Artikel top billede

Trods boom af løsninger med kunstig intelligens: Vi har mere end nogensinde brug for den menneskelige dømmekraft

Mennesket kan ikke leve af data alene. Det var budskabet fra Malcolm Gladwell, da han gav sit bud på, hvordan fremtiden kommer til at se ud. Kunstig intelligens kan ikke overflødiggøre mennesker, lød beskeden.

I en verden med overflod af information og dataindsamling er der i højere grad end nogensinde før behov for kompetente folk, der kan analysere informationer og træffe menneskelige valg. Kunstig intelligens gør det ikke alene. 

Det var budskabet, da den amerikanske bestseller-forfatter Malcolm Gladwell gik på scenen til Citrix' Synergy-konference i Orlando.

I et konferencecenter, hvor antallet af mobile devices langt overstiger antallet af gæster, stak det umiddelbart i øjnene, at Malcolm Gladwell gik på scenen med sin professorudstråling og en bunke papirer i hånden.  

Det gik da heller ikke oplægsholderens egen opmærksom forbi, at han ikke stod mål med de utallige mobile enheder, der var til stede i rummet.  

"Jeg taler om fremtiden, og jeg har mine noter på papir. Og jeg har en Blackberry. Hvis nogen har glemt det, så er det en elektronisk genstand fra 90'erne, man brugte til at kommunikere med andre," sagde han grinende i kor med salen. 

Rollerne skifter

I løbet af det timelange oplæg forsøgte Gladwell med en lang række eksempler at slå sin pointe fast. 

Bare fordi vi bevæger os ind i en tidsalder, hvor enorme datamængder kan og vil blive analyseret af blandt andet kunstig intelligens, betyder det ikke, at vi i fremtiden kan træffe valg med det menneskelige hoved under armen.

"De eksperter, vi behøver, er mennesker, der kan agere socialt og ikke kun operationelt. Folk der kan analysere og ikke bare indsamle data. Folk der føler sig tilpas med usikkerhed," slog forfatteren fast. 

Mennesket i centrum i fremtiden

Selvom tidens trends og dataindsamlingens muligheder kan påpege nærmest alt og foreslå, hvad der er rigtigt og forkert at gøre, mener Gladwell ikke, at bølgen af kunstig intelligens vil kunne overtage den menneskelige evne til at træffe beslutninger.  

Det bliver dog sværere, da fremtiden stiller større krav til, at eksperter skal kunne agere menneskeligt. Derfor er der altså gode og dårlige nyheder, hvis man vil kunne sige, at man besidder ekspertise i fremtiden.  

"Det er der gode og dårlige nyheder ved den her overgang. De dårlige nyheder er, at ekspertens rolle er langt hårdere," sagde Malcolm Gladwell og fortsatte:

"Samtdigt er der gode nyheder. I fremtiden bliver vi ikke fri for menneskelig dømmekraft. Vi kommer tværtimod i langt højere grad til at have brug for den menneskelige dømmekraft," sluttede han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere