Artikel top billede

Apple giver kold skulder til Wikileaks: "Vi samarbejder ikke med folk, der truer vores brugere"

Wikileaks-stifter hævder at have et samarbejde med tech-giganter. Det afviser Apple: Vi koordinerer ikke med folk, der truer vores brugere.

Den kontroversielle organisation Wikileaks bebudede i sidste uge, at tjenesten nu indleder et samarbejde med tech-giganter som Apple, Microsoft og Google.

Samarbejdet betyder ifølge Wikileaks-stifter Julian Assange, at organisationen vil informere virksomhederne, når organisationen kommer i besiddelse af dokumenter, der indeholder oplysninger om sårbarheder i virksomhedernes produkter.

Men Wikileaks' udmeldning får en særdeles kølig modtagelse fra Apple, der afviser, at der skulle eksistere et samarbejde med Julian Assange og Wikileaks.

"Vi har ikke forhandlet med Wikileaks om noget som helst," siger Apple i en udtalelse, der er sendt til erhvervsmediet Business Insider.

I udtalelsen lyder det ligeledes fra Apple:

"Vi kæmper en utrættelig kamp for at beskytte vores brugeres sikkerhed og privacy, og derfor billiger vi heller ikke tyveri eller koordinerer med folk, der ønsker at true og skade vores brugere."

Læs også: WikiLeaks samarbejder med tech-giganter: Deler viden for at lukke CIA's spionhuller

Kan gøre som alle andre

I udtalelsen til Business Insider slår Apple fast, at Julian Assange og Wikileaks på lige fod med alle andre er velkomne til at indberette bugs via Apples standardprocedure. 

"Vi har givet dem (Wikileaks, red) instruktioner til, hvordan de kan indberette oplysninger gennem vores normale procedure og under standard-vilkår, men indtil videre har vi ikke modtaget oplysninger, som ikke allerede er blevet offentliggjort."

En lignende udmelding kommer ifølge Business Insider fra Microsoft, der til mediet oplyser: 

"Wikileaks har kontaktet os via mailadressen secure@microsoft.com, og vi har behandlet henvendelsen som enhver anden henvendelse fra en bruger, der har fundet en fejl," lyder det fra talsmand ifølge Business Insider. 

Læs også: Nyt læk afslører CIA's hemmelige værktøjer til overvågning - afsløringerne kan få store konsekvenser

Stillede krav

Ifølge det amerikanske medie Motherboard har Assange kontaktet Apple, Google og Microsoft via mail, men ifølge mediet har Wikileaks-stifteren ikke informeret virksomhederne om konkrete bugs eller sårbarheder i deres produkter.

I stede gjorde Assange det klart, at Wikileaks kun vil dele detaljer om sårbarheder med virksomhederne såfremt de lever op til en række betingelser.

Eksempelvis blev virksomhederne mødt af et krav om, at de skal leve op til en deadline på 90 dage. Hvis virksomhederne ikke inden deadlines udløb ikke har rettet op på sårbarhederne, vil Wikileaks - uden at skele til eventuelle skadevirkninger - offentliggøre sårbarhederne.

Kommer efter stort læk

Wikileaks udmeldinger kommer efter, at organisationen for nylig lækkede en stribe hackerværktøjer fra CIA, der angiveligt kan bruges til at udnytte svagheder i tech-giganternes produkter.

I de lækkede dokumenter kom det blandt frem, at CIA går målrettet efter at udnytte svagheder i blandt andet Apples iPhone og i fjernsyn fra Samsung.

Ifølge Wikileaks er de lækkede dokumenter blot en del af en større dokumentsamling, som løbende vil blive offentliggjort.

Læs også:

Her er den vigtige lære for danske virksomheder efter gigantisk CIA-læk

Sådan reagerer Apple, Samsung og Microsoft på afsløringen af CIA-overvågning i populære produkter
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Skab en bedre bundlinje ved at gentænke rammerne i kampen om fremtidens talenter

Mennesker er forskellige og medarbejdere arbejder forskelligt. Nøglen til succes for fremtidens virksomheder er at tage udgangspunkt i de ansattes forskellige og individuelle behov. Kort sagt behandler du dine medarbejdere ens ved at behandle dem forskelligt

07. februar 2023 | Læs mere


Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere