Artikel top billede

(Foto: scyther5 / scyther5)

Sådan organiserer nigerianske bander cyber-svindel i Danmark: Hyrer dansk arbejdskraft på det mørke net

Danske virksomheder og myndigheder rammes i øjeblikket hårdt af CEO-fraud, og senest er Statens Museum for Kunst blevet franarret mere end 800.000 kroner. De falske direktører organiseres af afrikanske bander, der hyrer dansk arbejdskraft på det mørke internet.

"Dansksproget støtte tilbydes til dit email-baserede projekt."

Sådan formuleres et typisk opslag på det mørke internets job-fora, hvor afrikanske internet-bander finder lokal europæisk arbejdskraft til såkaldt CEO-fraud.

"Den slags formuleringer ser vi ofte. Det er meget professionelt, og disse mennesker har tilsyneladende ingen skam i livet," siger Rik Ferguson, der er sikkerhedsrådgiver for Europol og vicedirektør for sikkerhedsforskning hos japanske Trend Micro.

Ferguson har kigget nærmere på, hvordan kriminelle bander fra Afrika organiserer den bølge af sofistikerede CEO-frauds, der i øjeblikket skyller ind over europæiske lande.

Senest gik det ud over Statens Museum for Kunst, hvor ansatte blev narret til at overføre 805.000 kroner.

Der skal gode dansk-kundskaber til at overbevise ansatte om, at man er direktør i en virksomhed.

Men Ifølge Rik Ferguson bugner det mørke internet med deciderede job-portaler, hvor europæere tilbyder deres sproglige ekspertise til CEO-fraud.

"Det meste af det stammer faktisk fra Nigeria. Overraskende nok, når de nu snakker flydende dansk, engelsk, tysk og alle de andre europæiske sprog. Men der er mange lokale freelancere at trække på, som kan gøre CEO-fraud meget troværdigt," siger Rik Ferguson til Computerworld.

En vellidt chef kan modvirke svindel

Det er svært at sikre sin virksomhed mod godtroende medarbejdere, og presset kan føles stort, når en menig ansat pludselig får en mail fra direktøren, der beder om en hurtig pengeoverførsel.

Men ifølge Rik Ferguson er der to ting, man som virksomhedsleder kan gøre for at bekæmpe de falske direktører.

For det første bør man helt banalt indføre to-faktor-godkendelse af alle finansielle transaktioner, så ingen enkelt ansat kan overføre større beløb alene. 

Men direktørens vigtigste job i kampen mod CEO-fraud er ifølge Ferguson at skabe en virksomhedskultur, hvor de ansatte ikke er bange for deres ledere.

"De kriminelle misbruger tydeligvis det faktum, at medarbejdere ikke tør sige deres chefer imod. Så mit råd til cheferne er: Få indført de rigtige procedurer, og gør det klart for dine medarbejdere, at de altid gerne må afvise dig, hvis dit ønske afviger fra procedurerne."

Læs også: "Folk tror, at det kun er amerikanske firmaer, der er dumme nok til, at hackere kan tage deres data."
IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere


Forbered dig effektivt på cyber katastrofen

Da det ikke længere er et spørgsmål om, om man bliver ramt men et spørgsmål om hvornår, er det essentielt at analysere angrebsflader og designe en effektiv sikkerhedsinfrastruktur, som afvejer sikring af centrale data og systemer mod hensynet til brugervenlighed og medarbejdernes produktivitet.

30. maj 2024 | Læs mere