blot en del af en større dokumentsamling, som løbende vil blive offentliggjort.

Læs også:

Her er den vigtige lære for danske virksomheder efter gigantisk CIA-læk

Sådan reagerer Apple, Samsung og Microsoft på afsløringen af CIA-overvågning i populære produkter
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere