Artikel top billede

Sådan organiserer nigerianske bander cyber-svindel i Danmark: Hyrer dansk arbejdskraft på det mørke net

Danske virksomheder og myndigheder rammes i øjeblikket hårdt af CEO-fraud, og senest er Statens Museum for Kunst blevet franarret mere end 800.000 kroner. De falske direktører organiseres af afrikanske bander, der hyrer dansk arbejdskraft på det mørke internet.

"Dansksproget støtte tilbydes til dit email-baserede projekt."

Sådan formuleres et typisk opslag på det mørke internets job-fora, hvor afrikanske internet-bander finder lokal europæisk arbejdskraft til såkaldt CEO-fraud.

"Den slags formuleringer ser vi ofte. Det er meget professionelt, og disse mennesker har tilsyneladende ingen skam i livet," siger Rik Ferguson, der er sikkerhedsrådgiver for Europol og vicedirektør for sikkerhedsforskning hos japanske Trend Micro.

Ferguson har kigget nærmere på, hvordan kriminelle bander fra Afrika organiserer den bølge af sofistikerede CEO-frauds, der i øjeblikket skyller ind over europæiske lande.

Senest gik det ud over Statens Museum for Kunst, hvor ansatte blev narret til at overføre 805.000 kroner.

Der skal gode dansk-kundskaber til at overbevise ansatte om, at man er direktør i en virksomhed.

Men Ifølge Rik Ferguson bugner det mørke internet med deciderede job-portaler, hvor europæere tilbyder deres sproglige ekspertise til CEO-fraud.

"Det meste af det stammer faktisk fra Nigeria. Overraskende nok, når de nu snakker flydende dansk, engelsk, tysk og alle de andre europæiske sprog. Men der er mange lokale freelancere at trække på, som kan gøre CEO-fraud meget troværdigt," siger Rik Ferguson til Computerworld.

En vellidt chef kan modvirke svindel

Det er svært at sikre sin virksomhed mod godtroende medarbejdere, og presset kan føles stort, når en menig ansat pludselig får en mail fra direktøren, der beder om en hurtig pengeoverførsel.

Men ifølge Rik Ferguson er der to ting, man som virksomhedsleder kan gøre for at bekæmpe de falske direktører.

For det første bør man helt banalt indføre to-faktor-godkendelse af alle finansielle transaktioner, så ingen enkelt ansat kan overføre større beløb alene. 

Men direktørens vigtigste job i kampen mod CEO-fraud er ifølge Ferguson at skabe en virksomhedskultur, hvor de ansatte ikke er bange for deres ledere.

"De kriminelle misbruger tydeligvis det faktum, at medarbejdere ikke tør sige deres chefer imod. Så mit råd til cheferne er: Få indført de rigtige procedurer, og gør det klart for dine medarbejdere, at de altid gerne må afvise dig, hvis dit ønske afviger fra procedurerne."

Læs også: "Folk tror, at det kun er amerikanske firmaer, der er dumme nok til, at hackere kan tage deres data."
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere