Artikel top billede

Trods boom af løsninger med kunstig intelligens: Vi har mere end nogensinde brug for den menneskelige dømmekraft

Mennesket kan ikke leve af data alene. Det var budskabet fra Malcolm Gladwell, da han gav sit bud på, hvordan fremtiden kommer til at se ud. Kunstig intelligens kan ikke overflødiggøre mennesker, lød beskeden.

I en verden med overflod af information og dataindsamling er der i højere grad end nogensinde før behov for kompetente folk, der kan analysere informationer og træffe menneskelige valg. Kunstig intelligens gør det ikke alene. 

Det var budskabet, da den amerikanske bestseller-forfatter Malcolm Gladwell gik på scenen til Citrix' Synergy-konference i Orlando.

I et konferencecenter, hvor antallet af mobile devices langt overstiger antallet af gæster, stak det umiddelbart i øjnene, at Malcolm Gladwell gik på scenen med sin professorudstråling og en bunke papirer i hånden.  

Det gik da heller ikke oplægsholderens egen opmærksom forbi, at han ikke stod mål med de utallige mobile enheder, der var til stede i rummet.  

"Jeg taler om fremtiden, og jeg har mine noter på papir. Og jeg har en Blackberry. Hvis nogen har glemt det, så er det en elektronisk genstand fra 90'erne, man brugte til at kommunikere med andre," sagde han grinende i kor med salen. 

Rollerne skifter

I løbet af det timelange oplæg forsøgte Gladwell med en lang række eksempler at slå sin pointe fast. 

Bare fordi vi bevæger os ind i en tidsalder, hvor enorme datamængder kan og vil blive analyseret af blandt andet kunstig intelligens, betyder det ikke, at vi i fremtiden kan træffe valg med det menneskelige hoved under armen.

"De eksperter, vi behøver, er mennesker, der kan agere socialt og ikke kun operationelt. Folk der kan analysere og ikke bare indsamle data. Folk der føler sig tilpas med usikkerhed," slog forfatteren fast. 

Mennesket i centrum i fremtiden

Selvom tidens trends og dataindsamlingens muligheder kan påpege nærmest alt og foreslå, hvad der er rigtigt og forkert at gøre, mener Gladwell ikke, at bølgen af kunstig intelligens vil kunne overtage den menneskelige evne til at træffe beslutninger.  

Det bliver dog sværere, da fremtiden stiller større krav til, at eksperter skal kunne agere menneskeligt. Derfor er der altså gode og dårlige nyheder, hvis man vil kunne sige, at man besidder ekspertise i fremtiden.  

"Det er der gode og dårlige nyheder ved den her overgang. De dårlige nyheder er, at ekspertens rolle er langt hårdere," sagde Malcolm Gladwell og fortsatte:

"Samtdigt er der gode nyheder. I fremtiden bliver vi ikke fri for menneskelig dømmekraft. Vi kommer tværtimod i langt højere grad til at have brug for den menneskelige dømmekraft," sluttede han.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere