Efter fem års udvikling: Slut med Ubuntu på telefoner og tablets

Canonical slukker for al udvikling i selskabets "Unity"-brugerflade. Dermed dør drømmen om blandt andet Ubuntu-telefoner og tablets. I stedet vil Ubuntu benytte Gnome-fladen.

I et blogindlæg dræber Mark Shuttleworth, manden bag Canonical og Ubuntu, drømmen om Unity8-brugerfladen og Ubuntu-telefoner.

Canonical stopper al udvikling og investering i sin Unity-brugerflade til Linux, og Ubuntu vil i stedet benytte Gnome-grænsefladen fra næste store opdatering. Unity er den grafiske overflade i Ubuntu, som nu erstattes af Gnome. 

Med udviklingsstoppet i Unity-fladen dør også drømmen om Ubuntu-telefoner og tablets samt hele Canonicals ambitiøse "Convergence"-platform.

Det er et gigantisk nederlag for Canonical, der satsede alt på at få Linux-distributionen ud på de mobile platforme.

"Vores mål er at investere i områder, der kan give vækst til virksomheden, og det kan den mobile platform ikke. Det gør mig personlig ondt, men jeg lytter til markedet," forklarer Mark Shuttleworth i sit blogindlæg.

Continuum?
Ubuntus ambitiøse "Convergence"-projekt mindede i høj grad om Microsofts plan om, at Windows 8 og nu Windows 10 kan bruges både på tablet og computer. 

Ubuntu forsøgte at bygge et system til smartphones, tablets, servers og pc'er, men lavede mange af de samme fejl, som Microsoft foretog sig i Windows 8-æraen med tvungne touch-elementer på desktop-maskiner.

Hele Canonicals udvikling af Unity-brugerfladen blev af mange Linux-brugere anset som et dumt træk, da open source-projekter som Gnome allerede gjorde det samme, og at Ubuntu ikke hørte til på tablets og smartphones. 

Desuden var der kun få relativt ukendte producenter af smartphones, der tog Ubuntu som styresystem til sig, og telefonerne nåede aldrig at blive solgt som andet en udvikler-enheder. 

En af de mest ambitiøse Indiegogo-kampagner nogensinde var ligeledes en Ubuntu-telefon, der kunne omdannes til en computer, men det skyhøje beløb blev ikke nået.

Læs også: Ubuntu-telefonens fiasko var en vild succes

Fremtiden er skyen
I sit blogindlæg skriver Mark Shuttleworth også, at Ubuntu på mobiltelefoner ikke er fremtiden for hverken Canonical eller Ubuntu.

I stedet er fokus på cloud og IoT.

Ubuntu er en populær Liux-distro i server-verdenen, ligesom en stor del af de eksisterende IoT-systemer og produkter bygger på Ubuntu.

Mark Shuttleworth lover dog, at Canonical stadig målrettet vil udvikle mod Ubuntu til desktops.

Ubuntu er en af de mest populære Linux-distroer, blandt andet fordi det er en af de mest brugervenlige og letforståelige distroer. 

Tilbage i 2015 testede vi en Ubuntu-telefon sammen med en telefon fra selskabet Jolla, og dengang var vi ikke imponerede.

Læs også: Alternativer til iOS, Android og Windows Phone: Vi har testet Jolla Phone og Ubuntu Phone
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Customer Experience 2021 - fokus på CX-strategi og teknologi til at forankre kundeoplevelsen

De gode kundeoplevelser er altafgørende for virksomheden, og netop derfor er det nødvendigt at have fokus på CX-strategi og teknologi, der kan være med til at forbedre kundeoplevelsen endnu mere. Det kræver tid og ressourcer, men det gavner hele virksomheden på lang sigt.

03. december 2020 | Læs mere


Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere


Er du klar til at rekruttere de attraktive it-talenter i 2021?

Hvad betyder aller mest for danske it-kandidater, og har corona været med til at skubbe til it-kandidaternes værdisæt? Det gennemgår vi på denne times webinar, hvor der naturligvis også vil være plads til spørgsmål og mulighed for videre dialog.

10. december 2020 | Læs mere


Premium
Forsvarets cyberenhed advarer danske virksomheder: Vi står over for alvorlige trusler fra hackerne
Nye værktøjer. Nye ofre. Nye afpresningsmetoder. De cyberkriminelle har ikke ligget på den lade side under corona-pandemien, viser ny trusselsrapport fra Center for Cybersikkerhed.
Computerworld
Bitcoinen nåede lige at kulminere igen – men så kom krakket
Der blev sat en ny rekord for bitcoinens værdi i år – men godt 24 timer efter blev der høvlet næsten 20.000 kroner af den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.